SG3525 Inverter Tasarımı

Başlatan Mucit23, 27 Kasım 2018, 14:11:09

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Mucit23 - 21 Aralık 2018, 17:04:40Kör yüklerin değeri ne olmalı peki? Bunu uygulamak basit. Ama ben birçok inverter devre şeması inceledim böyle bir uygulama görmedim. Trafo çıkışına LED felan bağlandığını gördüm. Bu yük sayılır mı?
Led pek sayılmıyor.
Zira 2 3 volt ta 20 mA max çektiği akım.
Örnek vermem gerekirse PC power Supply devrelerinde kör yük özelliklede +5 Volt çok kritik olduğundan 1 watt lık ve ısınacak derecede bir değer kullanmışlar.
Şematiğini ekliyorum

Mucit23

Abi İki Adet 4.7K 5W taş direnci birbirine seri bağlayıp bunu 170V çıkışına paralel olarak bağladım. Şuanda çıkış voltajı aynı duty değeri için 160V'lara düştü. Dirençlerde hafif ılınma var sadece.

Fakat Aux sargısını tekrar sarmam gerekiyor sanırım. Çıkışa 1K Taş direç bağladım hala çok yüksek, ancak 35V'a düştü voltajı. O sargıyı sökmem mümkün değil ama onu kulanmayıp trafonun üzerine 1 Tur aynı çapta bakır sarabilirim. 15V civarı çıkış alsam yetecek

Mucit23

İlginç bir durum ile karşı karşıyayım. Belki normaldir ama ben anlayamadım. Şimdi öncelikle AUX sargısını yeniden sardım. 0.70 telden 2 tur sardım. Çıkış voltajı doğrultulduktan sonra min 18, max 20V civarı oluyor gayet iyi. Regülasyon yani feedback alma işinide bu aux sargısından yapacağım.

Hatırlarsanız ilk çalıştırdığımda Duty Max iken yani %50 civarı iken sistem aşırı akım çekip kısa devre gibi davranıyordu. Şimdi PWM'i elle ayarlıyorum. Ve 170V çıkışında 5w 10K civarı taş direnç var.

Birkaç değer vereceğim buna göre ne olup bittiğini anlamaya çalışalım istiyorum.

Duty oranı %4.3 iken AUX çıkışı 18.36V, UB çıkışı 160.61V
Duty Oranı %11 iken AUX çıkışı 18.45V, UB Çıkışı 161V
Duty Oranı %14.7 iken AUX çıkışı 18.84V, UB Çıkışı 165V
Duty Oranı %18.2 iken AUX çıkışı 18.62V, UB Çıkışı 162V
Duty Oranı %25.1 iken AUX çıkışı 19.63V, UB Çıkışı 166.63V
Duty Oranı %28.5 iken AUX çıkışı 20.03V, UB Çıkışı 167.27V
Duty Oranı %35.1 iken AUX çıkışı 20.30V, UB Çıkışı 168.40V
Duty Oranı %40.1 iken AUX çıkışı 19.23V, UB Çıkışı 166.79v
Duty Oranı %45.2 iken AUX çıkışı 19.07V, UB Çıkışı 164.43V
Duty Oranı %48.5 iken AUX çıkışı 18.66V, UB Çıkışı 171.20V

Dahada arttıramıyorum max %48.5 oluyor. Anlamadığım nokta önceden duty max değerde iken sistem aşırı akım çekiyordu fakat şimdi elle duty değerini max yaptığımda sistem kısa devre gibi davranmıyor. 170V çıkışda sadece yük var. Başka bir değişiklik yok.

Ayrıca değerlere bakarsanız bir lineersizlik var. Bazen duty arttırmama rağmen çıkış voltajı düşüyor. Bunu nasıl açıklayabiliriz.

Görünüşe göre Trafoyu yeniden sarmam gerekecek. 170V DC alabilmem için PWM'i sonuna kadar açmam gerekiyor.

elektronik

Çıkışda önemli bir yük yok ise duty oranı değişse bile çıkışı çok etkilememesinin sebebi şu. Duty oranı düşük ama genlik aynı, sebep bu. ama yük bindiğinde işler değişir. Birde diyotlardan hemen sonrasına uygun değerde bobin takmalısınız.



Mucit23

Anladım. Şimdi çıkışa 220V 40W rezitif ampül bağladım. Çıkış voltajı 150V'lara geriledi. Duty'yi arttırarak en fazla 157V'a çıkardım. Trafonun sarım oranı oldukça yanlış görünüyor. Normalde aktif bölgede 170V'a çok rahat çıkabilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Excellent IT de Primer için 0.72tel den 17 tane paralel olmak üzere 2+2 Tur, Seconder için 0.60 Telden 4 tane paralel olmak üzere 17 tur olarak hesaplamıştım. Buna göre sardım bende. Ama çıkış voltajı çok düşüyor.

@Mehmet Salim GÜLLÜCE Abi feedback'i doğrudan çıkıştan almak daha uygun olmazmı. Sonucta AUX'dan çekilecek akım belli değişmeyecek. Ama 170V DC den çekilen akım sürekli değişken. Öncelikli olarak burayı 170V DC de sabit tutabilmem lazım. 

ipek

bu mantıkla çalışan bir trafoya otopsi yapmıştım sekonderin bir kısmı en alt kısma sarılmış orta uç bırakılıp pirimer sarılmış bunun üstüne sekonderin devamı sarılmış,aux sargısı en üstte ortalara denk gelecek şekilde sarılmıştı.sekonderi göbeğin iç ve dış kısımlarına sarması beni baya düşündürmüştü,zira kaynak bulamamıştım..

z

Sandiwich sargi teknigi deniyor buna.

Bir kac amaci var.

Primeri cok sisgin sarimlarda sekonder primerin ustune sarilirsa sekonder sargi nuveden cok uzaklastigi icin verim alinamayabiliyor. O yuzden.

Bir de primer sargi dagitiliyor onda da kacak enduktansi minimize etmek icin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

zipzip

Mevcut durum halen temel olarak ilk şemadaki gibiyse, duty cycle ve feedback kullanarak istediğin sonuçları alamazsın.  Çıkışta köprü ve kondansatörler arasına bir bobin kullanman ve feedback parametrelerini ona göre düzenlemen şart. Ayrıca çıkış trafosunun primer sargılarının her iki tarafını paralel sarman (bifiler sargı denir) kaçak endüktansı azaltır ve bundan kaynaklanan gerilim sıçramaları da azalmış olur, buna bağlı olarak snubber devresindeki kayıpların da azalmış olur.

Mucit23

FeedBack Tasarımı ile ilgili yardıma ihtiyacım var.

Ben Feedback devresini aşağıdaki gibi yapmıştım.


Şimdi UB ucunda 160V civarı bir gerilim var. Bu gerilime karşılık VREF_OUT da 2.5V civarı bir gerilim oluşturmaya çalışıyorum.

R32 Trimpotunu ayarlayarak TL431'in REF pinideki voltajı ayarlıyorum. Yaklaşık 2.40V'lara geldiğinde TL431'in Katodundan akım akmaya başlıyor ve Katotdaki voltaj düşüyor. Geçen akım ile birlikte PC817'nin LEDinde 1.17V civarı gerilim oluşuyor sabit olarak. Fakat VREF_OUT daki voltaj daima sıfır.
REF pinindeki voltajı değiştirmemle Katotdaki voltajın değiştiğini görebiliyorum. Bu demek oluyorki TL431 doğru çalışıyor fakat OPTO neden aktif bölgede çalışmıyor çözemiyorum. R24 direncini söktüğümde Belli bir eşik geriliminden sonra OPTOnun içindeki foto transistör tamamen iletime geçiyor ve VREF_OUT pinindeki gerilim 4.70V seviyelerine yükseliyor. Acaba OPTO bu iş için uygun değilmi? Standart PC817 kullanıyorum.

Tıkandım kaldım burada.

HELP

elektronik

Ben şöyle yapıyorum. Örnek 24v almak istiyorum, 20v zener katot pinini 24v bağlıyorum diğer pinini çok turlu trimpot giriyorum trimputun diğer ucu gnd ve orta pini bir direnç üzerinden pwm kontrol pinine giriyorum.
en basit ve ekili yol bu bana göre.

Mucit23

İzole olmuyorki öyle. İzole olması olmazsa olmazlardan şu anda.

Bu tür Yükseltici inverterlerda kullanılabilecek bir Feedback devresi arıyorum. Önerilere açığım. Board üzerinde hemen kurup denemek istiyorum.

z

#71
Senin feedback devresi calisir da direnc hesaplamalarinda sorun olmustur.

Elimdeki guc kaynaginda opto olarak PC123 kullanilmis. Seninki ile mukayese etmek icin datalarina bakabilirsin.

Semandaki opto ledine paralel bagli 560 Ohm yerine 1K trimpot takip en azindan deneme yapabilirsin.

Yalniz ben bu opto isine hic guvenmiyorum.  Sicaklik farkliliklarindan ledin isigi, transistorun hfe si her seyi degisir.   (CTR degisir)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

elektronik

#72

Mucit23

@z Abi Aynen öyle yaptım. Şuan 560R yerine 1K Çok turlu pot bağlayarak çıkışta ayarlı bir gerilim elde edebildim. Yanlız orayı burayı deneye deneye her yere pot bağladım. Direnç değerlerini standartlaştırıp potları kaldırmam lazım. Ona biraz uğraşayım.

Aynı zamanda çıkışta TN23 kodlu ferit nüveye 3 tane paralel 0.60mm bakır telden 30 tur sararak 85uH bobin elde ettim.

Bu arada güzel bir site buldum. İncelemenizi tavsiye ederim

http://schmidt-walter-schaltnetzteile.de/smps_e/smps_e.html

Flyback, Buck, Boot, Half Bridge, Full bridge vs bir çok topoloji için tasarım ve hesaplamalar yapılabiliyor. Uygun transformatör çekirdeği, Sarım sayıları, çıkışa bağlanacak indüktansın değerine kadar birçok hesaplamayı yapıyor.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Mucit23 - 22 Aralık 2018, 18:41:48@z Abi Aynen öyle yaptım. Şuan 560R yerine 1K Çok turlu pot bağlayarak çıkışta ayarlı bir gerilim elde edebildim. Yanlız orayı burayı deneye deneye her yere pot bağladım. Direnç değerlerini standartlaştırıp potları kaldırmam lazım. Ona biraz uğraşayım.

Aynı zamanda çıkışta TN23 kodlu ferit nüveye 3 tane paralel 0.60mm bakır telden 30 tur sararak 85uH bobin elde ettim.

Bu arada güzel bir site buldum. İncelemenizi tavsiye ederim

http://schmidt-walter-schaltnetzteile.de/smps_e/smps_e.html

Flyback, Buck, Boot, Half Bridge, Full bridge vs bir çok topoloji için tasarım ve hesaplamalar yapılabiliyor. Uygun transformatör çekirdeği, Sarım sayıları, çıkışa bağlanacak indüktansın değerine kadar birçok hesaplamayı yapıyor.

Texas Instruments Power Topologies
Poster yaptırıp odana asabilirsin