Nedir Bu "Arduino" Dedikleri "Şey"?

Başlatan FxDev, 03 Kasım 2011, 14:30:47

FxDev

Ne zamandır Arduino adlı bir "şey" e denk gelip duruyorum. Bugün arkadaşımın almak istiyorum önerir misin dedi. Baktım inceledim, üzerinde bir adet ATMEL işlemci var ve IDE'si de aynı CCS C'ye benziyor. Yani ne demek istiyorum, portout(pin5,high) gibi komutlar var (fonksiyonu salladım).

Kullananlar veya savunucuları neden bir adet mikrodenetleyici almak yerine Arduino??
:-X

ErsinErce

mbed tarzı bir platform, kendi sürücüleri IDEsi olan donanımla çok haşır neşir olmak istemeyenler için geliştirilmiş galiba
bir ton ek modül kartları var, hızlı prototip geliştirmek için ideal bir yapı aslında

M_B

Hocam Arduino ya kolay program yazılıyor.  Bir cok kutuphanesi ve fonksiyonları var.
Artı derleyicisi de Free.
Kısaca arduinu  mbed mantığıyla çalışıyor.

ilgili link.
http://www.arduino.cc/


İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

pea

Sanırım Atmel mikrodenetleyici üzerindeki program PC-çıkışlar arasındaki iletişimi sağlıyor.Kullanılan dil daha kolay ve kütüphanesi de oldukça iyi diye biliyorum.
Basit işler yapmak istiyen amatörler seri port ya da usb iletişimi öğrenip , mikrodenetleyici datasheet'lerini iyice incelemektense Arduino tercih ediyorlar.

CoşkuN

Bizim  gibi bu işlerin içindekileri düşünmemek lazım sadece. Arduino platformu temelde elektronik dışındaki ama elektronik birşeyler yapma ihtiyacı duyan (hobici, tasarımcı vs...) kişileri düşünerek geliştirilmiş bir platform.
Mesala 3 tane RGB LED'i PWM ile dimming yapmak istediğimizi varsayalım. Bu işlere uzak birisinin geliştirme ortamını kurması, mikrodenetleyiciyi çalışır hale getirmesi, tek bir LED'i yakıp söndürür hale gelmesi vs... süreçleri düşünün.
Arduino ile bu işlemi 8-10 satırda gerçekleştirebilir, devreyi de breadboard'a 10 dakikada kurabilirsiniz.
Arduino çevresinde büyük bir "topluluk" oluşmuş durumda. İnternette birçok proje bulmak mümkün.
Yani Arduino'nun donanımda getirdiği bir yenilik yok. Ancak olay bu işleri amatörlerin de kullanabileceği kolaylığa indirmiş olması. Ayrıca sadece amatörler için değil bizim için de hızlı prototip geliştirmek, demo yapmak için ideal. ÖRneğin bir sensörden veri alıp SD-kart'a yazmanız gereken bir datalogger işi varsa bunu pratik olarak gerçekleştirebilirsiniz.

MC_Skywalker

Benim şahsi görüşüm Arduino ile uğraşacağına 32Bit NXP LPC1768 ARM mcu içeren mbed tavsiye ederim.

SD karta birşey yazan bir programı yazmak aşağıdaki kadar basit.

// example writing to SD card, sford
 
#include "mbed.h"
#include "SDFileSystem.h"
 
SDFileSystem sd(p5, p6, p7, p8, "sd"); // the pinout on the mbed Cool Components workshop board
 
int main() 
{
     printf("Merhaba!\n");   
 
     mkdir("/sd/mydir", 0777);
     
     FILE *fp = fopen("/sd/mydir/sdtest.txt", "w");
     if(fp == NULL) 
     {
        error("Yazmak icin dosya acilamadi\n");
     }
     fprintf(fp, "SD Kart dunyasina giris olaylari!");
     fclose(fp); 
 
     printf("Gulegule!\n");

CoşkuN

Alıntı yapılan: FxDev - 03 Kasım 2011, 14:45:20
Şu ana kadar gördüğüm tek avantajı MATLAB uyumu. Fakat 16MHz ve 8bit bir işlemci ile ne kadar çalışabilirsiniz muamma.

Bence donanımla uğraşmak istemeyenler için mbed daha verimli. Orada da binlerce hazır fonksiyon var. 100MHz, ethernetinden usb'sine DAC'ına kadar her şey de mevcut.

Arduino için hala ikna olmadım  :-X

Bu arada clone'lardan biri üşenmemiş bir de mbed'e benzetmiş.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Dediğim gibi hedef kitle farklı...
Bir de bu model klon değil Arduino'nun resmi firmasından satılan modellerden birisi. Ayrıca açık kaynaklı bir donanım olduğundan herkes istediği gibi kendisi de üretebilir...

LukeSkywalker


iyildirim

Olabilir.   Arduino mbed'e göre çok daha eski bir platform..

Geçenlerde elektronikden anlayan ama yazılım bilgisi çok iyi olmayan bir arkadaş, Arduino yu eline aldıktan sonra 2 saat içerisinde sıcaklık ölçüp, LCD de gösterip, SD ye kaydettiğini anlatıyordu. Çok yüksek performans gerektirmeyen, işlemciyi dibine kadar zorlamayan uygulamalar için kullanılabilir. Hatta ticari işlerde bile.  Nette dünya kadar örnek kodu, kütüphanesi vs. de var.

Birde geçenlerde gördüm. ARM7 üzerine NETduino diye birşey çıkmış.. .NET ortamında geliştirme için. 
Ama cortex işlemcilerin yükselişine bakınca hatalı platform diye düşünüyorum.  Bu açıdan bakınca MBED daha avantajlı görünüyor. Ama onun da itici tarafı derleyicinin net üzerinde olması. Ben sevemedim. Adamlar sizin kodunuzun tamamına sahip. Gerçi MBED de de herşey hazır lib. ler şeklinde sunulduğundan ne kadar creatif işler çıkar o da ayrı.

tayyar

--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

KONYALI

Bende de Arduino Mega 2560 var programlaması kurcalaması çok zevkli derleyicisi çok basit. Benim baya hoşuma gitti özellikle yeni başlayanlar için önerilebilir ki ben öyle yapıyorum:)

Mucit23

Başlangıç için Tavsiye edilebilirmi ?

CoşkuN

Alıntı yapılan: Mucit23 - 03 Kasım 2011, 19:23:35
Başlangıç için Tavsiye edilebilirmi ?
Bence sadece C diline aşinalık kazanmak için bile tavsiye edilebilir.

Mucit23

Aslında fiyatıda pek pahalı gelmedi bana ebayda aşağıdaki kit 35küsür dolar demişler
http://www.ebay.com/itm/New-Arduino-MEGA-2560-ATMEGA2560-ATMEGA8U2-USB-board-/250906236971?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a6b2d582b#ht_1839wt_1270
Şimdi dolar tavana çıkmış durumda. Dolar düşerse alırım.

C fazla bilmiyorum. bir iki basit uygulama yapmıştım CCS ile.  Genelde çoğu işimi Proton ile hallediyordum. Ama biryerdende başlamak lazım.

cicjoe

turkiyede durumlar biraz farkli sanirim. ebay olmasa ac kalcaz =)
su fiyata bakiniz: http://www.robitshop.com/Arduino-Mega,LA_259-2.html KDV dahil 188.80TL
bir ogrenci projesinde arduino'un mega dahil birkac kiti ile calisma firsatim olmustu. tercih sebebimiz ise, herkesin gecmiste farkli islemcilerle calismis olmasi ve arduino'nun bu farkliliklari ortadan kaldiracagini dusunmemiz. nitekim ise yaradi da. Arduino Programming Language diye bir dilde yazildigi soyleniyor ancak, bildiginiz C++. hatta derleme isleminden sonra, temp klasoru altinda .cpp uzantisi ile bir dosya olusturuyor. yazdiginiz kodun aynisi. kutuphaneleri olayi cok kolaylastiriyor.
20mhz az degil bence, neler yapilabilecegini dusununce. bence de baslamak isteyenler icin uygun olabilir. sonrasinda biraz datasheet'lere gomulmekte fayda var tabiki. cunku donanima uzak durmak bu sektorde pek uygun olmayabilir.
bir tanidigim gelistirdigi urunlerde ara sira elektronik gereksinimi duyuyor ve arduino ile programliyor. isini gayet goruyor. urunleri piyasayada  satiyor.

Alıntı yapılan: iyildirim - 03 Kasım 2011, 17:53:39
Birde geçenlerde gördüm. ARM7 üzerine NETduino diye birşey çıkmış.. .NET ortamında geliştirme için. 

ben de hep alicam alicam diyorum .net kitlerinden ama her defasinda, bu fiyata sunu alirim diyip cayiyorum =) ama alicam =) icimde kalcak yoksa. m4 kit alim basligi altinda da paylastim ama yanasan olmadi. ilerde boyle bir kit alimi, .net kitleri icinde yapilirsa guzel olabilir diye dusunuyorum.