$49 BeagleBone Kampanyası

Başlatan Niyazi_SARAL, 04 Haziran 2012, 07:23:06

Tagli

BeagleBone'un boot olup olmadığını anlamak için seri porttan bir terminal programına bağlamak iyi olur. 115200 bps'de flow control ayarları kapalı olarak bağlanıyor. İçinde uboot adında bir bootloader var. Önce bu çalışıyor ve seri porttan bir karakter gitmezse 1-2 saniye sonra Linux'u boot ediyor. uboot kartın FAT bölümü içinde. Dosya adı uboot.bin idi sanırım. Bir de MLO var, ismi neden böyle bilmiyorum ama bu aslında X-Loader adında birinci aşama bootloader. Önce bu çalışıyor ama tek işi uboot'u çalıştırmak. Bu sebeple bununla pek işimiz olmuyor.

QEMU sadece Linux'ta çalışıyor. Ubuntu'da paket yöneticisinden kolaylıkla kurulabilir veya kaynak kodundan derleyip çalıştırmak da mümkün (bende sorun çıkarmıştı gerçi). Kullanımını özetlemem pek mümkün değil, ben de çok hakim değilim, bir dolu özelliği var. İsteğe bağlı olarak konsoldan komut yazarak veya bir grafik arayüzü ile kullanılabiliyor. BeagleBone için kart olarak desteği yok sanırım, işlemcisini de göremedim. BeagleBoard için desteği vardı ama onu da çalıştıramamıştım. Çok uğraşmadım. Nazım Koç'un kitabındaki bazı örnekleri çalıştırmayı başardım ama. Sonradan işlemci desteği eklemek mümkün olabilir belki, ama elimde BeagleBone'un kendisi varken çok da uğraşmaya gerek görmedim.

Gömülü sistem çalışmalarını NFS kullanarak yaparsanız, yani sistem sabit belleği olarak SD kartı değil de bir host makine üzerindeki sunucuyu kullanırsanız geliştirme işi daha hızlı ilerleyebilir. Ben ağ üzerinden kernel'i almayı ve rootfs'e bağlanmayı başarmıştım.

Takıldığım nokta, daha önce de belirttiğim gibi kernel derlenmesi. Derlediğim hiçbir kerneli çalıştıramadım henüz.

Neyse, kendimi kaptırıp derin konulara girdim. BeagleBone ile gelen kart ve geliştirme ortamına hiç bakmadım aslında, çünkü o şekliyle benim ilgimi pek çekmiyor. Ben sıfırdan Linux derleyip kurmaya çalışıyorum. Aynı şekilde, kök dosya sistemini de (rootfs) sıfırdan oluşturmaya çalışıyorum.
Gökçe Tağlıoğlu

Erdem

#61
Windows üzerinde Ubuntu kurmak isteyen arkadaşlar için:

http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer

Burada da kurulumun nasıl yapılacağını anlatıyor:

http://www.ubuntu.com/download/help/install-ubuntu-with-windows

muhendisbey

#62
Ubuntuyu direk değilde sanal makine olarak (VMWare workstation 8 ) kursam sorun olur mu? Kendisinde de sanal makine olarak ubuntu önerilir diyordu.
Zaten çift işletim sistemi var bir üçüncüsünü direk eklersem işin tadı kaçacak.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Tagli

Sorun olacağını sanmıyorum. Yine de denemediğim için kesin konuşamam.
Gökçe Tağlıoğlu

Tlepsh

Arkadaşlar benim de kart dün elime geçti, metal saklama kutusu ve ikinci sd card mevcut.

Ben bu linkteki ; http://ladyada.net/products/beaglebone/ethernet.html açıklamalara göre hyperterminal bağlantısını yaptım.

Önce başaramamıştım ama sonra fark ettim ki üzerinde takılı görünen mikro sd kart tam oturmamış. Çıkarıp tekrar takınca kolayca bağlandım.

Linkte ayrıca usb üzerinden hyperterminal bağlantısından cihazın ip adresinin nasıl belirleneceği de anlatılmış.

İlgilenen herkese teşekkür ederim...

M_B

merhaba Arkadaslar;
Cuma gunu sipariş ettiğim kitim bugun elime gecti.

İceriğinde
2 SD kart Adaptoru ile birlikte.
1 USB Kablo
1 Metal taşıma cantası.

Şimdi bu kite nerden nasıl başlamalıyım.
bunun hakkında hiç bir bilgim  yok.


NOT: PC işletim sistemimde win7

İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

Ersin

Bu kit içeriği ile ilgili tutarsızlıklar ile ilgili hala bir cevap yok.

Phenomen

Benim kitten de metal kutu ve 2. sd çıkmadı.

mcn

arkadaşlar ben geçen hafta  iletisim@cizgi-tagem.org adresine konuyla ilgili bir mail attım.Nelerin eksik olduğunu söyledim,aras kargo ile gönderdiler benim paketimden eksik olan taşıma kutusu ve 2. sd kartı.

eksik malzemesi olan arkadaşlar iletişime geçebilir aynı adresle.
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

Ersin

Az önce telefon açtım , bugün eksik olanları kargo ya vereceklerini soylediler.
Eksik malzeme gelenlerin bilgisine.

muhendisbey

Alıntı yapılan: M_B - 11 Haziran 2012, 12:58:37
merhaba Arkadaslar;
Cuma gunu sipariş ettiğim kitim bugun elime gecti.

İceriğinde
2 SD kart Adaptoru ile birlikte.
1 USB Kablo
1 Metal taşıma cantası.

Şimdi bu kite nerden nasıl başlamalıyım.
bunun hakkında hiç bir bilgim  yok.


NOT: PC işletim sistemimde win7

Hocam aynı durumdan muzdaribim. Ben VMWare ile sanal bir Ubuntu kurdum. Ama devamında ne yapacağım konusunda fikrim yok.
Bir de ağı doğrudan erişimli mi yoksa host makine üzerinden mi erişim seçmeliyim kararsız kaldım. Doğrudan erişimli olarak şu anda kullanıyorum.

Ethernet kablosu şart mı? Elimde bu kablodan yok, eğer lazımsa gidip yaptıracağım.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Tagli

Rahat bir geliştirme süreci için BeagleBone'un ağa bağlanması şart.
Gökçe Tağlıoğlu

M_B

Alıntı yapılan: Tagli - 11 Haziran 2012, 20:19:32
Rahat bir geliştirme süreci için BeagleBone'un ağa bağlanması şart.
Hocam biraz acabilirmisiniz.
Soyle soyleyim ilk defa Linux ubuntu kullanacam

http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer dun bu siteden kurdum.
sanırsam versiyonu : Ubuntu Desktop 12.04 LTS olsa gerek.
Şimdi ne yapacam nasıl kullanacam hic bir bilgim yok.
Biraz yonlendirme yapsanız gerisini getirecemde.
İlk start anı lazım ;)

Teşekkürler

İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

Erdem

Alıntı yapılan: M_B - 11 Haziran 2012, 21:59:01
[...]
Ubuntu Desktop 12.04 LTS olsa gerek.
Şimdi ne yapacam nasıl kullanacam hic bir bilgim yok.
Biraz yonlendirme yapsanız gerisini getirecemde.
İlk start anı lazım ;)

Bu mesajda cevap yazdım  ;)

Beaglebone başlangıç

Tagli

Ben olaya kökünden öğrenme sevdasında olduğum için, anlatacaklarım pek çok kişinin işine yaramayabilir veya fazla meşakkatli gözüktüğünden göz korkutabilir.

Normalde BeagleBone ile gelen SD kartın içinde sanırım hazır bir geliştirme ortamı var. Angstrom işletim sistemi ve Cloud9 IDE adında bir geliştirme ortamı ile geliyor. Buna host makine tarafından internet tarayıcısı kullanılarak erişilebiliyor ve kod yazılabiliyor. Bu durumda, BeagleBone üzerinde yerli (native) bir derleyici olduğu sonucuna varabiliriz. Bu genelde böyle yapılmaz ama. Yani yerli derleyici yerine, host üzerinde çapraz derleyici olur. Ancak maalesef bu kısmı beni ilgilendirmiyor. Bununla ilgili son olarak, Narcissus adı verilen sistemi kullanarak kendi istekleriniz doğrultusunda bir Angstrom dağıtımı oluşturabileceğinizi belirteyim. Bu sistem, gerekli bootloader ve kernel imajlarını da veriyor.

Benim ilgilendiğim kısım, işin temelini öğrenmek adına herşeyi sıfırdan kurmak, yani eğer BeagleBone ile birlikte SD kart ve kurulu bir sistem gelmeseydi ne yapardım sorusunun cevabını aramak. İşi fazla abartmamak adına, x-loader (MLO) ve uboot'un elimde olduğunu varsayıyorum, çünkü bunlar ile yapılabilecek pek bir değişiklik yok, ve ana sistemin çalışmasında etkisizler, bir başka deyişle, sistemin sadece açılışında görev alıp, sistem açıldıktan sonra ölüyorlar. (BeagleBoard xM ile biraz uğraşmışlığım var ki o sırada bu ikiliyi de kendim derlemeyi denemiştim. BeagleBoard xM ile gelen uboot biraz sorunlu ve ethernet cihazını tanımıyordu. Başka bir yerden modifiye edilmiş uboot kaynak kodu bulup derlemiş ve çalıştırmıştım.)

Sıfırdan sistem kurulumunun ilk adımı (elimizde derleyici olduğunu varsayarsak, ki hazır derleyici yoksa bunu oluşturmak bambaşka bir macera olabilir) karta uygun bir kernel bulup derlemek. Bir süredir de sürekli dile getirdiğim üzere, daha bu adımda takıldım. Fırsat buldukça denemelere devam ediyorum. Daha önce bu adımı mini2440 ve BeagleBoard xM ile çalışırken geçmiştim. Denemeler sırasında kernel dosyasını (uImage) her seferinde çalıştırabilmek için SD karta yüklemek tam bir eziyet. Kernel'i derle, SD karta yükle, çıkarıp BeagleBone'a tak, olmadı tekrar kartı çıkar host makineye tak falan filan... Neyse ki buna gerek yok. Ağ bağlantısı zaten bunun için gerekli. uboot, kernel imajını ağ üzerinden alacak şekilde ayarlanabiliyor. host üzerinde bir NFS sunucunu kurmak ve biraz ayar yapmak yeterli. Böylece SD kart tak çıkar olayıncan kurtuluyoruz. Kernel'in sanırım seri porttan atılması da mümkün ama yavaş olduğu söyleniyor ve temiz yol varken uğraşılacak şey değil.

Sistemin diğer önemli parçası kök dosya sistemi (root file system, kısaca rootfs). Gelen kutuda bu da SD kart içinde. Ancak bu da benim işime gelmiyor. Cihaz üzerine dosyaları yüklemek ile uğraşmak istemiyorum. Bu durumda rootfs'i de host makine üzerinde NFS sunucusu yardımı ile tutup uzaktan kullanabilirim. BeagleBone'da içinde gelen hazır uImage (kernel) dosyasını kullanarak bunu başarılı bir şekilde yapabiliyorum. Dediğim gibi, takıldığım nokta uImage'i kendim oluşturmak.

rootfs'in bağlanması da tek başına yeterli değil çünkü burası biz içine birşey koymadığımız sürece boş. Her ne kadar şart olmasa da (mesela Angstrom yapmıyor) genelde bunun içine ilk derlenip kurulan program busybox olur. Bunu kurup gerekli birkaç açılış betiği de yazıldıktan sonra seri port veya ssh ile sisteme giriş yapıp (login) kabuğa düşmek mümkündür. Bundan sonra asıl macera başlar.

Benim de bu konularda fazla deneyim sahibi olmadığımı tekrar hatırlatayım. Öğrenmek için uğraşıyorum... Konu çok derin ve burada özetlemem zor. Tavsiyem, Nazım Koç'un "Gömülü Linux Sistemleri" kitabını alıp okumanız.
Gökçe Tağlıoğlu