optocupler nedir tristörle nasıl çalışır

Başlatan sinem, 22 Mart 2005, 14:17:10

sinem

3 fazlı picle kontrol edilen tam kontrollü tam dalga doğrultucu hakkında bilgi arıyorum

Veli B.

Sevgili Sinem Hoşgeldin,
Tam kontrollü ifadesini biraz açarmısın.Picle neyi kontrol etmek istiyorsun.Tetikleme açılarını mı?

sinem

3 fazın her birini picle göndermem gerekiyor her bir fazda 2 tane tristör tetiklenecek

SpeedyX

3 fazın her birini göndermek ve tristör tetiklemekten anladığımı söyleyeyim. tabi burda 3tr olmalı.

okuldayken tasarım projesi olarak 1fazdan 3faz üreten bir cihaz yapmıştık.
pic ile 3.3ms(50Hz için) aralık ile güçlü (90A'lik) transistör modüllerini sürmüştük.

ama bunun tam dalga doğrultucu ile bir alakası yok
(istediğin şey bu tarz birşey olamaz sanırım?) :?:

Veli B.

Sen yapmak istediğini tam olarak anlatırsan sanırım yardımcı olabiliriz ama şu an için aynı dili konuşmuyoruz.
Biraz daha açman lazım hala kafamda tam kontrolü canlandıramadım.

bsivgin

her fazdan ayrı sıfır geçiş için bir bilgi alarak her bir faz için tetikleme yapabilirsin diye düşünüyorum. Ya da sadece bir fazdan sıfır geçiş bilgisini alıp diğer fazlarıda buna göre denetleyebilirsin motorola serisinden bir çok bu iş için uygun optokupler bulabilirsin MOC30XX


Saygılarımla
Bülent ŞIVGIN
www.diyot.com

aster


sinem

3 faz girişi olarak 380V doğrultucu devresine verilecek tam dalga doğrultucudan çıkışta 540V DC çıkış alacağız picle frekansı kontrol ederek çıkış voltajı kontrol edilecek , zaman kontrol edilecek Ts (tetikleme zamanı ) . Yardımlarınız için teşekkür ederim .

sinem

tristörü optokupler ile tetiklemeye çalışıyorum bunu yaptyıktan sonra bu devreyi picle birleştireceğim

z

Eğer tristörleriniz devasa güçlerde olmayacaksa optocoupler ile tristörlerinizi kolayca tetiklersiniz. Bunun için optocoupler kataloglarında öneriler ve hazır çözümler var.

Tristörleriniz çok güçlü ise, gate akımları da yüksek olacağından opto yerine puls trafosu kullanmak gerekebilir.

Uygulamanızdan detaylı bahsetmezseniz fazla yardım bulamazsınız.

Motorola optocoupler kataloglarına bir bak derim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sinem

projemde  380-18 trafo ile 3 faz elde edip bunu devreye bağlayacağım ayrıca 6 tane tristörü yukardaki devrede olduğu gibi bağlayacağım ama tristörleri optocoupler ile sürüp enerjilerini pic portlarından kontrollü olarak verip çıkışta DC 540V  elde etmeye çalışacağım.Optocouplerlerinde entegrelerini araştırdım içinde diyotlu olanlar ve transistörlü olanlar var hangisini kullansam doğru olur birde devrede kullanacağım direnç ve kondansatör değerlerini araştırıyorum .

z

Peki en azından tristörlerden kaç amper akım çekilecek yada daha iyisi uygulamada hangi tristörü kullanacaksın. Katalog bilgisini verirsen sorununa çözüm getirebiliriz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

JohnF

Lojik girişli triyaklar var ama tristörler var mı bilmiyorum, bu tür malzemeler kullanım kolaylığını çok üst seviyelere taşıyor.

Bir de mesela BTA08-600C, MOC3020 gibi bir opto kuplör ile tetiklenebiliyor. Önemli olan gate akımını opto kuplörün çıkışının verebilmesi. Katalogları incelerseniz uygun bir ikili bulabilirsiniz.

ismailnakir

Sinem hanım herhalde sizin meramınızı anlıyorum. Çünkü aynen bu tür bir çalışma  geçenlerde bizim de başımızı oldukça ağrıttı. Nihayet bir çözüm yolu bulabildik ama bunu sizinle paylaşmam ne kadar etik bilemiyorum. Ama herhalde ipuçları vermemde bir sakınca yoktur.

Tristörün kapı devresini bir triyak ile oluşturuyor ve bu triyağı sürmek için ise MOC3020 opto-triyakını kullanıyorsunuz.MOC3020 yi de pic'e bağlayınca problem teorikte çözülmüş oluyor. Pratiğini ise hiç sormayın!Çünkü yaklaşık iki haftamızı almıştı.
cereyan aşkı için ...

X-Fi

Alıntı yapılan: "sinem"3 faz girişi olarak 380V doğrultucu devresine verilecek tam dalga doğrultucudan çıkışta 540V DC çıkış alacağız picle frekansı kontrol ederek çıkış voltajı kontrol edilecek , zaman kontrol edilecek Ts (tetikleme zamanı ) . Yardımlarınız için teşekkür ederim .

yukarıdaki şemeda trafoyu atla tamam işde al sana üç fazlı AC DC konvertör "picle frekansı kontrol ederek çıkış voltajı kontrol edilecek"
pic ile frekansı kontrol edemezsin frekens degişmez 50Hz olacak..

sadece tristör lerin tetikleme açılarını degiştirerek voltajı azaltabilirsin..

bak bu kolay bişey değil bunların hazır devreleri var biliyorum biyasada sadece bu tristörleri sürmek için yapmışlar içinde pic mi var onuda bilmiyorum dedigim gibi voltajı ayarlıyo

tek fazlı olsa yapilır dicem ama üç fazlıfa hemde trafo da kullanmıyosan ortalık yanabilir  :D çok dikkatli olmalısın...
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)