Elektronik sigorta devresi arıyorum.

Başlatan toprock, 04 Şubat 2005, 15:27:12

toprock

Arkadaşlar stk 4048 in besleme katı veya çıkışında kullanılmak üzere elektronik sigorta devresi arıyorum aşırı yük yada kısadevre olduğunda anfiyi yada hoparlörü koruma altına alacak durum düzelince eski haline gelecek böyle birdevre arıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

diot

tavsiye etmem.

eğer  hızlı tepkime süresi olan  bir sigorda kullanırsan bass vurdukça sesi kapatır.
Yok yavaş tepkime süreli bir sigorta kullanırsan kısadevre durumunda sigorta devreye girenekadar çıkış yanar. anlatabildimmi .?

biz genelde uygun flamanlı bir ampul kullanırız. (ampulu iyi seçmek gerekir) kısa devrede ampul yanar ve flaman direnci yükselir. (genelde tweeter i korumak amacıyla kullanıyoruz)

toprock

Tweeter korumak işime yaramaz ama şu hızlı tepkimeli sistem fena değil gibi aklıma yattı akım değerini yüksek tutarsak sorun kalmaz sanırım şema varsa bu yöntemi denemek isterdim.

diot

şu an elimde şema yok. Fakat profesyonel sistem (yerli imalatlardan bahsetmiyorum) amfilerin çıkış şemalarını incele derim.


ama teorik olarak çıkış transistorlarının emiter direnclerinden(0.02 ->0,5 ohm gibi) birer direnc ve opamp ile ref. gerilim alıp bir koruma devresi apa bilirsin

toprock

arkadaşım bahsettiğni gibi komple sistem, amfi şeması bulamıyorum sadece yükselteç katlarını bulabiliyorum böyle birşey yapmak istememin nedeni bir woofer kabini yapcam amfi katıda(stk 4048) kabinin içinde olcak kabinde hopar lör cinsinden sadece woofer olcak kabini yaptıktan sonra olası sigorta atması durumunda sök tak yapmak istemiyorum, sigorta kullanmazsam budefa ya amfiden olcam yada wooferdan şimdi evde stk 4231 i kullanıyorum ve sadece yükselteç katı var herhangibi profesyonel ilave yok bundan dolayı hparlörlerimden birini yaktım bundan dolayı yoğurdu üfleyerek yemeye başladım.
sorunumla ilgilendiğin için teşekkür ederim

z

100K lık trimpot sistemin tepki süresini, 10K lık trimpot ise akım seviyesini belirlemektedir.

Mavi renkle gösterilen 2 adet diyoda göre devre max 0.54*(2+1)=1.6A de korumaya geçecektir.

Eğer bu akım yeterli değilse 3 adet diyod ile 0.54*(3+1)=2.16A de koruma sağlayabilirsin.

Diyod sayısı sana kalmış.

Bu devreden 2 tane yaparak sterio sistemlerde kullanabilirsin. Eğer hoparlörün bir ucu amplifikatörün şasesine bağlı değilse (köpru tipi vs) sağ ve sol kanala ait sigorta devrelerinde ayrı ayrı besleme trafosu olmak zorunda (tek trafoyu 2 devrede ortak kullanamazsın.)

Normalde 2 tane kapalı kontaklı role kullanır ve her bir kontağı bir kanalın çikişına ait hoparlöre seri bağlarsan, kanallardan birisinde sorun olduğunda diğer kanala ait hoparlöründe devreden çıkmasını sağlamış olursun.



Eğer hoparlörlerin birer ucu amplifikatör şasesine bağlı ise bu durumda tek besleme iki sigorta devresi içinde yeterli olacaktır. Hatta bu durumda bu devrenin tamamından iki tane yapmak yerine devre üzerinde oynayıp toplam 4 opamp 2 role yerine, 3 opamp tek role şeklinde basitleştirme de sağlanabilir. Bunun için 470n ya bağlı 100K trimpotun önündeki devreden bir tane daha yapılır ve devrenin çıkışı (2 tane 1N4148'lerin çıkışı) 100K ya bağlanır. Bu durumda hangı kanalda arıza olursa olsun aynı role harekete geçer ve her iki hoparlörü de devreden çıkartır.

Hoparlöün bir ucu ortak ise şemada NC kontak olan uç şaseye bağlanabilir.

Not: Bu şema denenmemiştir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

nurim

2 adet TDA2030 Entegresi burada köprü bağlantısı ile mono anfi olarak kullanılmış ,çıkışları röle devresine uygulanmış,sen kendi "stk 4048" çıkışlarını (L),(R) tek tek R12 ve R13 'e bağlayabilirsin.Tabiki kendi devrenin besleme gerilimlerini dikkate alarak!!!

nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"