Pcb cilere bir soru

Başlatan Karamel, 20 Temmuz 2014, 11:50:01

Karamel

mustafa hocam gerekli cevaplari vermissiniz. tesekkur ederim. hocam eger mahsuru yok ise size sormak istedigim birsey daha var. 4 katli pcb lerde de blind ve buried vialar kullaninca fiyat farki ne kadar atis gorteriyor?

mustafaelektro

#31
Bu devreye özel değil de genel devre tasarım mantığım hakkında anlatımlar yaptım. bu devrede bu tür via kullanımına gerek olmamalı, ama sıkışık bir duruma düşüldükten sonra çözüm yollarından birisi budur. Çok pahalıdır, bir kart maliyeti onlarca dolarları bulabilir, geçebilir de. Tooling maliyeti dedikleri fiyat eğer çok adetlik üretim yapmıyorsan fiyati belirleyen asıl kalem olur. 4 katlı devrede kullanmadım. Örneğin 8 katlı bir devrede birbirine girişim yapma ihtimali olan ve hepsinin küçücük bir alana sığmasi gereken bir devrede kullandım. Fiyatına bakıp bilgi verebilirim.

Karamel

#32
hocam tooling i zaten odeyecegiz. o kacinilmaz. sekiz katli pcb niz icin blind ve buried vialar kullanmadan tooling + 1 pcb icin verilen fiyat ile blind ve buried vialar kullanarak tooling + 1 pcb icin fiyat belirtebilirmisiniz? amacim blind ve buried vialarin fiyata ne kadar etki yarattigini ogrenmek. 4 ve uzeri katmanli pcb cizer isem bu fiyat farkini bilerek tasarim yapmak.




mesaj birleştirme:: 03 Ağustos 2014, 13:30:45

Alıntı yapılan: patasana - 03 Ağustos 2014, 00:37:46
Karamel Sana anlatılan yada okuduklarını tam özümsememişsin. Bu özümseme işi daha çok pcb çizerek ve daha farklı kişilerin pcb çizimleriniz inceleyerek giderebilirsin.
Bu çizimde ground polygonda sorun var. Pour distance artırmalısın. (artık kullandıgın programda hangi ayar ise onu sen bulacaksın.)
Placement sorunu var. Placement konusu kafanda tam oturmamıs gibi algıladım.
Daha önemlisi routingde temel yöntem hataların var. Daha çok çizerek bunları azaltabilirsin. Çok azalırmı bilmiyorum. Kişinin kaabiliyeti ile çok alakalı bir durum. Sende ışık var gibi gözüküyor.

Ek: Bu pcbyi 2 katta çizemeyip kat artıralım diyen adamların tamamını bir çırpıda işten atmak gerek.


hocam cevabiniz icin tesekkur ederim. hocam gecen gunlerin birisinde polygon clearance i ne kadar olmali diye soru sormustum. cevap gelmedi. suan cizimde 0.4mm olmasi lazim. kac yapmam uygun olur?

bir ikincisi hocam placement sorununu yaratan yerleri degisemeyen elemanlar. onlarin padlerini bordo olarak isaretledim. yerlerini degistiremedigimden placement ta ozgur olamiyorum. bu sebepten cok iyi bir goruntu ortaya cikmiyor  :-\

hocam routing icin kaynak nereden bulabilirim? ingilizce olsada olur. hatta daha iyi olur. hersey icin simdiden tesekkur ederim.


mustafaelektro

#33
10cm x 5cm pcb 25 adet üretim için 750 euro Tooling + 52 euro pcb başı ücret.

Yakın bir devrede normal viali üretim için fiyat 300 euro + 15 euro 

Ödeyecek adamda para B.k gibi ve kaliteli bir firmada üretildiğini üstüne birde ipc3 standartlarına uygun üretim istendiğini var sayın.

Karamel

#34
hocam oyleyse through via kullanmak en uygunu. hocam peki ara katlara via atmak maliyeti neden bu kadar yukseltiyor? birde through via lar pcb yi butunu ile deldiginden pcb katmanlari uzerindeki alani kullanmamizi asinda buyuk olcude azaltiyor.pcb yi 4 katmanli yapsak bile bu vialar yuzunden ara katmanlari %100 verimle kullanamayacagiz cunki bu vialar sayesinde pcb delik desik oluyor. dogrumudur? son olarak amazonda cok guzel pcb-emc kitaplari buldum ama fiyatlari 85 dolar civarinda  :'(

mesaj birleştirme:: 03 Ağustos 2014, 16:06:20

hocam birde elecrow gibi yerlerde 4 katman icin blind vialar hakkinda bir bilgilendirme yapilmamis. yoksa benmi goremedim bilmiyorum.

http://www.elecrow.com/4-layer-10-10cm-max-pcb-10pcs-p-365.html

mustafaelektro

Vialar yüzünden delik deşik olacağı doğrudur. Burada altium via pushing ile via ötelemek çizim ilerlemiş iken pratik kullanım sağlıyor. Kısaca belirteyim, bir de "via in pad' ve via plugging diye teknikler var. Biraz yer kazanımı sağlar.

Ucuz pcb servislerinde bahsetmemesi normal. Pcb üreticisinden üretim kabiliyetini istemek gerekir.

Karamel

patasana hocam a yukarida sormusum ama cevapsiz kalmis. bu pcbde polygon clearence i 0.4 mm olarak ayarlamistim. 2 katmanli mcu lu ortalama bir pcb de polygonlarin yakinliklari ne kadar olamali?

mustafaelektro

Gürültü hatlarin varsa onlarin referans olarak kullandığı ground'u ayırmış olduğun varsayımı üzerine konuşuyorum.  Yollar arası Minimum clearance değerin ne ise o yakınlıkta çizebilirsin. Ne kadar yakın çizersen o kadar iyi koruma sağlarsınız. Fakat gürültülü bir yapıya yanlışlıkla yakın çizeseniz gürültünün ground üzerine geçmesine sebep olursunuz. Diğer bir nokta da şudur, yakın çizdiğiniz diyelim. Eğer lehim alan padlere de çok yaklaşır sanız ve ground üzerini iyi örtmemisse üretici, lehimleme sırasında kısa devreler oluşabilir, yani üzeri açık pad varsa onlara çok yaklaşmayın.

patasana

Ben dijital bölgelerde genellikle 25mil kullanıyorum. Ancak girmemesi gereken yerlere hiç sokmuyorum. Uzun bir cubuk gnd parçası, grounddan ziyade, anten gibi davranır.
Birde hiç olmaması gereken yerler var zaten oralarda hiç gnd pour olmamalı. Pcb alanı ile aynı büyüklükte polygon tanımlamaları yapılıyor genelde. Görünüşte işi biliyoruz izlenimi yaratılmış oluyor.

Karamel

Hocam gnd poliygonun hic olmamasi gereken yerleri nereden ogrenebilirim? yani mesela kartta 220v luk bir kisim var. O kisimda olmamasi gerektigini anlayabiliyorum ama bu cok buyuk bir ornek. daha kucuk ve kimsenin aklina gelmeyen orneklerde vardir diye dusunuyorum.

patasana

Mesela rölenin çıkış pinlerinin etrafında gnd gördüğüm çok oluyor. Yada optonun giriş tarafında.

Karamel

Anladim hocam. peki digital gnd ile diger gndleri ayirmayi nasil yapmaliyiz? birbirlerine nasil baglati kurmaliyiz?

apsis

"Makineye Beyin" MEKATRONİK

Karamel

hocam burayi okumustum daha onceden. buradaki bilgiler isin giris kismini teskil ediyor. yani herkes placementini asagidaki gibi yapmak ister. ama bazi sartlar yuzunden placement bozuluyor. bozuluncada isler komplex bir hal almaya basliyor. o yuzden daha uzman kisilere danismak istedim. ayrica sunuda ogrendim ki eger dc-rf vs farketmez yuksek frekansli bir pcb tasarlamak istiyorsak oncelikle yuksek frekans hakkinda bilgi sahibi olmamiz gerekiyor.




yalniz mazdem link geldi. hocalarima sormak istedigim birsey var. asagidaki resimdeki kondansatorleri neden kullaniyoruz? sizler boyle kondansatorler kullaniyormusunuz?


apsis

#44
resmin altında nedeni yazıyor olması lazım
"Makineye Beyin" MEKATRONİK