Yoğurt yapımı - Basit yoğurt makinesi tecrübeleri

Başlatan t2, 01 Eylül 2016, 00:50:53

t2

Yoğurdun mayalanma sıcaklığı 42.5 derece. 
Kaynamış sütü  soğutuyoruz. 45 derece civarında gelince mayayı katıyoruz karıştırdığımızda yaklaşık 42-43 civarına iniyor.  Bu  aşamadan sonra sıcaklığı sabit tutmak gerekiyor. 7 saat sonra yoğurt hazır. Battaniye ile sarıp sarmalamak, kışın peteğin üzerine koymak vs.. gibi yöntemler var. bu şekilde her zaman tutturmak zor oluyor.

Evde yoğurt yapabilmek için basit bir makine aldım. işe yarıyor. 
bunun pek bir özelliği yok.  sadece ısıtıyor. 220V   15W rezistans var. termostat yok, zamanlayıcı yok. 

http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/bluehouse-bh680ym-yogurtcu-yogurt-makinesi-233859659


fakat yine randıman alamadık. galiba sıcaklığı tutturamıyoruz. sıcaklık fazla geliyordu. makinenin termostatı yok. ikazı yok. sadece ısıtıyor. sıcaklık 50derece civarında oluyor. 

Termometre aldım.  Şebeke anahtarına diyod ekledim, gerilim düştü.  Anahtar kapalıyken yarım ısıtıyor. bu şekilde yaz mevsiminde mayalama süresince 42-43 civarında durabiliyor.  kış gelince tam modda çalışması gerekir. anahtar açılınca diyod kısadevre olduğundan ful çalışıyor... kışın yeterli olur sanırım.


Termometre ve diyod ile olayı  hallettim. fakat yine manuel oluyor. belki 50 liralık makine yerine 100liralık makine alsaydım, soğuyan sütün, mayalama sıcaklığına geldiğini bildiren bir ikazı veya lambası olabilir.  Mayalama öncesi, termometre ile sıkça ölçmeye gerek kalmaz. lamba yanınca  mayayı katarız. zamanlayıcısı ile süre bitiminde otomatik durur. vs... 

Ders: En ucuz makineyi almakla hata ettim. Mevcut makineye sıcaklığı ölçen ve bildiren ayrıca süre ayarı olan bir devre eklemek mümkün. biraz mesai gerekiyor. uğraşmaya değmez. bunun yerine, aşağıdaki gibi bir makine almak gerekir:
http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/profilo-pym3010w-1-4-lt-yogurt-yapma-makinesi-222412850


z

Yanlış hatırlamıyorsam internette "Kettle" yi modifiye edip yoğurt yapma makinesine dönüştüren birilerinin projesine denk gelmiştim.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

engerex


muhittin_kaplan

Hanima sorayim. Yogurdu o yapar firin mirin kullanmaz.

engerex

Belki 10-15 yıllık fırınımızda bu özellik var. Hiç kullanmadık. Böyle bir şeye ihtiyacınız varsa internette fırında yoğurt başlığı bolca var.
Annem  enson nohut ile mayalamaya başlamıştı.

t2

Firinda yogurt kademesi yok.
Ucuz firin oldugu icin, ayari da hassas degil

mehmet

Hocam süt konusu sağlam mı? Siz
istediğiniz kadar sicaklik, maya, vs.
kontrol edin. Süt yoğurt olacak gibi
değilse havada takla atsanız da tutmuyor.
Sütten anlıyormuyum? Hayır.
Ama hanım epey uğraştı İstanbul' da
yoğurt yapabilmek için. Nafile.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

t2

Her süt  olmuyor. Bazisindan yapilan yogurt ip gibi uzuyor. icerisine madde katıldıgı belli.

Açık süt bulamazsak,  Yörsan marka kutu süt kullaniyoruz.

ete

Bu işte üç temel faktör var. Birincisi süt kalitesi ki bu sonuca çok fazla etki eden bir faktör değil. Piyasa sütleri ile yalnızca daha yağlı , orta yağlı veya yağsız süt yapabilirsiniz. Süt kaynatılarak zaten bakteriden arındırılıyor önce.
İkinci faktör maya dır. Maya bu işin en önemli faktörüdür. Aynı sütü değişik yoğurt mayaları ile mayalayın değişik tad da yoğurtlar elde edersiniz. Bazıları yoğurda bile dönüşmez. Piyasa yoğurtlarında katkı maddesi var. Ya yoğurt yapmanızı engeller yada garip yoğurtlar (rengi gri olan, sünen yoğurtlar gibi) elde edersiniz. Bu nedenle maya işini ancak adı sanı duyulmamış lokal üreticelerin yoğurtlarını alarak çözmeye çalışın. Onlarda katkı maddesi bulunmuyor.
Yada işin orijinine inip Nohut mayası yapın. Her zaman başarılı olmuyor ama oluncada en güzel maya oluyor. Yapmak basit. Bir bardak süt alın . 45 dereceye ısıtın. İçine bir avuç temiz yıkanmamış nohut atın. Onuda sarıp sarmalayın sıcak bir yerde tutun akşamdan sabaha kadar. sabah bakın yoğurda dönüşmüşmü. Henüz dönüşmemiş ise biraz daha bekleyin. Yoğurda dönüşmüş ise onu maya olarak kullanıp asıl yoğurdunuzu mayalayın. O mayayıda saklayın sonra yeniden kullanabilirsiniz. Uygun mayalık yoğurt yakaladığınız zaman mutlaka ufak kapaklı bir kap içinde onu saklayın. Lazım oldukça kullanın.
Pek çok kişi mayayı kaptaki süt ile karıştırıp akışkan hale getiriyor ve o şekilde süte katıyor. Buda yanlış bir uygulama. Maya mümkün olduğunca katı ve topak vaziyette sütün bir köşesine yada ortasına bırakılmalı. Karıştırmak gerekmiyor. Böylece mayanın etkili bir şekilde yol almasını sağlamış oluyorsunuz. Süt ile akışkanlaştırılmış maya güzünü bir nebze kaybediyor.
Maya miktarına gelince, 1 litre süte 1 tatlı kaşığı (tepeleme değil normal dolulukta)  maya yeterli oluyor. Fazlası süreci hızlandırıp yoğurdun biraz ekşi olmasını sağlıyor. Azı ise süreci uzatıp yoğurdun tatlı olmasına sebep oluyor.

Üçüncü faktör ise sıcaklık. 45 derece başlangıç sıcaklığı doğru tespit. Fazla olursa koyduğunuz maya köreliyor ve yoğurt olma süreci uzuyor. Az olursa yine süreç uzuyor. Tecrübelerim bana çok sıcak sütle youğurt yapmamamı söylüyor. Küçük (serçe) parmağınızın yukarıdan birinci kıvrımı sıcaklığı ölçmek için uygun sensör görevi görüyor. Süte sokup bir dakika bekeleyebiliyorsanız süt uygun sıcaklıktadır.
Fırınların yoğurt kademesi ile güzel yoğurt yapılabiliyor. Ama böyle bir imkan yok ise mayayı koyduktan sonra sarıp sarmalayıp bir köşede bekletmekde çözüm oluyor elbette. Mayalanmış sütün hemen soğumayacağı bir ortam bulmak işin temeli. Fırınların içine koymakda çok yarar sağlıyor. Hatta orada sarıp sarmalamak da pek gerekmiyor. Kış aylarında sarmak uygun olur bence.

Son olarak ekleyeceğim şey yoğurt yapmak için marketlerde satılan Günlük Sütleri kullanın. Sonuç daha başarılı oluyor. Bu konuda yine bildik markalara pek kulak asmayın. Sütleri hep katkılı. Ucuz market zincirlerinde (Bxx) satılan günlük süt en iyi sonucu veriyor bilesiniz.  Hemen her yerde çevre mandıralardan getirilip litre bazında satılan sütler mevcut. Bunlar gerektiğinde size maya da veriyorlar. Örneğini Ankara ve İstanbulda gördüm. Biz Ankara da bu tür süt (Tazecim) alıyoruz. İnternet siteleri bile var kapınıza kadar getiriyorlar çok da memnunuz sütlerinden.

Şu anda yazlıktayım. Etrafımızda bir kaç ahır var ve her sabah gidip taze sağılmış süt alıyorum. Buradaki piyasa yoğurtlarından (bildik markalar) maya kullanarak yaptığım denemeler hep başarısız oldu yada abuk subuk yoğurtlar yaptım. Sütçü bana bir mandıra söyledi oradan yoğurt al ve onu kullan dedi. Gerçektende sonuç bir anda değişti. Maya bu işte çok etkili bunu unutmayın. Piyasa daki bildik marka yoğurtlarından maya olmuyor bunuda unutmayın.
Sonuçta maya dediğiniz şey içinde yoğurt yapan bakterilerin bolca bulunduğu bir parça yoğurttur. Ancak o bakterileri bir şekilde öldürürsenizki öyle yapıyorlar o yoğurttan maya olmuyor maalesef.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

fahri-

Benim hanım parmağıyla ısıları ayarlayıp yapıyor yoğurdu. 5 senedir dışarıdan yoğurt almıyoruz. Alsak da evdeki yapılanın lezzetini vermiyor. Tupper marka bir yoğurt kabı var. Onda mayalıyor. Battaniye sofra bezi falan da sarmıyor artık :)

hgs

Alıntı yapılan: ete - 01 Eylül 2016, 09:24:09
Bu işte üç temel faktör var. Birincisi süt kalitesi ki bu sonuca çok fazla etki eden bir faktör değil.

Bir ek yapayım. İnek sütleri kendi arasında cok farketmiyor olabilir. Ancak mandadan yapılmış yogurdun tadı çok farkediyor.  Eşşek yoğurdunuda satıyorlarmış çok pahalı süt az olunca. Yemek nasip olmadı bakacagız artık bir gün imkan olursa tadına.

Koyunun yoğurdu neden yaygın değil diye merak edip biraz baktım. Tadı ve hijen meseleleri öne çıkmış.

Not : Bu sığır toplumu dünyaya yayılan sera gazlarının neredeyse yarısının kaynağıdır. Tamamının kökünü kazırsak dünyanın rahat nefes alma ihtimali var.

serkan

öğrenci olduğum kocaeli de sütçü bol .
çok basit ama önemli olan süt ben sokak satıcısından alıyorum
5kg süt için 6 çorbakaşığı yoğurt
6 çorbakaşığı yoğurtu çırp
sütü 20 yada 25 dakika normal ateşte kaynat

daha çabuk soğutmak için:lavobaya suyu doldur sütdolu kabı bu suyun içine koy sütü karıştır
istenilen dereceye geldimi süt dolu kabı sudan çıkar,6 çorbakaşığı çırpılmış yoğurdu sütün içine at birkaç defa karıştır
üstünü çar çaputla sıkıca kapa .6 yada 7 saat sonra çaputları al soğumasını bekle sonra buzdolabına
valla ben böyle yapıyorum taş gibi tutuyor.yüzünde az bişey su oluyor oda ağzını kapalı tuttuğumdan.
kaynat mayala bulaşığını yıka hepsi ortalama 1 saat zamanımı alıyor.
maya için hazır yoğurt kullandım
sonrakiler için maya olarak yaptığım yoğurttan kullanıyorum :)

bu linkte günlük sütaş kullanmış
http://www.nefisyemektarifleri.com/evde-pratik-yogurt-yapimi-puf-noktalariyla/

engerex

@ete nohutu 2-3 kez bardakta mayalayıp sonrasında kullanmak daha verimli. Tek seferde sonuca ulaşmak daha zor.

ete

Nohut mayası elde etme işinde başarılı değilim. Bu konuda tecrübeye ihtiyaç var sanırım. Verdiğin fikir fena değil. Açıklamandan şunu anlıyorum. 1 bardak sıcak süte 1 avuç nohut koyduk. Sabaha kadar bekledik ama yoğur oluşmadı diyelim. O nohutları çıkartıp başka bir sıcak sütün içine yeniden mi koyayım yoksa o oluşmayan bardağı alıp ısıtıp yeniden mayalanmayamı bırakayım. Biraz daha detay verebilirsen sevinirim.
Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

z

Sabah erken saatlerde kalkıp otların üstünde biriken çiğ taneleri de yoğurt mayalamada kullanılabiliyormuş.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com