PLC S7 de Asansör projesi.

Başlatan mr.selim, 10 Aralık 2016, 23:51:49

mr.selim

Herkese iyi çalışmalar dilerim. Okulda otomasyon dersi almaktayım. Ders için kendini geliştirme adına (her okulda verilen bir proje herhalde) asansör projesi verildi. Bu bir ödev yaptırma konusu değildir, yapılmış ödevde değildir. Acaba bu konu altında yapmaya başlasam parça parça, burda beraber yapsak yardımcı olur musunuz ? Özellikle ladder'ın bazı kısımlarda zorlanacağım gibi. Mesela 'Aynı anda birden kata basılmışsa, o anda kabinin bulunduğu kata göre sizin
belirlediğiniz hareket algoritmasına göre sırasıyla bütün katlara gidecek.' bu gibi yerlerde.

Melih1802

S7 değilde DELTA da yapsam sana destek olabilir miyim. S7 ye uyarlayabilir sen.

mr.selim

Alıntı yapılan: Melih1802 - 10 Aralık 2016, 23:56:06
S7 değilde DELTA da yapsam sana destek olabilir miyim. S7 ye uyarlayabilir sen.

Hocam ikisi arasında çok fark yoksa olabilir de fark varsa anlaşabilir miyiz ki sizi de sinirlendirmek istemem durduk yere :D TIA portal üzerinde s7 300 ve 1200 de denemeler yapmıştım elimde kitabım da var. Ama siz derseniz delta dan çeviri yaparsın zor değil o zaman oda olabilir boş vaktim var zorlarım kendimi.

Melih1802

SIEMENS bilmediğimden orada yardımcı olamıyorum. Ama DELTA dan biraz anlarım.
Ben sinirlenmem, bana öğreten kimse sinirlenmedi. DELTA da bir örnek yapar atarım. Sende bunu S7 ye uyarlayabilirsen olay tamamdır.

Cemre.

Ben de halihazırda PLC kursuna gidiyorum, Simatic Manager ve S7-300 üzerine eğitim alıyorum. Elimden geldiğince katkıda bulunmak isterim.

Melih1802

Kurgu şöyle;

Asansöre binen kişinin bastığı buton x zaman süresince saklanır ve işleme alınmaz,
Bu saklama süresince 2. bir butona basıldığında aynı anda çoklu buton basma algılandığından işlem yapılmaz veya uyarı v.s yapılabilir.

Eğer bir butona basıldığını bir süre saklamazsak PLC satır sıralı işlem yaptığından aynı anda 2 butona basılı olsa bile PLC bunu sıralı algılayacaktır. Bu sebeple biraz bekletip Çift basmayı algılatabiliriz.

mr.selim

@Melih1802 Hocam çok teşekkür ederim katkılarınız için. Forumda sadece izleyiciydim, yeni yeni  iletilere katılır oldum ve yeni yeni tecrübeler edinir oldum o yüzden alışma sürecindeyim :)

@Cemre. Size de çok teşekkür ederim her şekilde yardıma koşar oldunuz ilgi ve alakanız için ayrıca teşekkür ederim.

@Melih1802 hocam o kısmı öyle değil de aynı anda basılma durumunu en yakın kat'a göre yapabilirmiyiz ki ? Ya da işlem sırasına göre de yapabilirz. Bu gerçek proje değil de temeli atılmış proje olarak kalıcak çok da gerçek hayattaki gibi olmasına da gerek yok yani.

Cemre.

https://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cs.cmu.edu/~luluo/Courses/18540PhDreport.pdf&ved=0ahUKEwiG_PmDy-rQAhXIXBQKHYgPBZYQFghCMAo&usg=AFQjCNHtYAAWRDCwAlfKq7mD7NCH8FCpTQ&sig2=hds3Fn7pieJ74gZ1U6pR-Q


UML ile hazırlanmış asansör algoritması. Asansör işi çok ciddi bir iş. Ona göre de önlemler alınmış. Tabi burada bazıları olmasada olur kıvamında. Algoritma oturtuldukdan sonra program yazmakta sorun olmaz. Bence biz de akış diagramı şeklinde algoritmamizi oluşturabiliriz.

Melih1802

@mr.selim
"aynı anda basılma durumunu en yakın kat'a göre"

Burasını biraz daha açar mısın net anlayamadım.

mr.selim

@Cemre. evet asansör bildiğin bir meslek haline gelmiş. Bize proje olarak gerçekte olan uyarılar  acil durumlar vs dikkate alınmadı. Yani amaç bir temel oluşturmaktı ama üstüne eklenebilir mi eklenir ve güzelde olur. Sırf Yük asansörleri için bile çalışılabilir bence. İnceliyorum hemen

@Melih1802 Hocam şöyle, 5 katlı olsun 3. katta basılsın birde 1. katta basılsın. Asansör 4. katta aşağı inerken önce 3 e uğrasın sonra 1 e. tam tersi durumda yukarı çıkarken de basılan her katta durabilsin gibi.

görkem

Benimde yardimim dokunmasini isterim s7 1200 de, algoritmayi hepbirlikte cikardiktan sonra zaten bit lojik islemler ile ustesinden rahatlikla gelebilirsin .Ne kadar ayrinti olacagi onemli algoritmayi olustururken en basiti  sinir anahtarlari her katta olucak sekilde duzenlenip hangi katta asansor oldugu algiladiktan sonra hangi kattan cagrildiysa o sinir anahtari yani kontagimiz aktif oldugu anda motoru durduracak.plc de ayni anda basmayi algilamak zor ilk hangisi algilanirsa oraya gidip sonra 2.buton isini halleder.

mr.selim

@görkem teşekkür ederim cevabınız için. o zaman ben senaryoyu buraya aktarırım. Bazılarını kafamıza göre değiştirir kullanırız. Dediğim gibi gerçeğe yakın olması kafi gerçek olması şart değil. Amacım sadece senaryoyu plc ye aktarabiliyor muyum onu görmek. Her katta sensör olmak zorunda değil mi ? Bir de her kat için ayrı ladder yapıp bunları fonksiyon halinde çağırmak istiyorum. TIA da fonksiyon block kullanmak zevkli gelmişti.

mr.selim

Not: Aşağıdaki belirtilen ana senaryoya bağlı kalmak şartıyla sizin için belirsiz olan durumlarda kendi kabullerinizi/senaryonuzu devreye sokabiliriz.

1) Sisteme enerji verildiğinde kabin ilk olarak 3. katta değilse 3. kata gidecek ve bekleyecek.
2) Kabin kapısı açıkken hiçbir çağrı işlem görmeyecektir.
3) Kat kapı(lar)ı açıkken hiçbir çağrı işlem görmeyecektir.
4) Üst sınır sensörü ve/veya alt sınır sensöründen alarm geldiğinde hiçbir çağrı işlem görmeyecektir.
5) Her katta aşağıya ve yukarıya çağırma butonları olacak. Ne tarafa gidilecekse o butona basılacak. (0. ve 3. katta tek buton)
6) Kabin içinde 0, 1, 2, 3 butonları olacak hangi butona basılmışsa kabin o kata gidecek, bulunulan kata basılmışsa hareket olmayacak.
7) Aynı anda birden kata basılmışsa, o anda kabinin bulunduğu kata göre sizin belirlediğiniz hareket algoritmasına göre sırasıyla bütün katlara gidecek.
8) Bir çağrı yapıldığında, kapı kapalı ise kabin belirlenen süre sonra (örneğin 1 sn.) hareket edecek.
9) Kabin hareketli iken kapı kilidi otomatik olarak kilitleyecek ve kabin durduğunda tekrar açılabilecektir.
10) Kapı her açıldığında kabin aydınlatması otomatik olarak yanacak ve belli bir süre yanık kalacaktır.
Bu süre sonunda kabinde hareket olmaz ise aydınlatma otomatik olarak sönecektir. Fakat kabin bir kata doğru hareket ederse kata vardıktan belli bir süre sonra aydınlatma sönecektir.

Kullanılan Sensörler/Switchler
Üst Sınır Sensörü (Asansör paraşüte geçti sensörü)
3. Kat Sınır Sensörü
2. Kat Sınır Sensörü
1. Kat Sınır Sensörü
0. Kat Sınır Sensörü
Alt Sınır Sensörü (Aşırı yük sensörü)
Kabin kapısı sensörü
3. Kat Kapısı Sensörü
2. Kat Kapısı Sensörü
1. Kat Kapısı Sensörü
0. Kat Kapısı Sensörü

Benden ana senaryo için bu kurallar istendi. Geriye kalan tüm her şey bize bırakıldı. Biz TIA portal üzerinde siemens ile (LADDER ile) çalıştığımız için ordan devam edeceğim. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim. Diğer PLC'lerin yazılımı nasıl bilmiyorum ama siemensin programında SET-RESET blokları var. Öyle mi kullanmamı tavsiye edersiniz yoksa klasik kumanda üzerinden mi gitmeliyim.

Birde her kat için fonksiyon blok halinde mi yapılması iyidir yoksa hepsi tek bir main içinde mi yazılır ?

Melih1802

Hem öğrenmek hemde anlamak için istekleri madde madde yapalım. Anlaması ve gerekirse SIEMENS e uyarlamak gerekirse kolay olsun,

1) Sisteme enerji verildiğinde kabin ilk olarak 3. katta değilse 3. kata gidecek ve bekleyecek.

Açıklama: Sistem ilk enerjilendiğinde ilk enerji özel kontağı olan "M1000" i kullanacağız. Bu komut ilk enerji aldığında bir tarama süresi boyunca aktif olur ve sonraki komutu "SET M0" ı set edip bırakır, asansöt 3. kata geldiğinde kapı SWITCH i açılarak asansör çıkışını pasif eder motor durur. Motorun durmasıyla bereber M0 RESET olur.




Melih1802

2) Kabin kapısı açıkken hiçbir çağrı işlem görmeyecektir.