Bypass kapasitörleri hakkında

Başlatan yamak, 19 Mart 2014, 11:51:09

yamak

Discovery board'un şematiğini inceliyorum da.Bazı besleme pinlerine 100 nF lık bypass kapasitörü bağlanmış.Bazılarına ise bu 100 nF'a paralel 1 uF'lık kapasitör daha bağlanmış.1 uf kapasitörün ekstradan bağlanma nedeni nedir?Yani normalde 100 nf takıp geçiyoz bi sorun da olmuyo.

ercan_t

benim bildiğim kadarı ile ;

voltaj aralığında oluşan yüksek ve düşük firekansları yakalanması için genelde 3 çeşit takılıyor

1uf , 100nf 4.7uf paralel bağlanır.

özetlersem;
kapasitör yükseldikce; yüksek miktardaki voltaj düşüşlerini yakalanmasında kullanılır.

mustafaelektro

#2
Daha genel bilgi vermek gerekirse;

Bir sebebi bu olabilir; Korunmak istediği gürültülerin frekansları geniş bir aralıktaysa birkaç kapasite koyulur. çoklu kapasite koyayım bütün aralıkta filtreleme yapayım derken "anti-resonance" durumuna düşmemeye dikkat edilmelidir. Kapasitenin değerine göre filtrelediği frekans aralığının değiştiğini biliyoruz zaten.
Bir diğer sebebi de; Yani entegre yakınındaki kapasitenin bir diğer faydası da (bu genelde büyük kapasite koyulduğunda etkilidir), koyulan kapasitenin biriktirdiği güç yedek depo olarak entegre yakınında bekler, entegre güç çekmek istediğinde bu yakınındaki depo hemen ona cevap verir ve gerekli büyüklükteyse gücü buradan sağlar, ta ki hantal güç kaynağı o gücü vermeye başlayana kadar. Çünkü besleme kaynağından gücün gelmesi uzun sürer(besleme+yol endüktansı sebebiyle) ve arasındaki mesafe sebebiyle yol üzerinde gerilim düşümü oluşabilir. Bu sebeple ani çekilen görece yüsek akımların olumsuz etkilerinden kurtulmak için bu "bulk capacitor" eklemeleri yapılmış olabilir. Düşük esr ve esl değerli olanları işe yarar, zaten bu sayede hızlı cevap verirler. Bu amacına uygun hizmet edebilmesi için de entegrenin dibine koyun bol via atın dekuplaj yapayım derken gereksiz endüktanslar eklemeyin diye anlatır dururlar.

learner

Tek 220nf la
100nf+ 100nf + 10nf+ 10nf arasındaki fark nedir?

z

#4
220n var 220n var. 100n var 100n var.

Her cins kapasitörün ve her değerin ESR ESL değeri farklı.

Örneğin 100n seramik kondanstörün ESR değeri atıyorum 0.01 ohm olsun. Peki 220n nun ESR si ne?

Eğer ESR ler aynı ise 220n yerine 100n + 100n + 20n bağlamak avantajlıdır çünkü ESR ler paralellenir.

Fakat olay sadece bununla alakalı değil.

100n kapasitöre DC den atıyorum 10Mhz e kadar sinyal basıp reaktansındaki değişime bakmak lazım yada varsa incelemek lazım.

Bizim devremizin beslemesinde oluşan frekansların kapasitör reaktans grafiğindeki alçalış yükselişlerle alakasını irdelemek lazım.

Sonuçta kapasitör C,R,L, değerlerine sahip üstüne üstlük bir de dielektrik malzemesinin kayıpları var.

Çok kritik devreler yapmadığımdan çiplerin her bir VDD pini başına 100n ve aralara toplamda bir iki tane 1uF bağlamak bugüne kadar hiç sorun yaşatmadı. 100n lardan hiç kaçmıyorum.

Öte yandan besleme hattını kapasitelere boğmak, besleme regülatörün kararlılığını tehlikeye atar.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

learner

Açıklama için teşekkürler. Peki bir kutupsuz birde kutuplu kondansatörü paralel bağlamadaki amaç nedir? Mesela IR21xx entegrelerindeki bootstrap bacağına böyle ikili takılıyor.

z

Düşük ESR li 100n seramik cap, MOS gate source iç kapasitesinin ilk aşamada ihtiyacı olan yük birimini sağlar. Kutuplu daha doğrusu yüksek kapasiteli yüksek ESR li cap ise 100n nun eksilen yüklerini tamamlar.

Bu açıklama ile daha önceki reaktans açıklaması aslında aynı anlama gelir.

Kapasitörlerden birisi frekans alanının bir bölümünde, diğer cağ ise alanın bir bölümünde baskın olur.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com