Bosch bulaşık mak. problemi

Başlatan Maxim, 04 Mart 2014, 10:56:46

ilyas KAYA

Su hortumu hem makine tarafinda hem musluk tarafinda filtre var. Onları kontrol edin. Ayrica arada makineyi boş bir şekilde yağ sökücü sıkıp uzun programda çalıştırın.

Tuz haznesi var ise tuz koyun. Evet içinde su var ama siz bir paketi icine doldurun su disari çıksın önemli değil. Zaten suyu alır.

Bulaşıkları daha iyi yıkasın isterseniz makineyi başlamadan önce icine bir çay kaşığı kadar yogun kıvamlı çamaşır suyu atın.

Maxim

Alıntı yapılan: ankyra - 02 Ekim 2025, 13:33:20Su almıyor derken, nasıl almıyor? Bende de aynı yaşlarda siemens marka bir makine var, çok yavaş su almaya başlamıştı. ben kurcalarken birden açıldı. sanki su girişini kireç tıkadı gibi düşündüm ben. giriş ventilini kontrol ettiniz mi?

su almama olayı şöyle

normal şartlarda:
programa başlayınca dışarıdan su aldığını anlıyorsun (musluk ledi yanıyor)
tam bu esnada aniden kapağı açtığım zaman makina duruyor ve alt sol taraftan içeriye su geldiğini görüyorum

şimdi:
musluk ledi yanıyor
fakat su alma sesini duyamıyorum dışardan
kapağı açıyorum, su almadığını gözle de görüyorum ama
ilginç olan şu, kapağı açtığım zaman makina hala çalışmaya devam ediyor (çalışan birşey var)
o yüzden ben karttan şüphelendim

*kapak kilit swichinin 220 volta seri olduğunu düşünmüyorum, ölçmedim ama sanırım o da direk karta giriyor

makina bosch un en basit modellerinden
galiba 3 programlı denen, 220 volt swichi mekanik yapıda, ön panelde dijital gösterge falan yok

02 Ekim 2025, 14:00:33

Maxim

şu sarı kompenenti bilen varmı acaba

tunayk

yüksek voltajlı 6.8n kapasitör olma ihtiali yüksek

elektroacemi

Giriş su hortumunun takıldığı yerde içeri doğru bir flitre var. Pense ile biraz zorlayarak çıkıyor. O tıkanmış olabilir.

Makinenin içine taşmayacak kadar (1 lt) suyu dışardan koyup, kapağı kapatıp start verin. Daha sonra start (bazı modellerde stop) tuşuna basılı tutun. Boşaltım yapmaya başlar. Bunu düzgün yapıp yapmadığını gözleyin.

3 kez başıma geldi, boşaltım-emiş pompasının haznesinde sert cisim (kırık bardak parçası, limon çekirdeği ...) oluyor. Emişi düzgün yapamadığı için üst rafa basınçlı püskürtemiyor.

mg1980

Hocam, fotoğraf çok net değil tam seçemedim ama bizim makinaya benziyor, Power55 yazıyor gibi tahmin ettim, arkadaşlar bahsetmiş, su giriş filtre ve valfi temiz doğru çalışıyorsa ki valfe siz doğrudan 220v vererek su giriş hızı yeterli mi anlayabilirsiniz.. bu iki elemandan sonra su sayacı var.. bir pervanesi var, mıknatıs ve reed role ile dönü sayısına göre suyu ayarlıyor, burası bazan kireçlenir, burayı limon tuzuyla temizleyebilirsiniz.. karttan olma ihtimali bana göre düşük...
İLAVE:
Fotoğraflara, kartlara dikkatli bakınca bizim makinadan farklı model galiba.. su alma mekanizması ile ilgili kontrolü yapıp su aldığı teyit edilirse iyi yıkamamanın diğer bir sebebi şu olabilir.. bu makinalarda yıkama pompası değişken devirli... sanırım su ısıtma aşamasında düşük devir kullanılıyor, rezistans pompayla tek parça olduğu için hızlı ısıtma açısından... yıkama aşamasında yüksek devir... Bosch ve Siemens makinaların bazı modellerinde bu işlem iki role ve motor sarımlarının iki farklı bobiniyle sağlanıyor.... bunlarda role veya bir bobin arızası varsa yıkama sağlıklı olmayabilir.... daha yeni modellerde ise igbt'li pwm devreleri ile bu işlem yapılıyor bildiğim kadarıyla...

ByTEK

Yaklaşık 15 yıl önce bosch siemens beyaz eşya yetkili servisinde 1 yıl Lise stajı yapmıştım. Bu süreçte mesleki olarak o sektörde devam etmeme kararı alarak yönümü değiştirdim.

Aklımda kalan bazı anılarıma göre bsh grubu çoğu bulaşık makinesinde su türbini var. Giren su miktarını saymak için kullanılıyor. içerisinde reed anahtar ve mıknatıs mevcut. çark döndükçe okuyor ve ölçüm yapıyor. Fakat kararsız çalışmaya başlayınca sizin yaşadığınız su almama ya da eksik, yavaş su alma gibi benzer sorunlara yol açıyor. Kullandığınız modelde direkt bu var mı emin değilim ama ventilden sonra hortumu takip ederek varsa su türbinini görebilirsiniz.

Maxim

Alıntı yapılan: ByTEK - 03 Ekim 2025, 08:33:30Yaklaşık 15 yıl önce bosch siemens beyaz eşya yetkili servisinde 1 yıl Lise stajı yapmıştım. Bu süreçte mesleki olarak o sektörde devam etmeme kararı alarak yönümü değiştirdim.

Aklımda kalan bazı anılarıma göre bsh grubu çoğu bulaşık makinesinde su türbini var. Giren su miktarını saymak için kullanılıyor. içerisinde reed anahtar ve mıknatıs mevcut. çark döndükçe okuyor ve ölçüm yapıyor. Fakat kararsız çalışmaya başlayınca sizin yaşadığınız su almama ya da eksik, yavaş su alma gibi benzer sorunlara yol açıyor. Kullandığınız modelde direkt bu var mı emin değilim ama ventilden sonra hortumu takip ederek varsa su türbinini görebilirsiniz.

beyler, dediklerinizi tek tek yapmaya çalışıyorum
çünkü bulaşık mak tamiri hiç kolay değilmiş, önce geniş bir yer lazım
ben bizim mutfakta tıkış mıkış iş yapmaya çalışıyorum zor oluyor
çamaşır mak tamiri çok daha pratik ve kolay mesela

şimdi önce bir sürü girişi olan su haznesi gibi bir yer var onu söktüm ve komple içini temizlemeye çalıştım
yağ ve kireç çözücü kullandım ama zaten bence temiz sayılırdı
bu dediğim su tankı makinanın sol yanında dikine duran zavazingo.

sonra altta su hortumunu söktüm, su vanasını açınca su geliyor tamam
sonra üstteki resimde gözüken malzemeleri söktüm
su alma selenoidi çalışıyor 220volt verince açıyor tamam

fakat o içinde pervane olan sayaç hep kısa devre gösteriyor
hava üflüyorum, içindeki pervane dönüyor görüyorum ama hep kısa devre uçları
illa su mu geçmesi lazım? sanmıyorum
içinde basit bir reed röle olması lazım
ne dersiniz bu duruma? bozuk mu acaba?
birde bunun ismi nedir ne diye geçer tam olarak?

@elektroacemi ana su girişindeki filtre tıkalı değil

EDİT:
bir mıknatıs kullanarak sayacı kontrol ettim, sağlam..

ByTEK

Alıntı yapılan: Maxim - 03 Ekim 2025, 14:12:34

beyler, dediklerinizi tek tek yapmaya çalışıyorum
çünkü bulaşık mak tamiri hiç kolay değilmiş, önce geniş bir yer lazım
ben bizim mutfakta tıkış mıkış iş yapmaya çalışıyorum zor oluyor
çamaşır mak tamiri çok daha pratik ve kolay mesela

şimdi önce bir sürü girişi olan su haznesi gibi bir yer var onu söktüm ve komple içini temizlemeye çalıştım
yağ ve kireç çözücü kullandım ama zaten bence temiz sayılırdı
bu dediğim su tankı makinanın sol yanında dikine duran zavazingo.

sonra altta su hortumunu söktüm, su vanasını açınca su geliyor tamam
sonra üstteki resimde gözüken malzemeleri söktüm
su alma selenoidi çalışıyor 220volt verince açıyor tamam

fakat o içinde pervane olan sayaç hep kısa devre gösteriyor
hava üflüyorum, içindeki pervane dönüyor görüyorum ama hep kısa devre uçları
illa su mu geçmesi lazım? sanmıyorum
içinde basit bir reed röle olması lazım
ne dersiniz bu duruma? bozuk mu acaba?
birde bunun ismi nedir ne diye geçer tam olarak?

@elektroacemi ana su girişindeki filtre tıkalı değil

EDİT:
bir mıknatıs kullanarak sayacı kontrol ettim, sağlam..

Düşündüğüm gibi sizin alettede su türbini var. bildiğim kadarıyla basit bir düzenek var içerideki pervane dönünce tur sayıyor ve ona göre geçen su miktarını algılıyordu. Genelde arızalarda biz yanımızda taşırdık ve direkt onu değiştirip test ederdik. Bu yüzden kesin test nasıl yapılır bilmiyorum. Taktık çalışmadı sıraya göre ilerlerdik. Eğer belli sürede belli bir su geçmeyince düzgün tetik üretmeyince belki salak çalışma söz konusu olabilir diye düşünüyorum. ilavetten su türbini benim gördüğüm genelde bosch-siemens ve profilo bulaşık makinelerinde kullanılıyor.

ürünü genelde "bulaşık makinesi su türbini" olarak geçiyor.  Örnek link bırakıyorum.

https://www.online-yedekparca.com/bosch-bulasik-makinesi-su-turbini

Maxim

peki ben mıknatıs yaklaştırınca açık devre oluyor reed röle
ama üfleyince pervane dönmesine rağmen kısa devre değişmiyor

işte buradaki garipliği anlamadım
buna yorum yapacak kimse varmı?

EDİT:
BU DA İPTAL, SKOP İLE BAKTIM ÇOK DÜZGÜN KARE DALGA ÇIKIYOR PERVANE DÖNDÜKÇE

mg1980

Su sayacı Arçelik grubunda da hemen hemen aynı..

Maxim

Eveeet sonunda problemi tespit ettim sanirim.

Sezgin hocanin dedigi gibi
Şamandira bozuk
İcerde mantar gibi bisey var o yani.
Makina hep icerde su var zannettigi icin surekli tahliye modunda.
Yanlislikla sensor duzgun calisatigi zaman ki son 2 gunde 3 kere oldu, su almaya basliyor ama su alirken de bu samandira asiri su var sinyali gondermeye baslayinca hem su aliyor hemde tahliye ikisi beraber bir sure devam ediyor en sonunda su alma duruyor ve tahliye devam ediyor surekli.

Simdi bu sensoru nereden bulurumdan daha onemlisi nasil sokecegim

mg1980

Hocam, sensör dediğiniz parça kaçak suyun yükselttiği  köpüğün bildiğimiz bir swiçe temas ederek suyun boşalmasını sağladığı basit bir yapı, bu esnada su boşaltma dışında bütün faaliyet duruyor.. alt kapağı açarak, biraz zor olmakla birlikte yan aralıklardan sökebilirsiniz... ama su kaçağı varsa önce onu halledin..
Alt kapağı sökmek biraz karışık;
Altta görünen iki tırnak o tertibata ait.. kapağı tam sökmeden önce onları kurtarıp aradan almayı deneyin..

https://youtu.be/Ks9uuLenQWU?si=xzc1mVNyrsvMMA6V

Maxim

Pufff o swicthi sokmek cok zor gibi duruyor :(

Yeni soru:
Simdi makinanin altindada bir seviye switchi var
En altta (zeminde) su toplanirsa switch tetikleniyor, yuvarlak kopukten bisey var suyun uzerinde yukari dogru ilerleyince (kalkinca) tahliye calisiyor.
@sezgin05 soylemisti
Onun altinda su da vardi, siringayla onuda cekmistim.

Merak ettigim
O switch ile icerideki seviye salterinin switchi aynimi? Farklimi?
Yani 2 switchmi var yoksa tek switch hem alttan hemde ustten tetiklenen bir duzenegemi bagli acaba??

mg1980

İnce hortumlu prosestat bildiğim kadarıyla çamaşır makinalarında var, bulaşık makinalarında bunu ilk kez duyuyorum..
Sıemens grubunda yıkama pompası çalışınca ısıtıcı zarar görmemesi için hemen su yolu üzerinde basınçla çalışan swiç var... bu modellere benzer Bosch makinelerde de olabilir ama bu seviye değil, yıkama pompası su basınç swiçi..

Makinenin önünü naylonla kapatıp, kapak swicini kısa devre edip (mekanik swiç ise)
makine çalışmasını izleseniz, işiniz kolaylaşır..