Transistör hesabı...?

Başlatan Veli B., 22 Nisan 2005, 21:11:27

GreeN

ekliyorum;
akım 10k üzerinden akmak yerine transistorden akacaktır.ib akımı 2.direncin akımından çok büyük olacaktır.
Terörü Lanetliyoruz.

GreeN

Ha tamam belki ben iletimdeki bir diyotu biraz farklı düşünüyorum sizden.
Terörü Lanetliyoruz.

Veli B.

Bunlar yetmez ama.Başka bilgi verecek yok mu arkadaşlar.Bu şekilde transistör süremem ki?Başka detaylar olmalı değil mi?

cozturk

Alıntı yapılan: "katana"Arkadaşlar merhaba,
Bir transistör sürerken base, emiter ve kollektör dirençlerini nasıl hesaplarsınız.
Transistör sürme konusunda önerileriniz, tecrübeleriniz nelerdir.?
[/size]

hangi yükü hangi sinyal ile sürmek istediğini belirtirsen yardımcı olabiliriz. mesela 10A lik yükü süreceksen bunu süren transistörün beyzinde 1A olması uygun. Bu gibi güç uygulamalarında transistör saturasyonda çalıştırılır. yok eğer sadece preamlifikatör ile sinyal kuvvetlendireceksen amplifikatör hesabına girmen lazım ki bunu hesaplamaktansa hazır preamlifikatör devresi üzerindeki dirençleri değiştirerek istediğin sonucu almak daha kısa sürer.

OG

Alıntı yapılan: "katana"Arkadaşlar sadece base konusuna takıldık ki oda muallakta kaldı. Peki emitter ve collector konusunda ne yapmalıyım.
SAdece direnç değil bazı devrelerde görüyorum.Collectorden base' e ve bazen de emitterden base bir kapasite konuluyor.Neden?
tabi sırasıyla gidelim.

Katana

Transistör 3 konumda çalışır.
-Kesim
-Doyum
-Aktif Bölge

Anahtarlama için yani açıp kapama için kesim ve doyum konumları kullanılır. Yani transistör kesime geçirilir çıkışındaki yükten akım akmaz veya doyuma getirilir çıkışındaki yükten max akım akar. Aster'in verdiği devre bu şekilde çalışır. Transistörün bazından yeterince akım geçirilir. Kollektörden ise (Baz akımı x Akım kazancı) kadar akım akıtabilir. Bu tip çalışmanın diğer bir adı switch-anahtar çalışmadır.

Aktif Bölge çalışmasında ise transistör kesime veya doyuma gitmez. Bazdan akan akım ile kollektör akımı ayarlanır ama kesime ve doyuma yaklaştırılmaz. Linear bölge çalışmasıdır. Amplifikatörler  gibi linear devrelerde bu şekil bir çalışma kullanılır.

Bunlar çok genel bilgilerdir. Sebebi ise transistörün bağlantı şekilleri, yani çalıştırılma şekilleri vardır. Bunlar Ortak emetör, Ortak Baz, Ortak Kollektor olarak bilinir. Ortaktan kasıt giriş yapan bilgi için bir giriş ucu birde referans ucu gerekir. Ortak Emetor denince referans ucu emetor demektir. Yani Emetore Gore şu kadar volt girişe veriyoruz demektir.

Ortak olan uc emetör ise giriş baz olmak zorundadır. Ortak uç Baz ise giriş emetör olmak zorundadır. Ortak uç kollektor ize giriş baz olmak zorundadır.

Neden bu şekilde farklı bağlantı secilir derseniz her bir devre bağlantı tipinin giriş ve çıkış empedansları, akım ve gerilim kazançları farklılık gösterir. Nasıl bir yerde ne işlemi yapacağınıza göre bunlardan birini secersiniz.

Burada konuşulan daha cok anahtarlama devreleri olduğuna göre anahtarlama devrelerinde de çoğunlukla ortak emetor kullanılır. Aster'in sorduğu soruya ait devre bu şekildedir. Her iki devrenin farkı birisi NPN diğeri PNP transistor ile yapılmış olmasıdır. Bu da polarmalandırma ile alakalıdır.

Kollektörden baza bağlanan direnç önpolarmalandırma metodlarından biridir. Otopolarma diye bilinir. Kollektorden baza bağlanan kondansatör ise AC olarak çıkıştan girişe yapılmış bir negatif geribeslemedir. C değerine bağlı olarak belli frekanslarda negatif geribesleme yaparak o frekanslarda kazancı düşürür.

Konu aslında çok çok geniş. Adım adım gidilirse birşeyler öğrenilebilir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.