Yoğurt yapımı - Basit yoğurt makinesi tecrübeleri

Başlatan t2, 01 Eylül 2016, 00:50:53

t2

Bu durum sadece yılın belli tarihinde sadece 1 gün olabilyor diye belgeselde duymuştum. Yörükler yapıyorumuş.
http://www.pudratozu.com/2011/05/yoruk-yogurdu-cig-tanesiyle-yogurt.html

engerex

Alıntı yapılan: ete - 01 Eylül 2016, 10:32:54
Nohut mayası elde etme işinde başarılı değilim. Bu konuda tecrübeye ihtiyaç var sanırım. Verdiğin fikir fena değil. Açıklamandan şunu anlıyorum. 1 bardak sıcak süte 1 avuç nohut koyduk. Sabaha kadar bekledik ama yoğur oluşmadı diyelim. O nohutları çıkartıp başka bir sıcak sütün içine yeniden mi koyayım yoksa o oluşmayan bardağı alıp ısıtıp yeniden mayalanmayamı bırakayım. Biraz daha detay verebilirsen sevinirim.
Ete


Her seferinde yeterince oluşmayan yoğurdu kullanacaksın. Şartlar uygunsa her seferinde daha iyisi oluşacak. Annem bir kaç ay önce yaptı ve sonuç başarılı. Kendisi nohut mayalı olduğunu söylemeden fark belli oluyordu.

Mayalamanın çeşitleri çok. Nohut, karıncaların çıkardığı toprak, çiğ damlaları vs. vs.
Süt uygun ısı koşullarında muhafaza edilmezse her saat içerisindeki organizma miktarı katlanarak bozuluyor. Kapımıza gelen süt uygun koşullarda gelirse bana göre en sağlıklısı budur. Çünkü hiç bir işlem görmemiştir. En fazla tereyağı için yağı alınır.
İçine su ilave ediliyorsa bunu bilmeniz pek mümkün değil. Yakınlarda mandra varsa onlardaki makina ile 1-2 dakikada su, yağ vs sütün içeriğini öğrenebilirsiniz. Arada bir yoklayın.

hgs

Yağı varsa, zaten kaymak oluşur. Kaymak oluşmuyorsa bilinki yağı alınmıştır.

muhittin_kaplan

Alıntı yapılan: t2 - 01 Eylül 2016, 10:42:58
Bu durum sadece yılın belli tarihinde sadece 1 gün olabilyor diye belgeselde duymuştum. Yörükler yapıyorumuş.
http://www.pudratozu.com/2011/05/yoruk-yogurdu-cig-tanesiyle-yogurt.html
Hıdırellez Sabahı
https://www.youtube.com/watch?v=8MX-0IPK50Q

(ilk yoğurt nasıl yapıldı derken onuda öğrenmiş olduk.)

DEno_12

@t2 vakum altı kaynatma kazanlarına bakabilirsiniz. Hem kalıp gibi yoğurdunuz olur.

ilyas KAYA

10 tl ye bir yoğurt makinesi almıştım. Epey uğraşıp doğru kıvamı buldum. Maya bulamazsam "activia prebiotik yogurtlardan" alıp "bim" sütüne mayalıyorum . İlk yoğurt çok tatlı oluyor. O yoğurttan ayırıp maya olarak kullanıyorum. Artık her seferinde daha güzel yogurtlar oluyor.

muhendisbey

Ben de ilk peynir mayasını söyleyeyim. Anneannem anlatmıştı, süte koyunun işkembesinin çevresindeki yağı katarak mayalıyorlarmış. Bir ara çökelek de yapmıştık, o çok basit, süte birkaç damla limon damlatarak yapılabiliyor.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

crazy

Alıntı yapılan: muhendisbey - 02 Eylül 2016, 18:24:58
Ben de ilk peynir mayasını söyleyeyim. Anneannem anlatmıştı, süte koyunun işkembesinin çevresindeki yağı katarak mayalıyorlarmış. Bir ara çökelek de yapmıştık, o çok basit, süte birkaç damla limon damlatarak yapılabiliyor.
Hocam bizim köyde de aynı yöntemle peynir için  organik maya yapıyorlar.Büyük küçükbaş hayvanların işkembenin bittiği yerde parmak  gibi bir parça var bunu temizleyip  tuzlayıp kurutuyorlar.Sonra sirke su tuz karışımının içine atıp mayalanmaya bırakıyorlar.

muhittin_kaplan

Bunlari nasil ogrenmis insanoglu ? İskembenin bittigi yerin orayi sute koymak nasil akillarina gelmis?

z

Bu yoğurt işini bir başka forumda sormuştum.

Koyunun sütünü sağarken koyun süt kovasına mıçarsa bu süt bu haliyle bekletilirse yoğurda dönüşürmü, süte insan dışkısı konursa süt yoğurtlaşırmı, bağırsaklarımızdaki mukoza süte katılırsa vs vs sormuştum.

Bu şekilde de yoğurt olabilirmiş. Tabiki yenmez. Eee bunları ben akıl edebildiysem eski insanlar hayli hayli düşünmüştür. Denemesi bedava, zamanları da bol.

Büyük olasılıkla tarihte ilk yoğurt kendiliğinden oldu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhittin_kaplan

Niye Denesinler Yoğurt diye birşey bilmiyorlar (Kazara Oluşup, "len bu ne güzel birşey nasıl olduki" diyerek Denemişlerse bilemem.)

z

Kesinlikle yoğurda benzer bir şey kendiliğinden olmuştur. Sonuçta hijyen bir ortam yoktu ve sütün kolayca mayalanmasına neden oldu. Yoğurt birilerinin dikkatini çekti ve denemeler yaptılar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

diot

Bu linkte değişik türde yoğurt mayaları var. satış 6 kutu, her kutuda 5 paket var 30 adet ediyor . 1 paket ile 5 litre sütü mayalıyorsunuz. tavsiye edilir.

http://www.dogadanbizim.com/index.php?route=common/home

DEno_12

Alıntı yapılan: diot - 03 Eylül 2016, 14:20:31
Bu linkte değişik türde yoğurt mayaları var. satış 6 kutu, her kutuda 5 paket var 30 adet ediyor . 1 paket ile 5 litre sütü mayalıyorsunuz. tavsiye edilir.

http://www.dogadanbizim.com/index.php?route=common/home


Hocam bunlarda kullanılan bakterilerin modifiye(genetiği değiştirilmiş) olma olasılığı yok mu?

Örneğin daha önce yaş mayaların modifiye bakterilerle yapıldığını duymuştum.

diot

Bunlar doğal genetiği değiştirilmemiş bakteriler, sütte üretilmektedirler.

http://www.dogadanbizim.com/bizim-mayamiz

"  Doğal süt ile çoğaltılarak üretilmiş, diy​ofilize yöntemi​ ile  -50 derecede ​ dondurularak  toz haline getirilmiştir.
GDO ;Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar bulunmamaktadır.
Katkı maddesi kimyasallar ve koruyucular ​içermez.  "