Raspberry Pi Zero Duyuruldu

Başlatan MrDarK, 26 Kasım 2015, 10:44:58

Karamel

#15
benim kendimce gozlemleyebildigim(19 yasinda bir genc olarak)

oncelikle benim ogrenebildigim kadariyla. bu sistemler gayet iyi. bu familyanin onceki platformlari icin pcbler cok daha karmasikti ama artik ram i bile entegrenin icersinde. sadece bga package lehimleme isi cozulurse. buna pcb yapilabilir(yazin uzerinde deneyler yaptigim stm32f10c tqfp100 package idi. ben bunu lehimleyebildim. buna pcb de yapabilirim)


-simdi soyle bir genel kani var. stm microcontroller var. millet halen pic microcontroller kullaniyor. bunlara ne gerek var?

bundan 20 yil geriye baktigimizda pic microcontrollerlar atmel microcontrollerlar. insanlar tarafindan. su an in stm microcontrollerlari gibi gorulurken(cok yeni ve cok muhtesem ozelliklere sahip) tahminimce insanlar daha eski microcontrollerlari ornek gosterip. pic ve atmel microcontrollerlara ne gerek var? sorularini soruyorlardi?


- linux a program yazma sorunu var.

yani c ile microcontroller a program yazmayi ogrenebilen kimseler. linux a da yazabilirler mi? yani bu kisi. programlama algorithm yapabiliyor. bir programlama dili ogrenebiliyor?

bu sorunun cevabini arastirmak gerekli.



ben gecen sorduydum. hocalarimdan microcontrollerlar ve bu platformlar arasindaki farki anlatmalarini istemistim. bu sistemlerin peripheral unitleri cok hizli ve kullanisli değilmis. suan icin bunu tam olarak istirak edemiyorum. cunku gectigimiz yaz sadece microcontroller deneyleri yapabilmistim. bu yaz insallah. pi zero ile deneyler yapabilirsem. mesela microcontroller ile pwm signal i uretebiliyorum. pi zeroda nasil uretebiliyorum? buna nasil code yaziyorum? bu deneyleri yaparsam. meseleyi tam olarak kavrayabilirim.

yine benim sahsi gorusum 10-15 yil sonra. butun elektronikciler boyle systemlere program yazacak....  ::)

leblebitozu

#16
@Karamel

* Rasp PI serilerinde kullanılan çipler'i malesef perakende piyasasında yoklar. Dolayısıyla bunun üstüne yeni dizaynlar amatör anlamda pek mümkün değil, ancak board şeklinde alıp bunun üstünde oynamalar yapılabilir. Ama öğrenmek ve az adetli özel işlerde kullanmak için uygun olabilir. BGA bir şekilde lehimleniyor bunca merdiven altı telefoncu yapıyorsa sen de yaparsın, ama dediğim gibi piyasada bulabileceğin çipler ile yola çıkmak gerekir, neyse ki bir sürü çin malı çip kolayca ve ucuza bulunabiliyor. (Allwinner,Rockchip vs.)

* Bu çiplerin çevre birimlerinin kullanışsız ve yavaş olduğu pek doğru bir yorum değil, aksine çoğu zaman çok daha hızlı'lar. Problem araya işletim sisteminin girmesi (Linux,vs.) bu sebeple her zaman mikroişlemci kadar hızlı yanıt almak ve birim zamanda iş yaptırmak mümkün olmayabilir. Bunun haricinde ek bir mikroişlemci yardımı ile bu meseleler çözülebilir. Zaten işletim sistemi ihtiyacı, kullanıcı arabirimi vs. gibi gereksinimler olduğu zaman bu kartları kullanmak mantıklı, yoksa mikroişlemci daha ucuz ve güvenli çözüm demektir.

* Bana kalırsa linux'a program yazmak mikro'ya yazmak'tan daha kolay, sadece bir miktar yoğunlaşmak ve tecrübe istiyor, üstelik bir sürü programlama dili alternatifi de mevcut.

Gökhan BEKEN

BGA kılıf lehimlemeye ihtiyaç yok, raspberry'nin compute modülleri var ram büyüklüğünde : https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-compute-module-new-product/

stm'e program yazabilen birisi her yere program yazar. Bare metal program yazan birisi için işletim sistemine program yazmaktan kolay ne var?

Ayrıca işletim sistemi bir çok şeyi kolaylaştırsa da aslında bir çok şeyi de kısıtlıyor. Bu yüzden tek başına kullanmak yerine yanına bir MCU koyarak gerçek zamanlı işleri ona yaptırmak ve USB ile haberleşmek en iyisi. Ethernet, audio, server, streaming gibi işleri Linux'a bırakmak işi kolaylaştırır.

Raspberry pwm üretmek için kullanılmamalı. Raspberry spi için, i2c için, paralel port için vs vs kullanılmamalı, zaten ben kullandım aldım boyumun ölçüsünü :) 4 ayımı boşa harcadım bunun yüzünden.
MCU hiç bir zaman ölmez, ve MCU'lar da sürekli gelişiyor,  o raspberry'ler ile bir mobil cihaz yap bakalım pili ne kadar dayanıyor? Pil teknolojisi mükemmel olsa bile real time işleri kim yapacak yine mcu yapacak.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

polleme

Gökhan BEKEN'e yüzde yüz katılıyorum, her birinin odaklandığı alanlar farklı ve bunlar birbirinin rakibi veya muadili değiller. Her birini farklı amaçlarla farklı yerlerde, bazen aynı projede kullanabilmeyi becerebilmek gerek. Bu, projedeki gerçek amacın ne olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir, bazen aynı proje için farklı zamanlarda farklı tercihlerde bulunabiliriz.

RaMu

Alıntı yapılan: Recep METE - 03 Aralık 2015, 23:14:48
Bence artık elektronik yeni bir boyuta girdi.Eskiye takılıp kalmamalı , elektronikteki gelişimi yakından takip etmeliyiz."Elektronikte bir yıl çok uzun zamandır"

Bunu dayandırdığın tecrübe nedir,
yani ne kadar eski?

---------------------------------------------------
Benim görüşüm:
Elmayla armudu karıştırmamak lazım
hatta muzu böğürtleni hiç karıştırmamak lazım,
hepsi meyve ama raspi ayrı pic di, atmel di, stm idi ayrı.
Bende benzer yanılgılara kapıldım zaman zaman.

8 bitlik mcu ların dahi daha çoooooook yılları var.
En basit mantıkla yapılması gereken küçücük işler hiç bitmeyecek
ve bu işler hep ufak tefek görüp karamürsel sepeti sandığımız entegrelere yaptırılacak.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

Karamel

ustadlarim. sanirim biraz yanlis anlasildim.

leblebitozu ve Gokhan hocaminda dedigi gibi. kombine olarak system verimli calisiyor(suan icinde zaten ayni seyleri yapmiyormuyuz? microcontroller i usb ile windows pc ye bagliyoruz? isleri microcontroller yapiyor?)

10-15 yil sonra butun elektronikciler boyle systemlere code yazacak derken. leblebitozu hocamin yazisi ile bunu aciklamaya calisayim.
Alıntı Yap
Zaten işletim sistemi ihtiyacı, kullanıcı arabirimi vs. gibi gereksinimler olduğu zaman bu kartları kullanmak mantıklı, yoksa mikroişlemci daha ucuz ve güvenli çözüm demektir.

bence 10-15 yil sonra isletim systemi + microcontroller icin suan bildigimiz windows pc kullanilacagina. artik bunlara gecilecek.

OG

Bu cihaz ile veya benzerleri ile şu iş mümkünmüdür.

HDMI dan bir video girişi yapılsın,
Bu cihaz için
Alıntı YapA mini-HDMI socket for 1080p60 video output
OUTPUT denmiş.

Network çıkışına stream olarak bu videoyu bassın.
Bu cihazda network port yok.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Gökhan BEKEN

Network portu olmasına gerek yok hocam. Diğer raspberry'lerde de yok zaten, onlarda kartın üzerinde USB/Ethernet çevirici var, buna da harici usb/ethernet çevirici takılabilir.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

esensoy

Linuxta kernel seviyesinde kod ve driver yazabiliyorsanız bu aletlerle istediğinizi yaparsınız,
Yok yapamıyorsanız başkası ne yapmışsa onunla oynarsınız,
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

salih18200

Alıntı yapılan: esensoy - 04 Aralık 2015, 08:29:39
Linuxta kernel seviyesinde kod ve driver yazabiliyorsanız bu aletlerle istediğinizi yaparsınız,
Yok yapamıyorsanız başkası ne yapmışsa onunla oynarsınız,
+1

MrDarK

Alıntı yapılan: esensoy - 04 Aralık 2015, 08:29:39
Linuxta kernel seviyesinde kod ve driver yazabiliyorsanız bu aletlerle istediğinizi yaparsınız,
Yok yapamıyorsanız başkası ne yapmışsa onunla oynarsınız,

Katılıyorum, arduino kullanıpta ben herşeyi çözdüm diyen arkadaşlar gibi bir durum ortadaymış gibi görünüyor. Linux gibi işletim sistemleri çok ayrı bir dünya arkadaşlar.

Bakarsınız yakın gelecekte bilgisayar programcıları mesleğimizi elimizden almış :) Olur mu olur :) Dikkat etmekte yarar var :D Yaşasın minik ama etkili MCU'lar !

Dipnot : Tabiki programlamayı meslek haline getirmiş arkadaşlar bence mutlaka böyle yeni çıkan şeyleri deneyip genel kültür sahibi olmalı, mesleğinizdeki yenilikleri takip etmek çok önemli. Dediğim gibi eğer bu iş sizin mesleğiniz ise ağırlık vermeli.
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

wtrk

Samm.com'dan Fiyat talebinde bulunan oldu mu, Türkiye'de kaç liradan satılacak ?
NoBody Can Stop Me!!!!!

Gökhan BEKEN

Alıntı yapılan: esensoy - 04 Aralık 2015, 08:29:39
Linuxta kernel seviyesinde kod ve driver yazabiliyorsanız bu aletlerle istediğinizi yaparsınız,
Yok yapamıyorsanız başkası ne yapmışsa onunla oynarsınız,
Ben yazdım ama işe yaramıyor. İşlemcinin usb kesmesi her şey'den öncelikli olduğu için, çevre birimleri sıkıntılı. USB'den veri alışverişi olduğu zaman diğer çevrebirimleri kesintiye uğruyor. Programı kernel modülü olarak yazmama ramen bu sorunu aşamadım.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

z

@Gökhan BEKEN

Linux'dan hjç anlamam fakat bahsettiğin işte bir terslik var.

HID yapıda USB int 2ms de bir gelir. İsonkron ve bulk iletişimde ise işlemcinin muhakkak uzunca bir bufferı vardır.

Bu hızda bir işlemcinin çevrebirimlerini kullanmakta sıkıntı yaşatacağına ihtimal vermiyorum.

Linuxun görevlere tanıdığı zaman aralığı açısından sorun çıkıyor olabilir. Bu da çekirdek kod yazmakla aşılması lazım.

STM32F103'de bile her 2 mikrosaniyede bir interrupta giriyorum sorun olmuyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Gökhan BEKEN

Hocam ben kısa ve küçük bir haberleşmeden bahsetmiyorum, sürekli olan ve checksum kontrolü yapılan bir spi haberleşmesinden bahsediyorum.
11ms'de bir 300 byte'lık veri, paket halinde geliyor ve  bu paketlerin sonunda checksum var. Veride checksum olduğu için doğru veya yanlış geldiğini kontrol edebiliyorum.
USB iletişimi olmadığı zaman sorun yok, ama usb olduğu zaman checksum'lar hatalı geliyor.
Sanıyorum ki linux üzerinde istediğimiz kadar çalışsak da bu sorunu düzeltemeyiz, çünkü bu sorun işlemcinin donanımsal bir özelliğinden kaynaklanıyor.
Siz stm'de sorun olmuyor demişsiniz de stm'de kesme önceliği sizin insiyatifinizde, ve linux'daki gibi başka işler yapmadığınızdan sorun olmuyordur.

Bu konuyla ilgili değil, bu da başka bir proje stm32f407'de USB VCP bağlantısı yaparken sorun yaşadım mesela.External kesmeye girdiğinde usb'den artk veri okuyamıyordum. Gönderebiliyordum ama okuyamıyordum. Harici kesmenin içinde spi rutinleri vardı ve sorun bunlardan kaynaklanıyordu.
Ben de 1byte'lık veri geldiği zaman harici kesmeleri geçici olarak devre dışı bıraktım, sonra veriler tamamlanınca geri açtım sorun düzeldi.

Konuyu saptırmamışımdır umarım.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.