Pic24FJ128GA006 ile 16-Bit Mimarisine Giriş

Başlatan serhat1990, 18 Kasım 2012, 23:12:15

Erol YILMAZ

endian deyince aklıma nedense  hintlinin bulduğu bir şey geliyordu.
Demek ki ENDian demekmiş :)
Teşekkürler Gerbay hocam, dikkatimizi bilmediğimiz bir konuya çektiğin için...

berat23

gerbay hocam,internette epey bilgi var ama dediğiniz gibi asıl meselelere kimse değinmiyor.ben genellikle edaboarda da bakarım,orada da durum çok farjklı değil. bir bilgi isteyen mesaj ve arkasından onlarca banada lazım mail adresim bu tipinde mesaj. mesela çok blog var ama bloglardaki yazıların çoğu x incelemesi,y kutu açılışı tipinde. siz gerçekten birşeyler anlatan bir blog açsanız mesela iyi olur(mesajlara verdiğiniz uzun ve detaylı cevaplardan nasıl bir blog yazacağınız az çok belli oluyor). şahsen ben yeterince malzeme topladığıma inandığım an,internette bulunmayan ya da türkçe bulunmayan konularda içeriği olan bir blog açma fikrim var.

yalnız burdan şu çıkmasın,ben basit-kompleks farketmeksizin insaların internette blog açıp birşeyler anlatmasına karşı değilim,küçümsemiyorumda.her bilginin bir muhatabı vardır,boşa gitmez. sadece ciddi bilgi bulmadaki zorluklardan bahsediyorum.ciddi derken kritik teknolojileri falan kastetmedim,geneli iki kitap karıştırmayla anlaşılacak şeyler.

Klein

Endian konusunun açılması iyi oldu. Hatta bunun için arkadaşın konusunu dağıtmadan başka bir başlığa da geçilebilir. 
8 bit işlemcilerden gelen alışkanlıklar yüzünden çok konuşulan veya önemsenen bir konu değil sanırım.  SPI,I2C gibi sistemlerle haberleşirken sistem nasıl veri istiyorsa LSB first, veya MSB first ona göre ayarlayıp veriyi gönderiyorduk.  Modbus protokolü big endian çalışıyor. 8 bit sistemle çalışırken , zaten 16 bit veriyi iki parça halinde gönderiyorduk, veriyi 8 bit registere sıralarken önce +1 registeri sonra registeri yerleştiriyorduk.  Şimdi 32 bit işlemciye geçtik. Ama bakıyorum modbus rutinlerim halen aynı. 8 bit işlemcide yazdığım şekli neredeyse koruyor.  Siz hatırlatana kadar da ben bunu niye direk 16 bit veya 32 bit göndermiyorum diye düşünmedim açıkçası.  STM32'de DMA ile veri gönderirken Big endian veya Little endian seçimiyapabiliyormuyuz diye de hiç araştırmadım.  Hatırlatma iyi oldu.

Murat Mert

Alıntı yapılan: serhat1990 - 06 Aralık 2012, 12:54:42
A.selam Hocam ; mesajınızı şimdi gördüm ...

Size katılıyorum Hocam ; eğer başlamassak biraz daha 8 bitler ortalıkta gözükmeyecek hal alacak :) En azından ufaktan girmek lazım . Şimdi bir board çiziyorum bununla ilgili , paylaşacam bunun üzerinde örnekler paylaşacam . Daha ucuz olan bu modellere geçmeli artık . Yada performansına göre ucuz diyelim :) Korkuyoruz neden heryerde 877 ile örnek var 16f84'den bahsetmiyorum bile ama bu denetleyicilerde pek fazla örnek bulunmuyor nasıl yapacaz kimse yapmamış ben neden yapayım gibi bir düşünce oluşuyor kafalarda . O yüzden bir yerden başlamalı ...


İyi Çalışmalar Dilerim .

Evet bir yerden dalmak gerekeli.
Allegro hocam sayesinde CCS C ye geçtim buradan kendisisne selam ve saygılarımı sunuyorum. Şarkıcıların ben sizler için varım gibi seromanisine döndü. Erol hocam saygılar. :D
mert07

drmp

alegro hocama katılmamak elde değil  universite okurken  96-99 yıllarında  z80 ve 8085 eğiti almıştık maalesef o zaman bilgisayar imkanımız olamdığından  hocamız z80 nin bütün registerlerini bize ezberletmiş  kağıt üzerinde derleme yapıp ( asm >> hex )  deney setine yükleyip çalıştırırdık ,yanlış anlamayın her zaman ilk seferede çalış mıyordu maalesef   .hey gidi günler

serhat1990

Big Endian , Little Endian konularını ilk olarak Microchip eğitiminde görmüştüm . @Gerbay Hocamın dediği gibi pek fazla geçmiyor kitaplarda falan .

Konu ile alakası yok yalnız Pic micro'lar little endian , ethernet big endian . Microchip ethernet dökümanlarının bana göre karmaşık olan yapısı bu little - big endian arası geçişlerden mi kaynaklanıyor acaba .

İyi Çalışmalar Dilerim...