TT- Technic MCH-305D güç kaynağı arızası

Başlatan Mucit23, 08 Şubat 2012, 00:14:17

Mucit23

Arkadaşlar geçen yıl şubattamıydı marttamıydı tam hatırlamıyorum o aralar bir tane güç kaynağı aldım. Güç kaynağı yazın bi arıza verdi. Kanallardan ikincisi (Slave) ile 12V luk bir cihazı test ediyordum. Yaklaşık 1 Saat kadar çalıştırmam gerekmişti ben cihazı çalıştırp başından ayrıldım. bi 10-15Dk sonra geldiğimde ne göreyim elektronik cihaz kavrulmuş. Besleme gelirim 12V civarındayken birden 52V a fırlamış Dahada inmemişti.
Neyse Ben ertesi gün ürünü satın aldığım firmaya telefon açıp durumu bildirdim. Onlarda bana ürünü bize fatura fotokopisi birde arıza bildiri formuyla gönderiseniz(Göderici ödemeli olarak) biz tamir edip geri göndeririz dediler. Tamam diyip ürünü adreslerine kargoladım. ürün yaklaşık 1,5-2 ay boyunca onlarda kaldı. Tabi ben bu arada 3-4 defa telefon açıp ürünün durumu hakkında bilgi alıyordum. Neyse en sonunda ürünü geri gönderdiler (Teslim alırken bi kargo parası daha ödedim). Güç kaynağının problemini çözmüşlerdi yani düzgün bir şekilde çalışıyordu.  Taki bugüne kadar Bugün aynı kanal yine 49voltta çakılıp kaldı.  :( Ben Resmen Fitil oldum. >:(
Bundan önce tamire gönderidiğimde nerden baksan 30 lira kargo parası ödedim. Artık tamire göndermek istemiyorum. Arızası neyse ben bulup tamir etmek istiyorum. Yani arızalı elemanı bulsam belki 3-5 TL ile işi kapatıcam.
Güç kaynağının içini açıp fotoğraflarını çektim

png image hosting

image hosting gif

image hosting png

jpeg image hosting

gif image hosting
Gördüğünüz gibi güçkaynağının ortasında büyükçe bir trafo var. Ve her kanal için birbirinden bağımsız farklı çıkışları var. 4. resimde gördüğünüz enteğre LM324. Akım potansıyometresi normal bir pot ama gelirim potansiyometresi çok turlu. Gelirimi arttırdıkça farklı gelirim seviyelerine geldiğinde güç kaynağı içerindeki rölelerle (sanırım) farklı gelirimlerdeki trafo çıkışları devreye alınıp veya devreden çıkarılıyor anladığım kadarıyla.
Regüle kartı üzerinde fiziksel olarak herhangi bir yanık patlak çatlak vs hiçbirşey yok. Tertemiz görünüyor.
Yarın Tüm olarak güç kaynağını söküp ayrıntılı fotoğraflarını çekeceğim.
Bu güç kaynağını kullanıp benzer arızalarla karşılaşanlar varmı?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var.

pisayisi

Lineer tip regulasyon devresi, smps değil arıza takibi kolay olur muhtemelen regulasyonda kullanılan lm serisi soğutuculara monte edilmiş dik duran ve bir resimde yatık olarak monte edilmiş TO220 tipi kılıfa sahip komponentleri test etmek gerekir. Bu elemanlar genelde arıza verince kısadevre moduna geçerler ve azami giriş voltajını çıkışa regulasyon olmaksızın aktarırlar...
Murat

Mucit23

Alıntı yapılan: pisayisi - 08 Şubat 2012, 00:33:02
Lineer tip regulasyon devresi, smps değil arıza takibi kolay olur muhtemelen regulasyonda kullanılan lm serisi soğutuculara monte edilmiş dik duran ve bir resimde yatık olarak monte edilmiş TO220 tipi kılıfa sahip komponentleri test etmek gerekir. Bu elemanlar genelde arıza verince kısadevre moduna geçerler ve azami giriş voltajını çıkışa regulasyon olmaksızın aktarırlar...

Bende aynen sizin düşündüğünüz gibi düşünüyorum. Şimdi güçkaynağımım içi kablo yumağı gibi. Pek el kol girmiyor. Yarın söküp parçaların resimlerini çekeyim daha fikir verici olur.

Bu arada 1. kanalda (Master) Böyle bir Problem yok ama o kanalda çok dengesi çalışıyor.  voltaj 12 voltta sabit iken bir bakıyorsun 9-10V a kadar düşüp tekrar yükseliyor. Çıkışı stabil değil yani. İkinci bir problemde budur.

aslan_korhan

Bu tür cihazlarla ayrıca akü falan şarj etmeye kalkmayın. Şarj etmesine ediyor fakat akü bağlı iken güç kaynağını kapatırsanız aküden akım cihaza doğru akıyor ve 2N3055 transistörlerini yakıyor.
Cihazın çıkışına seri güçlü bir shotky diyot bağlayarak bunu önleyebilirsin. Birde cihazın içini açmışken göstergelerdeki akım ve gerilim değerlerini tekrar kalibre edin. Genellikle yanlış oluyor...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

Mucit23

Hocam cihazı kısım kısım parçaladım. Kabloları karıştırmamak için her kabloyu numaralandırdım. Karmaşık bir bağlantısı var. Trafodan gösterge paneli için ayrı çıkışlar(iki adet), Regüle kartı beslemesi için Ayrı çıkışlar(iki adet) Ve Güç kısmı için çıkışlar var. ayrıca birde Sabit 5V için ayrı bir çıkış var. Cihazın arkasında fanların önünde alüminyum soğutucuya bağlı herkanal iki adet transistör var.
Şimdi bazı fotoğraflar daha çektim.
Bunlar gösterge kısmı

upload images

image hosting gif
Gösterge kısmında bir problem yok 49-50V gösteriyor ama zaten işini yapıyor çünkü gösterge kartının gelirim ölçüm girişinde çıkışta gördüğüm gelirim var yani 48 küsür volt. Bu yüzden sorun kesinlikle regüle kartında diyebilirim.
Fotoğraf Makinam iyi değil yani yaklaştırınca görüntü bozuluyor ama yinede çekmeye çalıştım fotoğraflarını

image hosting jpeg

free image hosting

image hosting
Şimdi Regüle kartında kafama göre orayı burayı söküp dağıtmak istemiyorum. Arızayı dahada berbat hale getirebilirim. Bu yüzden sizin önerilerinizle bu işi çözmek istiyorum.
Şimdi sizin karşınızda böyle arızalı bir cihaz olsa servise göndermek dışında ne yapardınız. Nerelerden incelemeye başlardınız. hangi elemanlardan  şüphelenirdiniz. Beni bu konuda yönlendirmenizi istiyorum.

remzi

Dostum röleleri kontrol et. Ve LM serisi entegreleri değiştir.

yildizelektronik

Bence opampları değiştir. Bu cihazın tek kanallısı çalıştığım şirkette var. Böyle bir arızayla karşılaşmıştık. Opamplar sağlamdı ama değiştirince problem çözüldü. 1 senedir herhangi bir sorun çıkarmıyor. :)

Mucit23

Arızalı kanaldaki Lm324 ü değiştireyim. İnş arızalı eleman odu. Yarın 3-5 tane alıp deneyeceğim. Ben birde arka taraftaki soğutucu üzerine monte edilmiş olan Transistörlerden olabileceğini düşünüyorum. Daha onları sökmedim.

Mucit23

Arkadaşlar aynende arka tarafta soğuutucu üzerine monteli olan 2N3055 lerdenmiş. Daha doğrusu 1 tanesinden. Arka tarafta 2 adet var. Teki yanmışki Emiter Collektör Base işte daha ne varsa kısa devre olmuş. Sistemde bi kısa devre olduğu belliydi Gerçi bulana kadar bir sürü parça söktüm. LM324 ü de değiştirdim. Şimdi diğer kanaldaki 2N3055 leride değiştirmeyi düşünüyorum. Onlardada biraz dengesizlik var. Gelirimde bayılmalar oluyor. Ayrıca Baktım soğutucu üzerinde boş birtane 2N3055 için yerler var. 2N3055 leri 3'e çıkartmayı düşünüyorum. Böylece transistör başına düşen akımı azaltmayı planlıyorum. Artık pazartesiye kaldı. Elimde 2N3055 kalmadı. Güç kaynağının sökmediğim yeri kalmadı. Umarım Vidaları eksilmez :D

mas

transistörleri doğrudan 3 e çıkaramazsın. önce sürücü transistörü güçlendirmen gerekyior.

Mucit23

Sürücü Transistörü değilde sürücü için Mosfet kullanılmış. Üzerinde RFD3055 yazıyor. Baktım mosfetmiş. 8A Drain-Source akımı var. Yeterli geleceğini düşünüyorum ama gerekirse yükseltirim yani.

mas

o mosfetin sürücü olduğuna emin ol bence. yani transistörlerin base i direk onamı gidiyor bi kontrol et.

Mucit23

Evet aynen öyle. Trnasistörlerin Bace bacağı mosfetin source bacağında. Daha artık oraya bak buraya bak heryeri inceledim. Bi opamplı kısıma ilişmedim

shark27

hocam parça arttırmalısın özellikle vida :P

Mucit23

Arkadaşlar Güç kaynağını topladım. Şimdi Regüle voltaj ayarlama kısmı çok süper çalışıyor. İki kanaldaki 2N3055 leri dğiştirdim sayılarınıda 3 e çıkardım. Şimdi iki kanalda çok stabil fakat bu seferde Gösterge panellerinden bir tanesini bozdum. Ne yaptımda bozuldu hiçbir fikrim yok. Hatta hiç ellemedim. Söktüm diğer arızaları giderdim tekrar taktım çalışmıyor. Gösterge paneli üzeründeki enteğrelerden biri çok ısınıyor. Sanırım uçmuş. Ayrıca Besleme katındaki regülatörde ısınıyor. Enteğremi yandı yoksa biryerlerde kısadevremi var daha çözemedim.
Enteğre üzerinde GC7137AD yazıyor. Zor bir çip. Bulunurmu piyasada gören duyan varmı? Almak istiyorum. Bulamazsam eğer Kendim yapacam.