Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

Linux Çırpınışları

Başlatan subram, 06 Şubat 2014, 19:12:41

subram

son olarak Samsung konusunu denemel istiyorum. Bu konuda bi fikir verebilir misiniz?
Olmadı Kamera için windows kuracam.
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: subram - 16 Mart 2014, 23:17:19
son olarak Samsung konusunu denemel istiyorum. Bu konuda bi fikir verebilir misiniz?
Olmadı Kamera için windows kuracam.
Öyleyse şu önerilerimi söyleyebilirim.
1 Önceden harddiskini bölümlere ayır.
Win7 için yaklaşık 100GB
UBUNTU STUDIO için yaklaşık 40GB
Linux takas (swap) bölümü için 4GB iyidir.
Kalan bölümünü de DEPO olarak adlandırıp NTFS ile biçimlendirerek, geçici yüklemelerini yapar sonra ana harddiskine atarsın.
YAPILMASI GEREKENLER.
1 Sistem harddiski öncelikle komple tek parça halinde formatlanmalıdır. (recovery bölümü hariç)
2 Windows 7 (eğer işletim sistemin bu ise) kurularak tüm sürücüler ve arabirimler yüklenilmelidir. Arabirimler aynı zamanda BIOS içerisinde de yüklenildiği için bu yüklemeler oldukça önemlidir. Özellikle chipset sürücüleri önemlidir.
3 Windows güncellemelerinden önce iyi bir güvenlik duvarı oluşturulmalıdır. Öncelikle spybot-Sd yazılımı ve arkasından bir antivirüs programı. Antivirüs programı kesinlikle crack olmamalıdır. Eğer ücret verilmeden kullanılmak isteniyorsa AVAST'ın ücretsiz sürümü kullanılabilir.
4 Windows güncellemeleri tamamen yüklenildikten sonra sistem temizliği yapılmalı ve disk birleştirilmelidir.
5 Windows ile işler bittikten sonra UBUNTU STUDIO kurulumuna geçilebilir.
UBUNTU STUDIO'yu ayrılmış olan 40 GB lık bölüme kurarsan sistem açılışında istenilen işletim sistemini seçebilirsin.

Bu tavsiyelerim uzun yılların birikimi ile elde edilmiş olup her bir madde önem arzetmektedir. Atlanılması, sırasının değiştirilmesi veya ihmal edilmesi, kullanıcının aleyhine olacaktır. Ben bu şekilde dizüstü bilgisayarımı 4 yıldır formatlamadan kullanmaktayım.

subram

söylediklerinizi not  olarak yazdım. Şu samsung Tool konusunda ne düşünüyorsunuz? son çare bir denesim mi? O da olmazsa win7 kurayım.
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: subram - 16 Mart 2014, 23:42:52
söylediklerinizi not  olarak yazdım. Şu samsung Tool konusunda ne düşünüyorsunuz? son çare bir denesim mi? O da olmazsa win7 kurayım.
Önceden windows kurulmamışsa samsung tools işe yaramayacaktır.
Windows ile kurulum esnasında bazı komutlar BIOS içerisine yazılmaktadır. Linux kurulum esnasında bu komutları BIOStan okuyarak donanım hakkında bilgi edinir ve gerekli sürücüleri kurar.
Eğer sıfırdan linux kuruıyorsak donanım bilgilerini BIOS içerisine kaydedebilmeliyiz. Bu iş için ne yazık ki benim yeterli bilgi birikimim yoktur:D
Aslında IDE, SCSI, PCI vb gibi arabirimler direk generik sürücüleri ile BIOS'a mount edildiği için bu tür arabirimlerde sorun olmamaktadır. Ancak USB, IEE 1384 gibi arabirimler ile mount edilen arabirimlerde bu gibi sorunlar sıklıkla oluşmaktadır. Bu sorunu tek bir yöntem ile halletmiş durumdayım.
Windows kurulduktan sonra linux kurulumu için öncelikle ilgili linux sürümünü çalıştırıyorum. Yani test ediyorum. Test esnasında kablosuz arabirim dahil olmak üzere tüm arabirimleri kontrol ediyorum. Tüm bağlı cihazları aktif ediyorum. Sonra masaüstünden linuxu kur ikonu ile kuruyorum.
Böylece hiçbir donanımımda sorun oluşmuyor.

subram

Buradan çıkan sonuç tekrar windows kuruyoruz.
http://www.elektronark.org  Türkiyede Elektronik Kültürünü Değiştirmeye Geliyoruz

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: subram - 17 Mart 2014, 00:14:12
Buradan çıkan sonuç tekrar windows kuruyoruz.
Yukarda yazdıklarımı dikkatlice yaparsan hiç sorun olmayacaktır.
Özellikle hdd konusunda yazdıklarım önemlidir. HDD önce tek parça halinde formatlanmalıdır. Daha sonra prtitionlara ayrılmalı ve kurulum bu bölümlere yapılmalıdır.
Dizüstü bilgisayarlarda zor olmakla beraber bu işlemler öncesinde CLR-CMOS (BIOS RESET) yapabilirsen oldukça faydalı olacaktır.

galenga

                          hocam geç oldu ama yoğunluktan soru soramadım , uzun zaman öncesinde sanal makine kurmuştum pcye vmware içerisine bir linux sürümü kurmuştum bana birazçık yavaş geldi , bende farklı sürümleri denememiştim biraz araştırayım dedim baktım bir sürü sürüm var ama hangisi , derken en bilindik ve okuduklarıma göre en stabil denilen sürümlerden deniyeyim dedim işte fedora , linux mint 16 birde internette siz xubuntu da proteusu görünce araştırdım fedora electronic lab diye içerisinde gerek gerekli devre çizim programlarının gerek derleyicilerin olduğu bir işletim sistemi buldum kurdum hoşuma gitti ilk başta sonuçta uğraştırmıyor programlar hazır geliyor , kurulumu uzun sürmüştü ama olsun dedim .
     İçerisindeki programların adını dahi duymamıştım önemli değil dedim ama çok yavaş çalıştığı için kaldırmak zorunda kaldım şimdilik 3 tane sistem denedim ama hiçbiri ilk yüklediğim bir sürümün yanına bile varamadı onda internet normal win den bile hızlı giriyordu , onu aslında açıp flash youtube müzik dinlerken kasmasın diye açıyordum bazen sonra bende komple linux a geçeyim dedim ama sanalda istediğim hızı veren sürüm bulamadım şu anda gene yeni çıkan versionlardan bir tane ubuntu ve pcbsd indiriyorum onlarıda deniyeceğim bakalım ne olacak .
     Ben bunu sanalda şu şekilde kullandım çok iyiydi diyeceğiniz bir sürüm var mı acaba ? gerçi xubuntuyu göstermişsiniz zaten ama ben gene sorayım dedim .

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: galenga - 19 Mart 2014, 21:53:45
uzun zaman öncesinde sanal makine kurmuştum pcye vmware içerisine bir linux sürümü kurmuştum bana birazçık yavaş geldi , bende farklı sürümleri denememiştim

     Ben bunu sanalda şu şekilde kullandım çok iyiydi diyeceğiniz bir sürüm var mı acaba ? gerçi xubuntuyu göstermişsiniz zaten ama ben gene sorayım dedim .
Öncelikle belirteyim ki sanal makine kurulumu çoğu kişilerce yanlış yapılmaktadır.
Zaten hantal bir yapıda olan windows işletim sistemi içerisine bir de linux işletim sistemi yerleştirmek gibi olaya girmek hantal olan windowsu daha da ağırlaştıracaktır.
Fedora gerçekten çok iyi bir linux sürümüdür. Sadece yapılandırmada biraz dikkat gerektirmektedir.
Eğer gerçekten donanımınızın hızını hissetmek istiyorsanız şöyle yapmalısınız.
1 Asla sanal makine kurmayınız. İşletim sistemlerini HDD'e ayrı ayrı install ediniz. Loader konusunda da az bir bilgi istediğiniz işletim sistemi ile açılmanızı zaten sağlamaktadır.
2 Sağlıklı bir kurulum için HDD önceden partitionlara ayrılmalı ve windows işletim sisteminden başlayarak kurulmalıdır. Çoklu işletim sistemleri kurulumunda öncelik en eski olan işletim sistemindedir.
3 Test edilmiş birçok emülatörler vardır. Bunlardan önerilen WINE emülatörüdür. EXE uzantılı (Windows uyumlu) dosyaları bu emülatör ile rahatlıkla açabilir ve kullanabilirsiniz. Keza bunun gibi çok eski bilgisayarların, AMİGA, COMMODORE 64, ATARI, gibi birçok tarihte kalmış bilgisayarların emülatörlerini de bulmak mümkündür.

Benim şimdiye kadar kullanmış olduğum en stabil sürüm PARDUS2009 dur. Hala dizüstü bilgisayarımda yüklüdür ve o kadar kaba davranmama rağmen çökmemiştir. Üstelik beraberinde kurulu olan Win XP ve Win 7 işletim sistemlerini de beraberinde kullanmaktayım. Linux ile Windows içerisindeki virüs araştırmalarını öğrenince ciddi faydalarını görmüştüm. Bu sayede neredeyse 4 yıldır kullanmaktayım ;D
Eğer yapılandırma konusunda biraz sabırlı iseniz ben yine de FEDORA yı tek geçerim. Çünkü fedoranın tabanı sağlam kökenlidir. Ancak veritabanı biraz farklıdır elbette.
Masaüstü bilgisayarımda ise tek favorim UBUNTU STUDIO sürümüdür. Çünkü bu bilgisayarımla AUDITION işleri ile uğraşmaktayım. UBUNTU STUDIO da audition ve video yazılımları ile birlikte verilmektedir.

Tesla.25

@Mr_YAMYAM;
Hazır Fedora 'dan söz açılmışken birşey sorayım. Fedora üzerinde geliştirme araçlarını nasıl kuruyoruz? Red Hat tabanlı dağıtımlara yabancıyım. gcc, g++, Qt gibi araçları nasıl kurabilirim? KDE masaüstünde qt-devel paketleri yüklü geliyor mu?

galenga

hocam pek bilgim yok ama gözüme çarpanlara göre konuşuyorum , bildiğim kadarıyla fedorada hazır gelmiyor gelen sürümü vardır belki ama qt ile biraz ilgili olduğum için yanılmıyorsam mer diye bir sürüm var geliştiriciler için onda olabilir belki ve galiba varda şimdi biraz başlığına baktım siz iyice göz atarsınız dersler var çalışmam lazım kusura bakmayın :)

http://merproject.org/

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: Tesla.25 - 19 Mart 2014, 22:23:47
@Mr_YAMYAM;
Hazır Fedora 'dan söz açılmışken birşey sorayım. Fedora üzerinde geliştirme araçlarını nasıl kuruyoruz? Red Hat tabanlı dağıtımlara yabancıyım. gcc, g++, Qt gibi araçları nasıl kurabilirim? KDE masaüstünde qt-devel paketleri yüklü geliyor mu?
Uzunca bir süredir FEDORA kullanmadığım için bu sorunuza yanıt veremeyeceğim. Bildiğim kadarıyla FEDORA farklı sürümlerle sunulmaktadır.
GNOME, KDE, LXDE, XFCE ve MATE sürümleri. Bu sürümlerden hangisi size gerekli şeyleri sunuyorsa tercihiniz o yönde olacaktır.
FEDORA'nın veri tabanı hangi isimle anılıyordu şu an hatırlamıyorum. Ancak ihtiyaç duyulan her türlü programı bulabileceğinizi düşünüyorum. Hatta çoğu linux sürümlerinde farklı depolara erişerek, (Örneğin ubuntu depoları, CONANICAL) istenilen bir dosyayı ya da programı rahatlıkla indirebiliyorsunuz.

Tesla.25

Teşekkür ediyorum. En rahat program geliştirebileceğim bir dağıtım arıyorum. En rahatı Ubuntu aslında ama KDE her zaman favorim. :D

Mr_YAMYAM

http://fedoraproject.org/tr/get-fedora-all
Bu linkte fedora kaynakları bulunmaktadır. Aynı linkte RPM dosyaları da bulunuyor.
Kaynak dosyalarını bir DVD ye atabilir gerektiğinde kullanabilirsin.

Tesla.25

9.2 GB lık arşivin indirmeye hazır olduğunu bilmiyordum. İyi oldu bu. :)

mehmet

#164
Öncelikle buradan http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_distribution
hangi dağıtım köklü onu seçebiliriz. Linux zaman ağacı daha da
yardımcı olacaktır.

Fedora' da şu anki stabil dağıtımda yumex arayüzü ile istediğiniz
paketi yükleyip kaldırma imkanına sahibiz. Genelde ilgili paketin
xxx-devel hali geliştirme paketleridir.

Yeni nesil dağıtımlarda CD, DVD yanında USB, Net install gibi
dağıtımları da mevcuttur.
Fedora için https://fedoraproject.org/get-fedora-all adresine bakabiliriz.
EK: https://fedoraproject.org/tr/get-fedora

Bir konu da KDE için; görsellik, kullanabilirlik güzel olmasına rağmen
fazlaca kaynak harcaması bana pek cazip gelmiyor. XFCE4 performans
açısından hoşlandığım X arayüzüdür.

Kolaylıklar...

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr