Vasif NABİYEV'in Algoritmalar kitabı

Başlatan Erdem , 11 Eylül 2012, 09:33:11

Erdem

Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu NABİYEV'in Algoritmalar kitabını okuyan oldu mu acaba. Bu kitabın çok beğenildiğini duyuyorum.

Benim merak ettiğim acaba içindeki örnekler hangi dilde yazılmış. Büyük ihtimal C ya da C++ olabileceğini tahmin ediyorum  ::)

cicjoe

Ben okudum hocam. Gercekten guzel kitap. Ornekler C'de yazilmis (Diger diller de var miydi hatirlamiyorum, sadece C'ye baktigim icin). Daha cok sayi teorisi uzerinde duruyor kitap. Fibonacci, Euler, asal sayilar, uretim fonksiyonlari .....

Ornegin Fibonacci serisinin 40. terimi bulmak icin, onceki terimleri hesaplamadan, direk 40. terimi nasil hesaplariz diye uretim fonksiyonu gosteriyor. OBEB, OKEK icin carpanlara ayirmak yerine Euler metodunu ( OBEB(a,b) = OBEB(a, a mod b) ) gosteriyor.
Aklimda kalanlar.

Erdem


Firzen

Bende Okudum Gerçekten Gideri var :)
Adam üşenmemiş 5 dilide koymuş :)
Kararsız...

Erdem

Aslında aynı yazarın Yapay Zeka kitabını alacaktım. Ama veri yapıları ve algoritmalar ile ilgili bir kitap almam da iyi oldu. Çünkü yapay zeka konusunda çizit (graph), yığıt, liste vs.. veri yapıları sıklıkla kullanılıyor. Kitabı sipariş ettim bile ..

CS188 için gerekli asıl ders kitabı Artificial Intelligence: A Modern Approach isimli bir kitap.

http://amzn.com/0136042597

Ama çok pahalı. Alabilir miyim bilmiyorum  ???

Sanırım bu kitabı okuyan yoktur  :)

Firzen

Bu adamın yapay zeka kitabını alma ben okudum sadece okudum hiçbir işime yaramadı algoritma anlatıyor nasıl kullanacağın konusunda bir bilgi vermiyor.


"Artificial Intelligence: A Modern Approach" bende kitabı var okudum güzel bir kitap basit ingilizce ve gerekli bilgi :D
Kararsız...

Erdem

Hımm. Teşekkürler  :)

Ders kitabı olarak mı okudunuz acaba. Amazon'da yorumları okudum. Kitapta kullanılan fontlar, kitap tasarımını ve kindle sürümünün problemli olduğundan bahsetmişler. Bir de kitapta gerçek kod örnekleri yerine sözde kod pseucode kullanıldığını ve bunları koda çevirmenin kolay olmadığından bahsetmişler. Bir de tabi pahalı olmasını eleştirmişler.

Açıkçası biraz kararsız kaldım  ::)

Firzen

Zaten amaç o herşeyi vermiyor siz gerekli yerlere koyuyorsunuz kodu :)
BEn amazondan almadım kendinden geçmiş ikinci el kitapçıdan 25TL ye aldım :)
AĞIRLIĞINCA ALTIN GİBİ AĞIRLIĞINCA KİTAP MİSALİ :D
Kararsız...

Erdem

Ben de Pandora'da International sürümünü yarı fiyatından daha ucuza bulabildim.

http://www.pandora.com.tr/urun/artificial-intelligence-3e-pie-a-modern-approach/203547

Umarım söylediğin kadar iyidir  :)

Erdem

Yazılım konusunda herkesi çeken farklı konular var. Ama bu konuda  kendini geliştirmek için benim bildiklerim bunlar:

- İyi kitaplar okumak ve kötü kaynaklardan uzak durmak

- İyi forumları izlemek.

- Öğrendiklerini uygulamak.

Ama Vasif Nabiyev'in Algoritmalar kitabı benim kaliteli kitaplar listeme giremedi  ???

Kitabı dünden beri inceliyorum.

Çizit (graph) veri yapısının anlatıldığı bölümde çizit için graf kullanılmış. Ama bence çizit çok daha uygun bir karşılık. Neyse..

Kitabın başlangıcında çizit kuramının temellerini oluşturan Königsberg köprüler probleminden ve çizit kuramının tarihinden başlıyor. Daha sonra baktığınızda gene ünlü fizikçi Kirchoff'un kanunlarından, elektrik devrelerinin çizit veri yapısı ile çözüldüğünden bahsediyor. Kitabın devamı bir algoritma, daha da fazla problem, sonra bir kuram vs.. şeklinde gidiyor.

Çizit veri yapısı pat diye karşınıza geliyor. Ama neresi düğüm, neresi kenar bilmeden matematiksel anlatımları anlamanız bekleniyor. Çizit nasıl veri yapısı olarak ifade edilir. Bunlar yok. Hatta anlatımların da gereksiz ayrıntılara girerek konunun özünü anlatmaktan uzak olduğunu düşünüyorum.

Bu konuda Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ege'nin ders notlarını daha başarılı buldum.

Veri yapıları ve algoritmalar

Örneğin ben çizit veri yapısı için bir sınıf yazmak istiyorum. Ama buradaki bilgilerle bunu yapmak çok zor. Ne bir yalancı kod var ne de çizit veri yapısının nasıl gerçekleştirileceği konusunda en ufak bir bilgi.

Gene hızlı sıralama algoritmasının anlatıldığı bölümü inceledim. Yalancı kod var ama bu algoritmanın gerçekte nasıl çalışması gerektiği bir örnek üzerinde izah edilmemiş.

Kısacası vasat ile ortanın altında gidip gelen bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

Şimdi de beğendiğim kaynaklara geçeyim. Robert Sedgewick'in çizit yapısını ve algoritmaları anlattığı Algorithms in C++, Part 5 ve gene aynı yazarın Algorithms kitabı.

Algorithms kitabı sanırım yeni bir zamanda güncellendiği için çok harika bir kitap olmuş. Çizit veri yapısını, arama algoritmalarını kendi sınıfımızı nasıl yazacağımızı adım adım anlatıyor. Kitabın tasarımı da çok güzel olmuş. İnternet sayfasında tam kod örnekleri var.

http://algs4.cs.princeton.edu/41undirected/

Benim için tek dezavantajı örneklerin Java ile yazılmış olması. Algorithms in C++'nin örnekleri daha az. İki kitap arasında kararsız kaldım. İleride bu iki kitaptan birini, (hatta Algorithms in C++ güncellense daha hoş olur) alabilirim.