Ferrit nüveler hakkında

Başlatan sezgin05, 19 Eylül 2004, 13:36:35

sezgin05

Arkadaşlar ferrit nüveler hakkında birkaç sorum var.
1-Ferrit nüvelerin manyetik akı kaliteleri nasıl anlaşılır?
2-Kare veya E tipi nüve kullanmak verimi ne ölçüde etkiler?
3-Sargıları aynı makaraya ve aynı nüve bacağına üstüste sarmak ile aynı bacağa yanyana sarmak ve ayrı bacaklara sarmak verimi ne ölçüde etkiler?
Şimdilik bu kadar arkadaşlar...

salim ALTIN

merhaba.
malesef az miktarda perakende ferit aldığımızda bu ürünün teknik bilgilerine ulaşabilmek mümkün olmuyor. Bizde bildiğimiz bir ürünü numune olarak saklıyoruz. sonra aynı kesit aynı manyetik akı yoğunluğunu veriyormu diye numuneye sardığımız sipir kadar yeni aldığımız ferit üzerine aynı telden aynı sipiri sarıp endüktansını ölçüyoruz. bilinene göre yeni aldığımız hakkında fikrimiz oluyor. :D
Bunun daha kolayı varmı bilmiyorum.!!! :!:
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

ete

Merhaba,

Bir zamanlar epeyce uğraştım bu konu ile. Sonuçta ben de nüve üzerine belirli bir turda örneğin 20 tur tel sarıp induktansını ölçtüm ve aşağıdaki formül ile nüvenin AL değerini hesaplayıp sarım sayısı hesabında kullandım.
       L (uH) * 1000
AL = ---------------------
        N (Sarım Sayısı) x N   (yani N nin karesi)

AL değerinden sarım sayısına nasıl ulaşılır dersen bu konuda bir ExCEL dosyası hazırlamıştım. Otomatik hesap yapıyor. İstersen sana gönderebilirim. Aslında bir ara Yahoo da groups lardan birine koyduk ama şimdi hatırlamıyorum nerede. İstersen önce bir bak Trafo-Hesap diye bir dosya olması gerekir.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

kesmez

Bu AL değeri nedir hangi tür uygulamalarda bu değer yüksek olmalı..
küçük AL değeri veya büyük AL değeri ne fayda sağlar..
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

kesmez

N27 N30 N67 N87 veya
3C90 3E6 3F3 3f4 3H3 3E4 diye çeşitli maanyetik materyaller var .. hangi, frekans aralığında hangi tür uygulamalarda hangi materyali kullanmamız gerekiyor..
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

ete

Arkadaşlar,

Benim Excel dosyasının yerini buldum. Merak edip bakmak isteyen var ise aşağıdaki linkten çekebilir.

http://groups.yahoo.com/group/PicProjeUP4/files/ETE-Files/

Bu dosyada bir kaç sayfadan oluşuyor. İlk sayfada trafo hesap sistemi örnekleri ile gösteriliyor.
Son sayfada bazı elektronik formüllerin hesaplama şekilleri gösteriliyor.
Ayrıca AL değeri hakkında hesap şeklide gösteriliyor.
Az olunca ne oluyor çok olunca ne oluyor orada görebilirsiniz.
Daha doğrusu AL değeri nüvenin manyetik geçirgenlik karekterini gösteriyor. Dolayısıyla AL ne kadar yüksek çıkarsa nüve ye saracağınız sarım sayısı düşer. Al değeri düşük çıkarsa Sarım sayınız yükselir.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

sezgin05

@ETE
Bu dosyayı daha önceden almıştım ama kullanımı konusunda pek bir şey yapamadım.Buradaki kısaltmaların anlamlarını yazabilirsen daha kolay anlaşılır olur diye düşünüyorum.
         Ayrıca bu hesaplamalar bütün tip nüvelere uygulanabilirmi yoksa sadece E tipi içinmi?

ete

@Sezgin5,

Ben Excel dosyasında herşeyin açık olduğunu düşünüyordum. Hatta bazı ilave açıklamalarda koymuştum. Her neyse biraz izahat yararlı olacak herhalde.
Bu hesap dosyasını o zamanlar yapmakta olduğum UPS için yapmış idim.
Sistem 12V luk aküden beslenecek SGS3525 entegresi kullanılacak ve sonuçta 2x12 V luk bir besleme (primer)  ile ferit trafo kullanarak yaklaşık 200 W lık bir gücü 220 AC tarafından (sekonder) tarafından alacak idim. Her şey iyi gitmişti ancak ferit işinde tıkanmıştım. Bir sürü trafo göbeği kullandım. Trafolara aynı sarımları sarsam bile değişik voltaj vede güç değerleri elde ediyor idim. Sonuçta uzun bir araştırmadan sonra bu işin Weber sayısı yani Magnetic Flux ile alakalı olduğunu öğrendim. Her ferit nüve kendine has bir karekteristik arz ediyor idi. Bunu aşmanın en iyi yolu olarakda hesaplarda kullanılan AL değerini bir şeilde hesaplamak olduğunu buldum ve sonuçta istediğimi gerçekleştirdim. Kısaca bir tarafodan aynı voltajı almak için AL değerine bağlı olarak asarım sayılarını değiştirmek gerekiyor.

Sonuç olarak sarım yapıp AL değeri ölçtüğüne göre sistemi her türlü nüveye tatbik edebilirsin.

Tr-Hesap dosyasında  O7 hücresine Sarım sayısını gir. O8 hücresine Ölçtüğün indüktanıs uH olarak gir ve AL değerinide O9 dan oku. Altta sarım sayısı hesabı var ve bu hesapta kullanılan Volt ve Amper değerleri (primer sargısının her birisi için) sağ tafata bulunan Hesap-1 tablosu değerleri kullanılmaktadır. Gerekirse I1 ve V2 değerlerini kendi değerlerin ile değiştirirsen senin trafonun sarım sayısını hesaplayabilirsin.

Kolay Gelsin
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

sezgin05

Endüktans ölçümünde  ölçü aletiyle yapmakmı gerekir yoksa spirden hesap mı yapmalı?

ete

@Sezgin5

Tabiiki bir ölçü aleti ile ölçmek gerekir. Bu konuda bu yıl başlarında EPE dergisinde çıkan alet gerçekten mükemmel çalışıyor. Hem kondansatör hemde Bobin ölçümleri oldukça başarılı. Ben onu kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Selam
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

kesmez

bi soru daha...
Bu manyetik geçirgenlik yani AL çalışma frekansı ile değişiyormu..
"İnned dine indallahil İslam" (2-19)

ete

Kesmez,

Frekansın AL değeri ile bağlantısı yok. Ancak frekans sarım sayısını etkileyen bir faktör. Benim TRF-Hesap Tablosunda solda altta
"ikinci hesap yolu teyit için" başlığı altında bir bölüm var. Burada
Akü voltajını verilen (veya çekilen max.) ampere bölerek bir omik sargı direnci buluyoruz. Bunu kullanarak Trafo indüktansını hesaplıyoruz. İndüktans hesabında verilen frekans etkin faktör.
Bu indüktans ve AL değerini kullanarak primer sarım sayısını hesaplıyoruz.
Buradan volt başına sarım sayısını hesaplayıp primer sargısını buluyoruz.
Soldaki bu formülde  yani N1=L/AL formülünde AL değerini artırırsanız sarım düşük AL değerini azaltırsanız sarım yüksek çıkacaktır. Dolayısıyla ferit nüveler arasındaki fark da zaten buradan geliyor. Farklı AL değerine sahip Aynı ebattaki ferit nüvelere eşit sargılar sararsanız verdikleri voltaj ve güçler farklı olacaktır.

Kolay gelsin
ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

otm


salim ALTIN

Merhaba.
Arkadaşlar zamana yayılmış bir çalışma (6 ay) olarak yüksek güçlü yüksek frekanslı güç kaynakları konusunda çalışmaya başladım. İlgilendiğim güç aralığı KW ın üzerinde güçler olacak. Ve bu konuda çeşitli yapılar var, ben resonans çalışma konusu ile ilgileniyorum. Başlangıç seviyesinde bilgi ile başladığımı düşünüyorum. Bu konuda bir çalışma gurubu oluşturmak ta isterim,ilgilenenler için.
Burada ferit trafonun hesaplanması ve anahtarlama elemanlarının sağlıklı olarak sürülmesi en önemli konu. Özellikle hesaplama konusunda yazılımlar var. Bu yazılımlardan kullananlar veya güvenirliği konusunda fikri olan varmı.? Önerisi olan.?
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....