ARM-KEIL-CORTEX-A8-MICROC FOR ARM, hangi arm hangi derleyiciyi seçeceğm ustalar?

Başlatan RaMu, 18 Ocak 2013, 02:09:33

RaMu

   Kısacası asm ile pic programlamaktan gına geldi, şöyle güçlü bir denetleyiciyi c ile programlamak, mümkünse kütüphane kullanmak hızlı ve kolay bir şekilde geleceğe yönelik kullanılabilir bir platformda kendimi geliştirmek istiyorum.
   Uzunu şöyle, asm ile özellikle PIC16F877 yi vede DSPIC30F2010 u programladım, 16f de sd kart okuma, 2*16 lcd, GLCD sürme, saat sıcaklık entegrelerini kullanma, timer, spi i2c vs. modüllerini kullanma gibi uygulamaları yaptım, iş asm ile olunca herzaman yavaş oldu, geçenlerde PIC32 ye bakayım dedim özellikleri tamam hoşuma gitti ama c ile programlamak gerek dediniz ki haklı görüyorum, bende madem c kullanacağım neden pic kullanayım dedim şöyle bir etrafıma baktım, arm almış başını gidiyor okuduklarıma göre içinde işlemci olan ürünlerin %90 nında kullanılıyormuş e ne diyeyim herhalde ARM işlemcili bir denetleyici seçip programlamamın daha mantıklı bir iş olacağına karar verdim.
  Amacım kısaca şu; ben eem son sınıf öğrencisiyim, ileride herhangibir iş için kontrol sistemi tasarlamak niyetindeyim, bu akıllı ev sistemleri kontrolü olabilir, herhangibir fabrikadaki sistemlerin makinaların kontrolü, uzaktan kontrolü ve geribeslemeleri, lcd dokunmatik görüntülü kullanımı, usb-ethernet-bluetooth-wireless-gsm haberleşebilmesi gibi işlemleri gerçekleştirebilmek yani sistem tasarımı ve kontrolü yapmak.
  1) ARM a geçiş yapmak istemem doğru bir kararmıdır, en tepede ne var ne programlamak lazım?
  2) ARM iyi ise Stm32f4discovery kit uygunmudur, fiyatı ucuz forumda sayın z hocanın güzel anlatımları var (yavaştan başladımda) ne dersiniz?
  3) ARM CORTEX M4 mü yoksa A8 serisi gibi 1 gHz hızlara çıkabilen bir denetleyicimi geleceğe yönelik daha iyi yatırım olur?
  4) CORTEX programlarsam A8 kullanmak istediğimde bu bilgiler işime yarar mı?
  5) Derleyici olarak keiluvision4 kurdum, kulağıma şöyle bir fısıltı geldi keilde kütüphane oluşturman lazım ama Micro C for ARM var hazır kütüphanelerini kullan kafan rahat olsun, yani hızlı proje çıkarabilmek için hangi derleyiciyi kullanmalıyım, birinde yazdığım diğerine aktarılabilirmi, portatif bir platform ARM için varmıdır, ARM için kullanılan derleyiciler nelerdir, hangisi neden tercih edilmelidir?
  6) Gömülü sistemler ile ARM programlamanın ilgisi nedir?
  7) ARM üzerinde işletim sistemi çalıştırıp (herhalde gömülü linüx bu oluyor?)  programımızı buna göre yazmak nedir? Bunun bize kazandırdığı ne olur?
  8) Birçok android cihazda ARM A8 işlemci görüyorum, bizimde ileride bir android cihaz yapabilecek kapasitede program yazabilmemiz mümkün müdür? Buna gerek var mıdır? Bunu yazmak için android işletim sistemi yazmamız mı gerekmektedir?
  0) Arkadaşlar asm ve pic gerçekten sıktı beni, eyvallah tüm modülleri araştırmayı, protokollerin nasıl işlediğini sanki kendim oluşturmuş gibi, datasheet okumayı asm vasıtasıyla öğrendim ama bir arpa boyu yol alamıyorum, millet hazır kütüphaneyi kullanıyor bir tarafa lcd koyuyor diğer tarafa sd kart hop müziği kaydet, yada hazır yüklü müziği al oynat diyor taş çatlasa 3 günde proje hazır, ben 3 ay uğraştım bir sd karttan fat16 formatında .txt belge okuyucuyu zor yazdım (halen düzenleme istiyor). Artık öğreneceğim şeyin güçlü işleri kolay öğrenilebilir yöntemlerle ve amerikayı tekrar keşfetmeye gerek duymadan yapabilmemi sağlayacak, gelecekte elimden düşmeyecek kolumda altın bilezik olarak kalacak birşey arıyorum.
Epey uzun soluklu bir soru dizisi oldu, forumu epey inceledim, özellikle sayın z nin açtığı ders konularını baştan sona okudum, forumda ARM ile ilgili ne varsa bakmaya çalıştım, şuanda canlılığını koruyan ARM başlığı gelecekte içinde yaşayacağım yer gibi gözüküyor fakat ben tümdengelimciyim öncelikle geleceği bir görmem ne nasıl neyle niye kullanılır bir kesin bilgi sahibi olmalıyım, bu nedenlerle bu işte usta olmuş sizlerden ben ve benim gibi bu işe yeni adım atacaklara yol gösterici yukarıdaki soruların çözümünü bulmamda yardımcı olmanızı istiyorum, gerek direk cevaplar gerekse link ile yönlendirmeler ne uygun görürseniz bilginizden tecrübenizden istifade etmek istiyorum, sırf böyle bir konuyu okuma zahmeti gösterdiğiniz için dahi ne kadar teşekkür etsem azdır, bol paylaşımlar.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

MC_Skywalker


ULAGA

ARM'da ücretli IDE olarak başları 'Keil' ve 'IAR' çekiyor.
http://www.keil.com/
http://www.iar.com/en/Products/IAR-Embedded-Workbench/ARM/
Keil'i 32KB kod sınırlaması ile ücretsiz olarak kullanabiliyorsun.

Ücretsiz olarak da 'CooCox CoIDE' ve 'BiPOM ARM Development System' var.
http://www.coocox.org/CooCox_CoIDE.htm
http://www.bipom.com/products/us/319589.html

Öncelikle Cortex-M3 ile başlayabilirsin.
Kullanacağın işlemcinin veriyaprağını (datasheet) ve başvuru kılavuzunu (reference manual) indir.
İlk aşamada onlar oldukça işine yarayacaktır.
ebay.com'dan çeşitli başlangıç kitlerine bakabilirsin.
Seni kontrolkalemi.com'dan tanıyorum.
PIC ile çoğu işlemi başarabildiğine göre, biraz daha fazla çaba ile bu konuda da kendini oldukça geliştirebilirsin.

pisayisi

Stm32f4discovery kit fiyat performans olarak en iyisi, cizgi tagem den temin etme imkanı da var. Tek sorun rs232 can, lcd ya da ethernet uygulamaları gerektiğinde kablo karmaşası ve ek devreler kurma zorunluğu var...
Murat

carirt

kardeş sen en son pic32 nin asm si ile uğraşıyordun son durum ne merak ettim benim boş zamanım olsa zevk için uğraşıcam ama yok asm kodları mips in dokümanlarında çok güzel anlatılmış şu an mikroC pro pic32 kullanıyorum     

RaMu

  Cevaplar için teşekkür ederim, ne kadar çok soruya cevap bulabilirsek o kadar şanslıyız.
  -Sayın carirt: Ben sorularımdada belirttiğim gibi tavsiyelere uyarak pic32 yi c ile programlamanın daha mantıklı olacağına karar vedim, madem c ile programlıyacağım neden pic32 seçeyim dedim, aklımda arm cortex m4 serisi var bunun içinde bahsettiğim discovery kiti kullanmayı düşünüyorum.
  -Sayın pisayısı: Benim için discovery kitde ethernet vs. için ek donanım kurma kablo vs. problem değil, zira bahsettiğiniz donanımlarında bulunduğu kartlara maddiyattan ötürü erişemem.
  Sayın Ulaga: Bahsettiğiniz derleyicilerden sadece keil i biliyorum (çok az) diğerlerini araştıracağım birbirlerine göe avantaj dezavantajları nelerdir bakacağım, tavsiyeleriniz içinde teşekkür ederim.
  Sayın gerbay ve sayın MC_Skywalker ; GCC ve ARM DS 5 e bakmaya anlamaya çalıştım, ancak gördüklerimin arasında kayboldum, anladığım kadarıyla A8 işlemcili STM32 misali bir denetleyici çıkarılmamış ama buna yakın şeyler gördüm fiyat bulamadım, A15 işlemcili şöyle birşey buldum  " 66AK2H12/06 Multicore DSP+ARM KeyStone II System-on-Chip (SoC) " ama şimdilik böyle birşeye ihtiyacım yok sanırım.
  Değerli vaktini ayırıp konuyu okuyan veya cevaplayan herkese tekrar teşekkür ederim, umarım tüm sorulara cevap bulabiliriz, yardımlarınızı tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

haydarpasamikro

-Keil-MDK ARM, MCB1700 kit ve ulink2(veya ulink me) debugger. Tüm ihtiyacın olan. Önce sağlam bir C dili temeli.
Mikro Dünyası.Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Mikrodenetleyici Atl. Şefi

RaMu

Keiluvision4 kurdum, forumda anlatılan derslere bağlı olarak deneme yapmaya çalışıyorum yakında stm32discovery kit elime ulaşır, denemelerim hızlanır. C bilmiyorum deitel in c kitabını buldum oradan öğrenmeye çalışıyorum.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

muhittin_kaplan

ramu coocox kullan. keil e sonradan terfi edersin. kod tamamlama özelliği işini epey kolaylaştırır.

RaMu

Muhittin_kaplan hocam takdir edersinizki bilmediği bir işe yeni başlayan birinin aklı gayet karışık olur, böyle tavsiyeler geldikçe kafam biraz daha karışıyor, şimdi hazır keil i kurmuşum 1 haftadır iyi kötü c ye bakıyorum o kısım tamam herhalükarda lazım ama arada keil ile forumda paylaşılan örnekleri derlemeye-anlamaya çalışıyorum, zaten CMSIS diye birşey ördüm sayfalarca okudum araştırdım ne olduğuna tam karar veremedim, şimdi birde bu coocox neymiş ona bakayım. Bunun tek avantajı yada tek farkı kod tamamlama ise sırf kod tamamlama için bir derleyici programını öğrenmek biraz zaman kaybı olmaz mı acaba (tabiki kazandıracağı zamanda var) ? Bunun yanında ben asm ile uğraştığım için en ince detaya kadar kendin hallet mantığı oturmuş durumda bu yüzden kod tamamlamanın bana büyük bir artısı olacağına inanmış değilim, sözlerim yanlış anlaşılmasın bu konuda cahilim sadece duruma yönelik aklımdan geçenleri yazdım, sizin "yanlış düşünüyorsun çünkü ..... "  demeniz dahi tarafımca gayet olumlu karşılanacaktır.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

muhittin_kaplan

Şöyle anlatayım,
Z hocanın LowLevel örnekleriyle biraz çalış bunun için keil kullan.  ama sonra o kütüphanelere geçtikce -ki benim gibi kütüphaneleri bilmiyorsan- "kütüphanenin içeriğindeki fonksiyonlara" ulaşmak için irdeleyeceksin. burada bu kod tamamlama işe yarıyor. yoksa arm ile uğraşıyorsan keil den geçer yolumuz.

RaMu

http://muhittinkaplan.com/2012/11/coocox-ide-ye-giris/ buradaki yazınızı okudum birde coocox un sitesine baktım biraz, sizin yazınız ballı tabirini kullandığı için tatlı geldi bu coocox arada onada bakmaya çalışacağım anlaşılan, zaten yazınızda kurulum vs. anlatmışsınız elinize sağlık. Z hocadan ilk dersler çok güzel geldi bana onada teşekkür ediyorum, dediğiniz gibi oradan başlayıp bir altyapı oluşturduktan, elle tutulur bir başarı gösterdikten sonra ki bu durumda söylemiş olduğunuz gelecekte karşılaşacağım kütüphane sorunu önüme çıkacak bu seviyedede tavsiyenizi uygularım. "yoksa arm ile uğraşıyorsan keil den geçer yolumuz." bu söz herşeyi anlatıyorsunuz sanırım, bir kenara yazdım bunu.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html