Elektronikçi için hangi Linux...?

Başlatan Veli B., 22 Nisan 2012, 23:24:55

Veli B.

Win7 32 ve 64 bit Ultimate  kullanıyorum.

windowsta ki yavaşlama ve abuk subuk hatalar yüzünden gına geldi artık.
Kullandığım, olmazsa olmaz temel programlar;

-Altium,
-SpaceClaim,
-AutoCAd,
-Keil MDK/RL,
-FlashMagic,
-AVR Studio5(yeni başladım)
-GomPlayer
.
.
.

sanırım profil için yeterli olur.
Artıları ve eksileri ile değerlendirip, bir linux üzerinde karar vermek ve windowsu sadece emulatör üzerinden kullanmak istiyorum.
Önereceğiniz Linux ne olur?
Neden?





lordsandman

linux deyince genel olarak ubuntu iyidir, destek ve yaygınlık açısından. elektronikçiler için tercih nedeni olabilecek yanları var mı bilmiyorum. fakat akademik ortamda da en çok kullanılan sürüm gibi. emulatör olarak da wine çok başarılı. bunun yanında edaboardda elemanın biri elektronikçiler için özel bir SuSe linux sürümü hazırlıyordu öneri falan topluyordu en son ne oldu bilmiyorum

arslan74

Merhaba,

Linux gecmeden önce, Windows altında VMWARE altına kur öyle çalıştır. Eğer memnun kalirsan gercekten linux bilgisayarına tam olarak kurarsın.

Şimdiden acele karar verme.

Kolay gelsin.

NeoXcon

Wine ile enteresan tecrübeler yaşadım, yazdığın programlar ile ilgili. Dilm döndüğünce yaşadıklarımı anlatayım, umarım yardımcı olabilirim.

Keil uVision, wine lie bir biçimde çalıştı fakat uLink 2 kullanmam gerektiği için büyük sıkıntı yaşadım. Sıkıntının kaynağı, uLink 2 sürücüsüydü. openOCD ile de başaramamıştım.

Altium Designer hiç çalışmadıydı. GDI+ ve DirectX kütüphanelerini ağırlıklı kullanıyor program. Yeni Wine versiyonlarındaki durumu da farklı olmayacaktır diye düşünüyorum.

GomPlayer yerine oldukça güzel alternatifler var Linux'ta. Video için kullanıyorsan VLC cidden çok iyidir. Müzik için kullanıyorsan, Banshee, Amarok ve çeşitli alternatifler mevcut.

AVRStudio'nun Linux desteği yok, fakat Atmel için güzel, destekli kod geliştirme ortamları mevcut. Genelde eclipse + gcc tabanlı bir yapı kullanılıyor.

Ben bunları yaşadığımda yıl 2010 idi. Ubuntu 10.04 üzerinde gerçekleşti bütün hadiseler. Fedoranın Electronics spin dağıtımı var. Electronik ve gömülü yazılım üzerine özelleşmiş bir dağıtımdır. Buradan inceleyebilir ve indirip test edebilirsin.

http://spins.fedoraproject.org/fel/

Tagli

Eğer "olmazsa olmaz" dediğin programların varsa, Linux'a geçmeni önermem. Wine ile deneyimim olmadı, ama kullanacağın programlar ağırlıklı olarak Windows programları ise neden Wine ile uğraşasın ki?
Gökçe Tağlıoğlu

TA7R

2 Aydır Ubuntu kullanıyorum , Ubuntu forum tr deki arkadaşlar sağolsun onların sayesinde problem çözüp sistemi çalışabilir durumda tutuyorum . Windowsun her programına alternatif Linuxda free programlar var ancak çoğunun  kurması ve kullanması oldukça karmaşık. Ubuntu da sorun çıkarıyor , çökmeler oluyor ancak bedava bir program olduğunu , size ücretsiz yardım eden insanlar olduğunu düşünürseniz Windowstan artısı daha fazla diyebilirim.
Özgürlük için, yolunmamak için Linuxa bir yerden başlamak şart ...

subram

bende artık sıkıldım bu windowsdan.  Özgür yazılıma geçmek istiyorum. ilk iş kurulacak program? Ubuntu denmiş ama biraz daha detaylandırırsak güzel olur sanırım.
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

kralsam

Yaklaşık 3 yıldır %95 linux kullanıcısıyım. Linux olarak Ubuntu kullanıyorum. Tecrübelerimi kısaca söyleyeyim.

*Öncelikle ben Wine programına karşıyım. Madem .exe çalıştıracaksak ne işimiz var linux'la kesinlikle düzgün çalışmıyor. (Bir çok uygulama için)Neredeyse her programın alternatif bir çok güzel ücretsiz yazılımı var.

*Platform bağımlılığı olmayan sistemlerde linux gerçekten iyi çalışıyor. (Örn: Xilinx ISE, QuartusII,Modelsim vs.) (Benim asıl geçiş nedenimdi.. :) )

*PIC,MSP430 vs. vs. bir çok işlemci programlamak bana çok zahmetli gelmişti. Fakat BeagleBone gibi bazı kartlarda çok kolaylık oluyor.

*Kütüphanelerde bulunmayan uygulamalar derlenerek kurulması gerekiyor. Ayrıca yayınlanan bir çok uygulamada eksik tanımlamalar yada sistem versiyonu ile ilgili düzeltmeler yapılması gerekebiliyor. Alışana kadar kafayı yiyebiliyorsunuz. :)

*Windows tabanlı uygulamalar için VirtualBox uygulaması kullanabiliyor. (Aklınıza ne geliyorsa) Bazen sıfır kurulumdan daha hızlı çalışabiliyor.. :)) Çok sıkıntı çıkardımı son yapılandırmadan imajı atıp sıfır kurulum gibi kullanabiliyorsunuz.

Linux çeşidi olarak Ubuntu yada Debian kullanmanızda yarar var. Ubuntu zaten Debian tabanlı bir sistem ancak Ubuntu sistem için destek daha fazla var.

İnşallah faydalı olmuştur. Kolay gelsin.



subram

yorumunuz için çok teşekkürler.

Bu konuda çok yeni olduğum için "kolay" bir sürüm olsun istiyorum. güncel olması şuan için ikinci önceliğim. Bu konuda öneriniz ne olur acaba
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

kralsam

Yukarıda dediğim gibi kolaylığı aslında sorun yaşadığınızda destek bulup bulamayacağınızla ilgili. O da Ubuntu da gayet iyi.

subram

ben ubuntu yu kurayım o zaman. downloada başlıyorum...
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

Erdem

#11
Alıntı yapılan: kralsam - 21 Ekim 2012, 02:04:23
*PIC,MSP430 vs. vs. bir çok işlemci programlamak bana çok zahmetli gelmişti. Fakat BeagleBone gibi bazı kartlarda çok kolaylık oluyor.

PIC programlamak çok kolay. Ben programı derlemek, mikrodenetleyiciye atmak ve programı çalıştırmak için sadece bir tuşa basıyorum. Aslında tam olarak make yazıyorum.

Bir elektronikçi neler yapmak isteyebilir.

- Devre şeması çizmek
- Baskı devre hazırlamak
- PIC programlamak
- Benzetim programı kullanmak (simülasyon)
- Gömülü sistemlerle uğraşmak (beaglebone)

Ben devre şeması ve baskı devre için Eagle kullanıyorum. Çok harika bir program. Tavsiye ederim. PIC programlamayı da Pickit2 ile tek tuşa basarak yapıyorum. Beaglebone için Linux ortamların ideal olduğunu herkes bilyor zaten. Geriye ne kaldı benzetim.

Benzetim programlarında durum pek parlak değil. Aslında ben benzetim programlarına pek ısınamadım. Şöyle baktığımda aklı başında kullanılabilecek LTSPICE programı gibi gelmişti. Ama ben hala osiloskop kullanma taraftarıyım :)

mesaj birleştirme:: 21 Ekim 2012, 04:07:09

Aslında şöyle bakınca ngspice da pek fena değil gibi geldi:




kralsam

Hocam eski yazdığım pic kodlarını derleyemiyorum. Biraz da ondan sanırım. Kendi başına bir sistem. Bu arada Pickit2 arayüzü konsol olduğundan biraz kötü gelmişti bana. MSP430 un derleyicisi de var ve o pic ile kıyaslanırsa daha iyi. 

burak ozturk

#13
hocam ubuntu son güncellemeden sonra windowstan beter oldu ,inanılmaz ağırlaştı. Gerçi benim bilgisayarın eskiliginden de kaynaklanıyor olabilir ama  xubuntuya felan mi geçsem yoksa eksi versiyonu baştan mı kursam arada kaldım .
happy coding.

Erdem

Alıntı yapılan: kralsam - 21 Ekim 2012, 12:16:43
Bu arada Pickit2 arayüzü konsol olduğundan biraz kötü gelmişti bana.

Pickit2 için make dosyası kullanabilirsiniz. Benim kullandığım make dosyası şu şekilde:

https://github.com/erdemoncel/sicaklik/blob/master/Makefile