faz farkı simule etme

Başlatan frederic, 07 Nisan 2015, 11:38:16

frederic

Merhaba dostlar, bir yazılımcı olarak güç elektroniğine merak salmış bulunmaktayım. Şimdi aşağıdakilinkte "kapasitif yükün akım fazörü gerilim fazöründen faz farkı kadar ileridedir" deniliyor. Ben de proteusta 1kVAR 230 kVAR kondansatör çalıştırdım. Şebeke gerilimini proteusta ki osilaskop elemanından gözlemleyebiliyorum. Şimdi bu akımın ileride olama durumunu nasıl bir devre ile osilaskopa bağlayıp görebilirim?

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kondansat%C3%B6r#/media/File:Faz%C3%B6r.gif

Gerçekte olsa sanırım bir akım trafosu bağlardık, ve çıkışına gerilim bölücü dirençler koyup gerçek osilaskopa bağlardık. Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen.

z

Simulatörde iki kanallı scop yokmu? Kanallardan birisine voltajı diğerine de akımı gireceksin.

KApasitöre küçük bir direnç bağla ve direnç uçlarındaki gerilimi scopa gir. Fakat işin espirisi 2 kanalı da aynı anda gözlemekte yatıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

#2
Bülent Hocam merhaba, aşağıdaki gibi simule etmeye çalıştım fakat sanki bir şeyler yalnış. Benim bildiğim akım yani sarı sinyal şebekeden 90 derece civarı önde olmalı. Burda ise farklı bir durum görünüyor.


z

100v uygulayarak 1uf kapasitörden 1A akım akıtmak istiyoruz.

Frekans ne olmalıdır?

Bu hesabı yap.

Ardından 1uf ye seri 1 ohm bağla. Frekansını hesapladığın AC 100 voltu ver.

Scopla 100v gerilim kaynağını izle. Diğer kanal ile de 1 ohm uçlarındaki gerilimi izle.

1 ohm Gnd tarafında kalsın.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

Hocam similasyonda deniyorum ve 1khz'in üstünde bir frekansa çıkınca ancak dediğiniz akım değerini görebiliyorum. Emin olamadım.

z

Frekansı beğenmiyorsan C yi artırabilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

#6
Hocam şöyle bir şey çıktı ortaya ama 90 derecelik farkı göremedim tam olarak. 220v 50 hz altında 15u capasitör var similasyonda.

Sarı akım, mavi gerilim.


z

Ne güzel dalga şekli işte. 90 dereceyi nasıl göremiyorsun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

#8
Pardon hocam kafam uçtu tam düzeltiyordum mesajı siz yazdınız

mesaj birleştirme:: 08 Nisan 2015, 12:10:16

Amacıma ulaştım sayenizde çok teşekkürler.

mesaj birleştirme:: 08 Nisan 2015, 14:07:29

Bülent Hocam merhaba, hocam şimdi diyot üzerinden yarım alternansta kondansatörü şarj ediyorum, osilaskop görüntüsünde herhangi bir sinyalde pik görünmüyor. Fakat elimde yüksek güçlü diyot yerine tristör var. Tristörün anot ile geyt arasına 10r+1n4007 seri bağlayıp tristörü diyot olarak kullanayım dedim.



Fakat similasyonda akım sinyalinin, şebekenin sıfır noktalarında pik yaptığını görüyorum. Bunun sebebi nedir acaba? Tristörü tam olarak diyot görevini göremiyormu acaba?

Bu şekilde kondansatör pozitif alternansın tepesinde şarj oluyor ve yumuşak küçük bir akım çekiyor, devreye alacağım zaman ise şebekenin tepe noktasında negatif alternansı geçirecek tristörü tetikleyip kondansatörü sıfır akımda devreye alacağım.

mesaj birleştirme:: 08 Nisan 2015, 14:15:58

Hocam geyt hattındaki seri diyotu çıkartıp sadece 10r'yi bıraktığımda sarı akım sinyali üzerindeki pikler minumuma iniyor.

mesaj birleştirme:: 08 Nisan 2015, 00:23:04

Alttaki d2 diyotunuda tristör varsayın hocam, kolay olsun diye diyot olarak simule ettim.

frederic


frederic

Geyte seri diyot bağlamayıp gerçekte bir deneme yapmayı planlıyorum, sonuçları gözlemleyip fikir edineceğim.

z

Gate direncinden dolayı tristörün iletime geçmesi için giriş voltajının bir miktar yükselmesi gerekiyor. Bu esnada kapasitörle şebeke arasındaki fark oluşacağından tristör iletime geçtiği anda darbe akım akıyor.

Gate direncinin değerini düşürünce darbenin şiddetinin azaltması lazım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

#12
Aynen öyle hocam denedim ve darbeler minumuma indi, öte yandan taktığım 1n4007 diode ile bu darbelerin artması da sizin açıklamanız ile netleşmiş oldu. Sonuçta bir de bu diode da voltajın belli bir seviyeye gelmesini bekliyor. Bu yüzden sanırım geyte seri bağlanacak direncin schotky diode seçilmesi gerekiyor, onlar hem daha hızlı hem de iletime girme gerilimleri daha düşük. Yanılıyorsam söyleyin lütfen hocam.

Hocam birde bu akım darbeleri 1ms bile değil sanırım gerçekte tristörlerimize zarar vermez değilmi?

mesaj birleştirme:: 09 Nisan 2015, 10:10:36

Hocam birde tristörü diode olarak kullanırken geyt koluna seri diode şart değil  anladığım kadarı ile, biz bunu sadece negatif sinyalleri engellemek için koyuyoruz. Bu yüzden bir kaç ohmluk bir seri direnç taksam anot ile geyt arasına bu şekilde de kullanabilirim.

frederic

Evet geyt koluna bağladığım seri diyottan vazgeçmiş bulunmaktayım. Hem pulse trafosu ile süreceğim için geyte seri bağladığım diode bu güzelliği bozacaktı.

z

Akım darbesi olan hatlara seri endüktanslar koyarak darbeleri yumuşatabilirsin. Ancak yarıiletken voltajlarını artırman, endüktansları diyodlarla dizginlemen falan gerekir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com