Gömülü sistemler ile uğraşanların bilmesi gereken üst seviye şeyler

Başlatan ArifAhmet, 22 Eylül 2014, 01:17:25

ArifAhmet

Bayağı uzun bir başlık oldu.
Sorum şu; Gömülü sistemlerle uğraşıyoruz fakat teknoloji büyüyor, gelişiyor. Projelerimizde mutlaka üst seviye uygulamalar kullanmamız gerekiyor. Tabi bunun için en az bir tane yüksek seviyeli dil bilmemiz şart. Fakat bir süre sonra bunlarda yetmiyor ve bazı platformlara yoğunlaşmamız gerekiyor örn. Android, İOS gibi. Yani işler illaki yukarılara doğru kayıyor. Yani sormak istediğim bir gömülü sistem yazılımcısı, tasarımcısı, hobicisi en çok hangi platformlara ihtiyaç duyar veya hangi yüksek seviyeli programlama dillerine. Ya da hepsine azıcıkda olsa hakim olmasımı gerek. Bu konunun öncelikle beni ve bazı arkadaşları aydınlatacağını düşünüyorum.
İyi çalışmalar.
Yaşasın Open Source!

Gökhan BEKEN

Android, IOS gibi ortamlara herkes program yazıyor, PhoneGap gibi şeylerle.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

ArifAhmet

Alıntı yapılan: meftun - 22 Eylül 2014, 01:53:04
Android, IOS gibi ortamlara herkes program yazıyor, PhoneGap gibi şeylerle.
Bu yanlış değilsem platformdan bağımsız uygulama geliştirmek için değilmi hocam? Ama ne kadar hakimiyet sağlıyorki.
Yaşasın Open Source!

boreas

Burada önemli olan ne yapacağın. Sistemin dibine kadar ineceğim diyorsan genel olarak C her sistemde yeterli olur. Android için yine c / java uygun. Phonegap esasen chrome'un html gösterme ekranı ile donanım arasında köprü olan bir yazılım. Yani sistemin köküne kadar yine inebilirsin ama arada çevirici olduğu için bir araba yarışı yazamazsın (yazarsın ama  performans kayıpların çok fazla olur) performansla ilgili bir sorunun yoksa benzersiz bir çözüm. Bir kez yazıyorsun ios dersen ios'a, android dersen android'e derleyip atıyor. 

CoşkuN

Alt seviye gömülü sistemlerde en geçerli dil C ama bunun yanında JAVA veya C# gibi bir dil bilmek de faydalı olur.

ground

Projeye bağlı ilerlenebilecek konular var..
Uzmanlaşmak için de çok konu var.. Bu da ne demek oluyor? Konu projede, deneyde, iş de öğreniliyor.

Arm vb.. işlemciler için,
Gelecekteki düşüncem birçok ürünün içerisinde işletim sistemi konulacak.
İşletim sistemi optimizasyonu yapmak, driver yazmak, şifreleme sistemleri konusunda uzmanlaşmak,veri sıkıştırma teknolojileri ve haberleşme protokolleri en çok yapacak işlerimiz olacak.

Genç arkadaşlarımızın hedeflerine bunları da koymalarını özellikle stabil çalışmanın ya da stabil çalışan işletim sistemi kurma yönünde kendilerine deneyim katmalarını tavsiye ederim.
Bunu yaparken de kendimizi sadece elektroniğe sınırlamadan özellikle PC teknolojilerine aşina olmanın gerekliliğinin farkında olmalısınız.
Bu teknolojilerin önem sırasını yazmamıza gerek yok ama en azından TCP/IP teknolojisini , ağ teknolojilerini çok çok iyi bilmek gerek.
Tüm dünyanın birbirine bağlandığı, IoT  - cloud sistemlerinin şuanda bağıra bağıra geldiği son dönemde elektronik sektörü - bilgisayar sektörü artık iç içe girdi.
Bunun avantajlarının yanında rakiplerinizin artması yüzünden iş anlamında ciddi dezavantajlar yaratacaktır.

Yaşanılacak en büyük sorun bu kadar çok bilginin bulunduğu internet ortamında fazla bilgi zehirlenmesi arkadaşlar.
Bilgi açlığı güzel birşey ama çok bilginin olduğu durumlarda bu açlık dağılmaya, ondan biraz - şundan biraz diyerek herhangi bir konuda uzmanlaşmamaya ve sonunda da başarısızlığa yol açacaktır.

Garip gelecek ama kendimizi fazla bilgiden korumamız gerek arkadaşlar. Bu bence çok önemli bir husus.
Bir ara bakarım diye bilgisayara kayıt ettiğiniz dökümanlara geri dönüp bakılmadığı, harcanan zamanın hiçbir işe yaramadığını gören çok arkadaşım vardır.
Herşeyi öğreneyim diyerek yola çıkmamak, bir konu seçip uzmanlaşmak gerekmekte.. Seçilen konu ister istemez dallanacak birçok bilgiye erişiminiz olacaktır.

Gömülü sistemler başlığı çok çok ciddi ve geleceği olan bir konu umarım ciddi projeler hayatımızda olur.

Başarılar dilerim.

Sinan.
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..