Nereden alınır?

Başlatan JohnF, 25 Aralık 2004, 01:30:24

JohnF

Xilinx ve Atmel ürünü CPLD elemanlar nereden alınabilir? Xilinx olursa çalışmak daha kolay olur, az biraz birikim var. 1-2 distribütöre mail attım sağolsunlar cevap yazma gereği duymadılar nedense!

ahmetu


diot

Arkadaşlar  ben  pld ve cpld ler ile hiç çalışmadım elinizde uygulama notları ve nasıl program yazılıp derleneceği ile döküman varmı ?

özellikle Türkçe basit bir şekilde bir uygulama üzerinde anlatarak yazılmış olmalı.(okul dersnotları gibi olursa iyi olur)

JohnF

Bende biraz Türkçe döküman var bilgisayar ortamında, fakat yetersiz gelebilir. Uygun bir vakitte bunları upload ederim Yahoo grouplarından birine. Internette bol miktarda VHDL anlatımı ve örneği var. Xlilinx' in öğrenciler için çıkarttığı programlama ve simülasyon yazılımı için bu panolarda link verilmişti o program CPLD için yeterli. CPLD kullanmasanız bile program yazıp simüle ederek başlangıç yapabilirsiniz. Fakat direk uygulama olmayınca bir yere kadar devam eder. CPLD ve ilerisi için FPGA ile uğraşmak çok zevkli ve ayrıca kendi işlemcinizi yapabileceğiniz ilginç bir dünya koyuyor ortaya. Xilinx FPGA ile yapılmış realtime ray tracer engine var, çok uçta bir örnek, geleceğin grafik teknolojisi olacak belkide. 90 MHz lik iki FPGA ile realtime raytrace hayal gibi ama gerçek.

Eğer CPLD ile uğraşacaksanız önceden sağlam bir lojik bilgisine sahip olmalısınız bunu da belirteyim. AND, OR gibi kapıları bilmek yetmiyor, flip flop, register, ram, rom gibi yapıları basit düzeyde tasarlayabiliyor olmanız size bu konuda ki gelişiminizde çok faydalı olacaktır.

Empa' ya defalarca mail attım fakat yanıt alamadım. Bir kere daha deniyeceğim, yine yanıt alamazsam Xilinx firmasına hatırı sayılır bir mail atmayı düşünüyorum. Nedense üreticilerin distribütörleri sıkıştırması gerekiyor, yoksa kıllarını bile kıpırdatmıyorlar. Bu arada Xilinx' in CPLD' lerini programlayabilmek oldukça basit, diğer firmalarda durum nasıl bilmiyorum.

Göktuğ

www.digikey.com
burda satılıyor ancak turkiyeye yolluyorlarmıdır bilmiyorum.

xilinx için ISE(xilinx sitesinden)  simulasyon için MODELSIM (emuleden crackli ) kullanılıyor. Bunlarla ilgili sorusu olan varsa yardımcı olmaya calısayım.

CoşkuN

Peki bu FPGA'ların programalam ve deneme kitlerini bulabilir miyiz Türkiye'de? Aslında Amerika'da da tanıdıklarım var ama internet sitelerinde bu kitlerin fiyatların 300 dolarlardan başlıyordu sanırım.

CaFFeiNe

xilinx in sitesinde 49$ a CPLD geliştirme kiti var ve üzerinde 2 adet CPLD çipi bulunuyor
CPLD anladığım kadarıyla enerji kesildiğinde hafızasını koruyor ama FPGA RAM mantığıyla çalışıyor galiba dışarıdan bağlanan 8 pinli özel hafıza PROM ları var
FPGA ların kapasitesi ve hızı CPLD lere çok fazla bir miktar yaptığım araştırmalar neticesinde anladıklarım bunlar

CoşkuN

Teyzemin eşi Amerika'da üniversitede asistan profesör şu an.Orda Cisco işin proje yapıyorlar.O da bana FPGA öğren,biz onları kullanıyoruz demişti.Planlarımda öğrenmek var ama ondan önce bir ton şey var.Bir öğrenme planı yapmak lazım galiba.Bir de tabi henüz piyasaya adım atmadığım için önümü göremiyorum.Şu an aç bir şekilde herşeye saldırıyorum  :lol:

epic

istediğiniz entegrenin kodunu verirseniz yurtdışından getirtebilirim ellerinde varsa tabii.

mcan

bu 49 dolara olan kit sizce nasıl ? cpld kiti
internet ,kitap kullanım olarak en yaygın desteği,örneği bol olan bişeymi?birde orada spartan kiti var oda 99 dolar,sadece kapı sayısı ve hızınamı bağlı bu fpga lar içinde hiç mi donananım yok mesela piklerde usart ,usb,pwm gibi şeyler var bunlarda onuda biz oluşturuyoruz sanırım,aklıma başka bişey gelmiyor bunları birbirinden ayıran kapı sayısı ve hızmı sadece?

z

Sorularının bir kısmına ve CPLD ler için cevap vereyim, muhtemelen FPGA içinde aynen geçerlidir.

CPLD dediğimiz yap boz oyununa benzer. Yap boz oyununda ne kadar çok blok varsa o kadar büyük modeller yapabilirsin.

CPLD'lerde de böyle. Çipin içinde atıyorum 32 blok olsun. Her bir blok 4 FF ve bunlara ilişkin  I/O ve geribesleme bağlantıları içersin.

Bu kadar malzeme ile yapabileceğin ne varsa yaparsın. (Yaklaşık olarak)

Eğer yetmiyorsa bir üst malzemeye geçersin.

Kullandığın geliştirme ortamı tasarladığın devrenin seçtiğin çipe sığıp sığmadığını zaten söyler. (Tasarımı yaptıktan sonra)

Baktın sığmadı bir üst çip için derlersin oldu oldu olmadı bir üst modeli....
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Ersin

Ben spartan3 starter kit i aldim,bana maliyeti 135$(toplam) patladi ama sitede 99$.
Bunu direk siparis ederseniz gumrukte bir problem cikmaz tahmin ediyorumfiyat 100$ alti.Su an kampanya var 2 kit geliyo sozu gecen cpld kit ki uxerinde coolrunner2 ve xc9572xl var.

Bunalmis a katiliyorum aynen dedigi gibi ne kadar ekmek o kadar kofte :D
Xilinx in webpack i free dir sitesinden indirebilirsiniz, full versiyon u essekte mevcut.

mcan

hangisini önerirsiniz?yani bu 49 dolarlık çok mu dandik tir? ne yapacağıma bağlıdır tabiki, ama yinede bi taviyeniz varmı? kabaca, yani şunu alsan daha iyi olur ,bak bu çok uygun ,hayır 49 dolarlığı alacağına hiç alma gibi....bu kitlerin herhangi bi eksiği varmı? birde o çipler kitlere lehimlenmiş biçimde mi geliyor?

Ersin

arkadaslar Spartan3 starter kiti aldıgınızda bu 49$  lık cpld kit i yanında verıyorlar. Yani 99$ a fpga+cpld kit almis oluyorsunuz.

Mesaji edit etmek zorunda kaldim 99$ lık spartan3 kit i kaldirmislar sayfadan, oysa gecen ay hala vardi

mcan

6nisandada vardı şu an yok,bu fırsat kaçtı sanırım,acaba kit tam olarak bu muydu
starter kitçünki bunda 2. bordu göremedim acaba sadece 99 dolarlık seçenekdemi 2. bor vardı eğer öyle ise hem pahalandı hemde eksildi