Plc ve Programlama

Başlatan Szayel, 05 Kasım 2017, 19:31:07

Szayel

Merhaba Abilerim, Kardeşlerim;

Lise zamanlarından kalma V.Basic, T.Pascal, C++ bilgim mevcut. Tabi kullanılmadığı için unutulmaya yüz tuttu orası ayrı.
PLC ile hazırlanmış bir makinenin (örn cnc) üretim sonuçlarını, hatalarını internet sitesi üzerinden veya program üzerinden takip için hangi aşamalardan geçmem gerekiyor. Hangi yazılımlara ihtiyaç duyarım bu konular için?

PLC'yi öğrenmeme gerek yok diye duyuyorum. Programın çıktıları muhtemel int,string değerler ile çektirilecek. Akabinde kayıt altına almak için sql de kullanmak gerekecek ama gerisi ?

tunayk

Epey bir aşamadan geçmeniz gerekiyor.
Öncelikle yabancı bir cihazdan veri alacağınız için o cihaza ait iyi bir dökümantasyon bulmanız gerek.
Eğer makine zaten sizin işinize uygun tasarlandıysa, PLC'nin "detayını" bilmenize gerek yok. Sadece nasıl haberleşeceğinizi öğrenseniz yeterli. Lakin yazılımcı taifesi tembel insanlardır. Gerekmedikçe fazladan iş yapmayı sevmedikleri için, birgün bunlar birilerine lazım olur diye bu verileri bir kenara koymazlar. dolayısıyla, siz PLC'ye bağlanıp hangi veri hangi hafıza bloğunda, hangi formatta kaydediliyor bakacak kadar PLC'yi tanımanız gerekecek veya destek almanız gerekecek. Eğer alınabilecek konum ve formda is ne ala, değilse programa müdahale edip, sözkonusu verileri sizin dışardan alabileceğiniz bir hafıza alanına, uygun formatta kaydedilmesini sağlayacaksınız.

Bu aşamadan sonrası artık PC tarafında, tamamen hayal gücü sınırlarına bağlı tasarım sürecidir.  Tabi çok uçmadan, gerekli verileri, gerektiği kadar kaydetmek gerekecek. Kayıt ortamı sizin kabiliyet ve tercihinize bağlı olarak, binary dosya olabileceği gibi, SQL Veritabanı türlerinden biri ile de olabilir. Önemli olan bu verilere hızlıca erişim sağlayabilmek.  SQL türlerinde bazılarında lisans, bazılarında hafıza sınırlmaları vb. karşınıza çıkcak. Dolayısıyla bunları karşılaştırıp kendinize en uygun kayıt ortamını seçtikten sonra, bir programcık, kullanılacağı şekle göre periyodik olarak PLC'den aldığı dataları PC'ye kaydedecek.

Artık elinizde datalar olduktan sonra, geriye kalan, kullanıcının işine yarayacak formatta raporlar oluşturmak ve bunları ekranda, printerda sunmak.