%100 Hidrojenle Çalışan Araba Projemi Takdim Ediyorum

Başlatan cilekespilot, 27 Ağustos 2013, 16:55:21

cilekespilot

Merhabalar efendim,bendeniz kendi halinde bir güvenlik görevlisiyim.Erzincan EE Mühendisliğine bu sene başlayacağım nasip olursa.Sözü fazla uzatmayayım.5 TL'yi geçen benzin fiyatları hepinizin malumudur.Geleceğin yakıtı da HİDROJEN olduğuna göre;
Hidrojenin depolanması zor,çünkü küçük atomlarıyla her türlü tanktan sızma yapabiliyor.Ancak yüksek basınç ya da çok soğuk ortamlarda saklanması gerek,ki bu da otomobil için şu an zor birşey.Öyleyse bu hidrojeni aracın üzerinde üretelim..

İnternette belki duymuşsunuzdur,%20 ila %65 oranlarında tasarruf yaptığını iddia eden( ki bilimsel olarak doğrudur) birçok yabancı ve 2 adet yerli firma,ve bu konuyla ilgilenen birçok amatör arkadaşımız var.Madem bu kadar yüksek oranlarda tasarruf yapma kabiliyetine sahip bir sistemimiz var;neden aracın tüm ihtiyacını Hidrojenden elde etmeyelim?..

Hidrojenin içten yanmalı motorlarda birkaç sıkıntısı olduğu söyleniyor.Bunlar;
1)Erken alevlenme-Benim sistemimde karbüratörden ya da hava filtresinden direk gaz girişi olacağından bir sıkıntımız yok.
Ayrıca hidrojen çok yanıcı olduğu için uzun buji kullanımı ile de bu sıkıntı tamamen ortadan kalkıyor.Üretim direk araçta gerçekleştiği için,-denemedim ama yüksek ihtimalle- bizim için bu da sıkıntı arzetmez.
2)Hidrojen Yağsız bir yakıt olduğu için,içten yanmalı motorlarda zamanla aşınma meydana getirebilir.Bunun önüne geçmek için bir sistem düşündüm,Çizimlerde şimdilik yok ama;motorun sıcaklığından yararlanarak buharlaşma yapan az miktarda yağı,hidrojenle birleştirip motora vermek de bu sorunun önüne geçer.

Teknik Detaylara Göz Atalım;


100 KM Yolu 1600 cc bir araç 282 Watt Elektrik Enerjisini , 9252 GR Su elektrolize ederek kat eder.



Bu durumda bizim elektrik enerjisine ihtiyacımız var.O halde sadık yarimiz GÜNEŞ'e başvuruyoruz.Aracım için
150 Wattlık (18V 8,3A)  bir güneş paneli,20 A solar şarj kontrol cihazı temin ettim.Şimdilik denemeler için 105 Amper Nova marka Jel Akü ve Çelik plaka temin etmem gerekiyor,elim biraz sıkışık,akü için diğer ayı bekleyeceğim.Çelik levha da 316L çeliği olursa,hem uzun ömürlü hem de sağlam olur ve paslanma yapmaz.Bulunduğum konum ile çeliği bulamadım.Ankara'dan temin etmeye çalışacağım,o da olmazsa internette yurt dışından bu iş için özel platin kaplamalı(platin bu iş için mükemmel) satılan levha alacağım.

Çok konuştum,söz görüntülerde.
HHO CAR olarak arattırırsanız çok sayıda dökümana ulaşabilirsiniz.


Başta 100W Panel düşünmüştüm,bagaja tam oturuyordu ölçü olarak.150W'a son anda yapılan yükseltme ile tasarım biraz değişti,işleyen aynı.




Bu da tasarımın SON HALİ;



Şahinler için tavan bagaj demirine sabitlenen solar panel,anten girişinden bagajdaki solar şarj regülatörüne ,oradan aküye ve ihtiyaç sahibi elemanlara gidiyor..




Akü ve solar şarj regülatörümüz





Sistem ihtiyacı için Su tankına bir su seviye sensörü,bu sensörden aldığı bilgiye göre gidebilecek yolu hesaplayan,akü şarj durumunu gösteren lcd ekran ile sistem mükemmele yakın hale gelir inşallah :) Çalışmalarım devam ediyor,Allah utandırmasın.
Fikirlerinizi ve dualarınızı esirgemeyiniz.
Saygılarımla.

Kabil ATICI

Tamam güzel bir çalışma.

Ama suyun yakıt olarak kullanımında kaynaklanacak sorunlara da umarım bir çözümünüz vardır. Su an için dünyadaki yaşamın devamlılığı için su vazgeçilmez bir malzeme. Sudan elde edilen tüm hidrojenin tekrar su olarak geri döneceğini garanti edebilir misiniz?  Yoksa günü birinde sırf adam arabasında daha kalitesi su kullansın diye içme suyuma mı göz koyacaklar?

Dünyanın su rezervi bitmez tükenmez değil. Hidrojen kayıplarının sıkıntısı ise dünyanın yer çekimi hidrojeni atmosferde tutamıyor. Hidrojen ucup gidiyor.  Hidrojen kullanımı yaygınlaştığında bu kayıp miktarı ne olacak? Kaybedilen su nasıl yerine konacak?

Bu mucize çözümler çok ciddi sorunlara gebe gibi duruyor!
ambar7

Icarus

Bu anlattığınız proje Van'a gidip "İzmir ne tarafa ? "demek gibi birşey. Yada "Abi sen çok yanlış gelmişsin."'nin uygulamalı gösterimi olmuş.

Ortalama bir araba motoru 100kW
Süper dizayn edilmiş bir içten yanmalı motorun verimi %44
Motora gereken toplam enerji 227kW

Bu nasıl güneş panellerinden gelecek ??????????????

dnacikaya

Merhaba cilekespilot verdiğiniz bilgiler tamamıyla teorik bilgiler. Bu bilgileri uyguladınızmı, uyguladıysanız onların fotoğraflarını yüklemeliydiniz. Yada siz bütün sorunları çözdünüz, araçta hidrojen üretiyorsunuz da  tek sorun araçta yüksek akımlı gerilim üretmek mi kaldı. Verdiğiniz bilgilerden sonra çok soru sorulur. Bu işler çok zor işler uğraşan bir abimiz vardı psikolojisi bozulacaktı neredeyse en sonunda bıraktı :)

z

Hidrojen uretmek icin sebeke elektrigini kullan ve elde ettigin gaz miktari ile bu is icin harcadigin enerjiyi mukayese et.

Sudan hidrojeni cekip cikartmak cok enerji istiyor. Elde ettigin hidrojeni yaktiginda ise daha az enerji elde ediyorsun. Bu yuzden hidrojenle calisan arabalar hazir (depolanmis) hidrojeni kullaniyorlar.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhittin_kaplan

Bor işlemden geçtikten sonra mı "depolama görevi "üstleniyor yada daha doğru sorayım.
Bor yapısında Hidrojen barındırıyor mu yoksa başka yollarla ürettiğim hidrojeni mi depoluyor.

Okan AKÇA

Alıntı yapılan: z - 27 Ağustos 2013, 18:34:56
Hidrojen uretmek icin sebeke elektrigini kullan ve elde ettigin gaz miktari ile bu is icin harcadigin enerjiyi mukayese et.

Sudan hidrojeni cekip cikartmak cok enerji istiyor. Elde ettigin hidrojeni yaktiginda ise daha az enerji elde ediyorsun. Bu yuzden hidrojenle calisan arabalar hazir (depolanmis) hidrojeni kullaniyorlar.




mihri

Arkadaş çok uğraşmış anlaşılan ama bu işin bu kadar basit olmadığını birinin söylemesi lazım.
"Eppur si muove!"

t2

3 boyutlu araba resmini çizen elemana en az 1000 TL filan verilmiştir. asıl masraf bu.

cicjoe

Bir seylerle ugrasanlari gormek hos.. Umarim egitim hayatiniz basarilarla gecer..

pisayisi

Hidrojeni üretebilmenin de çeşitli verimli sayılabilcek yöntemleri var , ancak bu durumda çözelti ve elektroliz kabında maliyetli değişiklikler yapmak gerekli. Sadece su depoya dök güneşten elektrik gelsin hidrojeni üretelim mantığı sürdürebilir ve güvenli değil. Üstelik verimli olması hiç mümkün değil, güneş panellerinden aldığın elektriği akülerde biriktirip, kranka dişliler aracılığı ile bir fırçasız motor la küple edereek  daha verimli bir araç elde edebilceğine şüphe yok. Bu durumda hidrojen üretiminden kaynaklanan kayıplar da senin cebinde kalır.
Murat

atioky_216

Avrupa birliğinin (hatırladığım kadarı ile) 'enerji koridoru' ismini verdiği k.afrika güneş paneli ve aktarım projelerini incelemek lazım.
Hidrojen olarak depo edilmesi çok eğlenceli görünse de depolama olayı can sıkıcı, belki bileşen olarak, kim bilir?
CalTech enerji-> sıvı yakıt donusumune odaklanmak benim kanaatimce daha faydalı olur. Kimyasal-bio seçenekleri de var. Her biri başka inceleme alanı

http://www.collective-evolution.com/2013/02/05/researchers-discover-that-fuel-can-be-made-from-sunlight/

trgtylcnky

Bahsettiğiniz tasarruf cihazının yerli bir modelini Ekomax adında biz de arabamıza taktırdık. Mühendisler tanıdık sayılır (birinin oğlu liseden arkadaşım) onun için sistemin çalışma mantığını kısaca izah ettiler. Hidrojeni enerji elde etmek için yakmıyor. Yanma odasında hidrojenin varlığı yanma verimini arttırıyor, özellikle dizel motorlarda yakıt daha düzgün yandığı için (odadaki yakıtın hepsi tek seferde yanıyor) hem motoru, hem çevreyi hem de cebi koruyor. Ayrıca motorun gücünü de özel bir yazılımla beraber kullanıldığında (kontrol kartı 8 bacaklı bir PIC taşıyor) 20 HP falan arttırıyor(muş).


muhittin_kaplan

konunun  dışında ama
piyasadaki sözde tasarruf cihazlarını "bilimsel testten geçirip" bana %10 yakıt tasarrufu yapıyor u ispatlasınlar doğrudan arabamın ruhsatını vereceğim. hatta motosikletimin ruhsatınıda.
hepsi fasafiso boş. hap yap parakap davası.