Haberler:

Eposta uyarılarını yanıtlamayınız ( ! ) https://bit.ly/2J7yi0d

Ana Menü

atsam3x8e

Başlatan ido2323, 17 Ocak 2015, 15:46:11

ido2323

Hayırlı günler, uzun süredir pic assembly ile uğraşmaktayım, geçenlerde arkadaşım arduino due hediye etti. Bununla bir çok projeyi sadece bir kaç günde geliştirdim. Ancak işin derinine inmek istiyorum Atmel studio ile bu board üzerindeki ATSAM3x8e denetleyicisine hükemetmek mümkün mü?

Kabil ATICI

#1
Programlayıcın varsa yapabilirsin.
Atmel Studio şu hali ile bütün işlemcilerine cevap verebilecek yapıda. Sadece siteye üye olup bazı güncellemeler yapman gerekebilir.

http://www.atmel.com/tools/atmelstudio.aspx?tab=overview

Alıntı YapKey Features
-Support for 300+ Atmel AVR and SAM3, SAM4 and SAM D20 devices

-Atmel Software Framework (ASF)
Vast source code library including drivers, communication stacks, graphic services and touch functionality. ASF enables customers to focus on application differentiation, and accelerates design time.
More than 1,600 project examples with source code.
ASF Explorer for selecting and integrating ASF components into your own design.
...
ambar7

ido2323

Programlayıcım yok sadece due ve kablo var başka bir şeyim yok

Kabil ATICI

Olayı şöyle düşün, onun boot programı var, ve arduino üzerinden yazılım atıyor. Şimdi bu boot programı Atmel Studio tarafından desteklenmezse, iletişim kurabileceğin tek yer programlayıcı kalır.
Açıkcası normal atmega işlemci kullananlar ile daha boot programı üzerinden Atmel studio ile iletişim kurmadım.(elimde programlayıcım var) ama arduino kartlarını stk500 olarak görüyor. Şu anki elinizdeki kartı ne olarak görür onu bilmiyorum. Henüz kapsama alanıma girmedi.

ambar7

ido2323

Atmel stduio da eklenti var indirince çalışmak mümkün zaten yapı aynısı çok bir şey değişmiyor.  O da C dili bu da C dili
Fakat bu arduino hiç kafama yatmadı, bunu vitrine kaldırıp assembly devam etmek daha mantıklı görünüyor, 8 mhz işlemcinin stabilitesi yanında bu vasat  lm35 i devreden söküyorum arduino intihar ediyor :D ekran kayıyor, ondan sonra kesmeleride sıkıntı beklemeyi alt fonksiyonlarda yazınca hop diyor yapma abi olmaz diyor. Mesela kesme olunca fonksiyon içinde fonksiyon çağrılacak ve o fonksiyonda gecikme var diyelim tamam işte o zaman arduino "abi bana müsade" diyor. ADC çevriminin nasıl yapılacağımı kesmeleri istediğin gibi hassas ayarlayamıyorsun.  Ha assembly çok mu iyi hayır elbette,  lcd çalıştırmak için sayfalarca kod yazıyorsun  sonra ADC çevrimi için, okunan değeri basamaklara ayırmak için değer büyükse ayırıp aritmek işlem yapmak için .... sayfalarca kod yazıyorsun bazen öyle bi yazıyorsun ki dönüp bakınca halla halla bunu da mı ben yazmışım diyorsun :D ama aynı işlemi, arduino da yapınca yarım sayfa kodla oldu bitti maşallah oluyor. Benim bakış açımdan ATSAM3X8E gayet başarılı ve ucuz bir denetleyici bu denetleyici içinde assembly mevcut ancak mevcut pic assembly ile daha önce çalıştığımdan  ve atmel programlayıcım olmadığı için bu denetleyici ile ilgilenemeyeceğim. Assembly ile çalışıyorum çünkü sistemi oturttuktan sonra en ufak hatanın bile ne olduğunu görmemi sağlıyor. Arduino ise deyatlara girmeden hızlı bir şekilde amaca götüren bir geliştirme platformu, şöyle söyleyeyim sıcaklık ve nemi ölçüp fan ve nemlendiriciyi çalıştıran ve lcd de gösterip butonla değeri ayarlanabilen bir sistemi 40 günden fazla bir sürede hazırlamıştım,  arduinoda ise sıcaklık lcd button kontrolünü 30 dk da hallettim. Amaç ne ise ona yönelmek daha iyi sonuç verir, Kısacası;
Arduino: Kısa sürede istediğim amaca uygun ürünü elde etmek istiyorum
Assembly: Bayağı uzun sürse bile  her şeyin kontrolü bende olsun detaylı ayarlamalar yapabileyim.
Diğer platformlarla CCS C, mikro C v.b.. daha önce çalışmadım.

Kabil ATICI

Arduino küçük işlemclerde işe yarıyorsada, bu tür işlemcilerde emin değilim. Bu 32 bit işlemci  ama program 8 bit işlemci muamelesi uyguluyor. Eh bir yere kadar.Ne yalan söyleyeyim 16 bit pic24 serisine bile asm ile gözüm yemedi, siz bu işlemciye asm ile dalabilirseniz ne ala...
Gerçi atmel 8 bit işlemcilerinin asm kodu daha zevkli. Daha fazla komut seti ve 32 tane genel amaçlı registeri var ve son 6 tanesi 2şerli gruplanıp 16 bit işlemler için kullanılabiliyor..

Arduino normalde elektroniği bilenlerden ziyade, programlama ile uğraşmak isteyipte, donanım ile uğraşmak istemeyenler için kullanışlı bir platform. Programı bakıyorsun 3-5 satır  ama bir derliyorsun %10 -%30 alan dolmuş.  Benim açımdan avantajı, programlayıcı genellikle spi portu kullanıyor(istisna olan işlemciler var), arduino ile bu port açıkta kalıyor, sök tak yapmadan programlayabiliyorsun.
ambar7

ido2323

Teki 2.5 Tl ye 16f628 ve 15 liraya 18f4550 alırım işime bakarım ha arduinoya gelince antikaları koyduğumuz bi vitrin var orada annemin dantelleri üzerinde sergileniyor.

ilhan_mkp

hocam sergilemek yerine bir öğrenciye verin ziyan olmasın.