dqo dönüşümü

Başlatan robomaster, 20 Mayıs 2014, 17:30:22

robomaster

Arkadaşalar ilgilendiğim bir konuda incelediğim bir kaynakta dqo dönüşümü diye bir şeyden bahsediryor.
3 fazlı sistemdeki hesapların dc vektöre dönüştürülerek hesapların kolaylaştırılması diye bir şeyler uyandır dı bende.
Bilgisi olan var mı acaba?

z

Clarke Park transformation diye ararsan bir ton doküman var.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

robomaster

Doğru var bir kaç farklı adı da ancak pek anlamadım. Bu dönüşümlerdeki asıl amaç ne dir yani?

z

3 fazlı bobinlerin arasında mekaniki olarak 120 derece faz farkı var. Bunlardan Ia, Ib ve Ic genlikli 120 derece faz farklı sinusel akımlar akıtıyorsun.

Bu üç bobin ile 3 akımın oluşturduğu anlık mağnetik akı vektörüne bire bir eş mağnetik alan vektörünü, birbirine dik iki bobin ve iki akım ile nasıl elde ederim sorusunu cözmeye çalış.

Konuya giriş yapacaksan ilk başlangıç noktası burası.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

pisayisi

Alıntı yapılan: robomaster - 20 Mayıs 2014, 18:07:40
Doğru var bir kaç farklı adı da ancak pek anlamadım. Bu dönüşümlerdeki asıl amaç ne dir yani?


3 faz akımı  zamanla değişen hıza bağlı bir fonksiyon gösterir.  Motorun hız ve tork parametrelerinin etkili bir kontrolünü gerçekleştirmek hususunda  3-faz akım modeli, zamana bağlı bir sistem olduğundan uygun değildir. Bu açıdan 3 faz motorun faz akımları fazör diyagramında vektörel olarak toplanır. Elde edilen vektör  iki eksenli bir diyagramda eksenler ialfa ve ibeta olmak üzere temsil edilirler. Flux açısınında gösterildiği bir dönüş açısı kadar alfa ve beta ekseni döndürüldüğünde elde edilen yatay ve düşey bileşenler id ve iq olmak üzere. Burda id bileşeni rotor ile stator arasındaki flux ile orantılı bir değer üretirken, iq bileşeni ise quadradik komponent dediğimiz motorun doğrudan torku ile orantılı bir çıkış verir. Bu şekilde ters dönüşümler yolu ile de her faz için gerekli pwm duty oranı belirlenerek motor tork ve hız profili kararlı bir biçimde kontrol edilcek şekilde sürülebilmektedir.  Spesifik olarak iq bileşeni torku belirlediğinden id ne işe yarıyor gibi düşünülebilir. Torktan taviz vererek id azaltıldığında motorun anma değerinin çok daha üstü hızlarda çalıştırabilme imkanı doğar. Örneğin 3000rpm lik motoru 6000rpm çalıştırabilirsiniz. Kısacası FOC, tek gereken ya faz akımlarını kullanıp motorun flux açısını tahmin etmek ya da hassas bir pozisyon enkoderı...




Murat