Açık kaynaklı ilk mikroişlemci

Başlatan Erol YILMAZ, 07 Temmuz 2016, 22:00:39

Erol YILMAZ

İsviçreli bilimciler kaynak kodu ve tasarımı açık kaynaklı olan bir mikroişlemci geliştirdi.
Akıllı saatler ve nesnelerin interneti için ideal olan mikroişlemci ile artık herkes kendi cihazlarını geliştirebilir.

https://www.dunyahalleri.com/acik-kaynakli-ilk-mikroislemci/

http://www.pulp-platform.org/



boreas

Parallax'ın propeller işlemciside açık kaynak. Ama mikrodenetleyici olarak geçebilir onu bilmiyorum.

MC_Skywalker

https://www.picproje.org/index.php/topic,63977.0.html

birde 1000 core li işlemci var. okuduğum bazı yazılar açık kaynak diyor ama kesin emin değilim


Alıntı YapYou may have heard of many-core processors before, but you probably haven't seen anything like this. UC Davis has developed the KiloCore, a CPU that (as the name suggests) packs a whopping 1,000 cores -- extremely handy for very parallel tasks like encryption, crunching scientific data and encoding videos. And importantly, it's not just about performance. Thanks to its ability to shut down individual cores, the chip can handle 115 billion instructions per second while using 0.7W of power. That's enough that you could run it off of a lone AA battery, folks.

You aren't about to see mass production. The university had IBM manufacture the chip on a relatively ancient 32-nanometer process when the industry's newest processors are usually made using a smaller, more efficient 14nm technique. However, it raises the possibility of many-core processors finding their way into many mobile devices. They're not universally helpful (many tasks are better-served by a few very fast cores), but they could save a lot of time when your laptop or phone would otherwise churn slowly.

robomaster

#3
Yani açık olması şemaları kullanıp evde işlemci üretip kullanacağız anlamına mı geliyor?

(Tabiki değil  :) )



ByTEK

Açık kaynak olması bizim gibi son kullanıcılar için ne hitap eder ?

Sanırım işlemci üreten firmalar için daha makbul...

Erhan YILMAZ

https://www.dunyahalleri.com/acik-kaynakli-ilk-mikroislemci

Böyle patates bir konu ve blog görmedim. Bilgi sahibi olmadan blog yazmış olmak için yazılmış olduğu bariz. Böyle ilk, en gibi ciddi lafları kullanmadan dikkatli olmak lazım.

Alıntı Yap
Yazılımların kaynak kodları ve donanım tasarımları genellikle meslek sırrı olarak saklanır. Ancak ETH Zurich'ten (İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü) araştırmacılar, geliştirdikleri yeni mikroişlemcinin hem kaynak kodunu hem de tasarımını açık kaynak olarak kullanıma sundu. Kaynak kodunu, test programlarını ve mikroişlemci yapmak için gereken her şeyi www.pulp-platform.org adresinden indirebilirsiniz.
Siteye git mikro işlemci yapmak için gereken herşeyi indir evinin odasını silikon vadisine çevir!

Daha neler varda söylicek üşendim artık. Yazmayın kardeşim böyle bilip bilmeden blog yazcaksanız hiç yazmayın. İnsanlar yanlış yada eksik bilgilendirmeyin.

muhendisbey

Bu kime hitap ediyor?
Eger ozel fonksiyonlu bir entegre halihazirda uretecekseniz fonksiyonlarin yaninda boyle bir open source islemci de kullanabilirsiniz demek. Sahsen boyle bir sey yaptiracak kadar ihtiyacim olsa kullanirim.
Arti biraz da egitim yonunu dusunmelisiniz. Hersey ticari olsun amaciyla yapilmiyor, adamlarin mantalitesi bizimkinden farkli. Biz herseyi ticari olarak, kolay para olarak dusunuyoruz.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.