0-5V sensör çıkışını 4-20ma'e nasıl çevirebilirim ?

Başlatan mustafa_cmbz, 03 Mayıs 2019, 21:02:49

mustafa_cmbz

Merhabalar..

Elimde bir sensör var ben bu sensörü işlemcinin adc'si ile okuyup ana kartıma aktarmak istiyorum ana kartımda 2 adet serial girişim var fakat bunlar dolu digital haberleşme yerine endüstiriyel sistemlerdeki gibi 4-20ma aralığında ana karta aktarmak istiyorum.

mcp6022 ile ana kart kısmındaki 4-20ma girişi çevirecek şema mevcut elimde.Fakat 4-20ma çıkış verecek kısım ile ilgili hiç tecrübem olmadı daha önce.Nasıl yapmalıyım örnek verebilecek olan varmıdır ?

mustafa_cmbz



Kendim cevap vereyim bu kadar kolay olacağını tahmin etmemiştim.Örnek şema bulup uyguladım gayette güzel çalıştı.


argeman

Merak ettim paylaşırsanız sevinirim,daha önce 4-20 den 0-5 e çevirmiştim güzel çalıştı,belki sizin şemada ileride lazım olabilir.

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: argeman - 03 Mayıs 2019, 22:34:44Merak ettim paylaşırsanız sevinirim,daha önce 4-20 den 0-5 e çevirmiştim güzel çalıştı,belki sizin şemada ileride lazım olabilir.

şemada her iki kısımda mevcut hocam..

Erol YILMAZ

Bu devre gerilim denetimli gerilim kaynagi olarak calisiyor.
Yük direncine bagli bi akim verecektir.
Yani bilmediginiz bir yuk icin kullanilamaz.

Olmasi gereken gerilim denetimli akim kaynagidir.

yas

Devre 4-20mA çevrimi yapmıyor 0-20mA yapıyor. 4-20mA olabilmesi için giriş 0V iken 250 ohm luk direnç üzerinde 1 volt düşecek ki 4 mA geçsin.
Birde Q1 için hiçbir koruma yok en azından kazayla kısa devre anında akımı sınırlayacak bir direnç eklenebilir.
R2 nin olmasına da gerek yok

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 03 Mayıs 2019, 23:54:14Bu devre gerilim denetimli gerilim kaynagi olarak calisiyor.
Yük direncine bagli bi akim verecektir.
Yani bilmediginiz bir yuk icin kullanilamaz.

Olmasi gereken gerilim denetimli akim kaynagidir.

Hocam mA metre nin olduğu kısımdaki mavi çizginin solundaki gerilimden akım sağımdaki akımdan gerilime çeviriyor sağlamasını yapmak için simulasyonu bu şekilde yapıyordum tek bir devre değil ben yazdımlarınızdan böyle anladığınızı çıkardım doğrumudur..

Yani soldaki 0-5v sensör çıkışına bağlayacağım sağdaki mcpli kısımda adc okuyucu kısımda kalacak..

@yas hocam aynen haklısınız devre 4-20ma değilde 0-20ma arası çevrim yapıyor ben telaffuzu yanlış yapmışım kusruma bakmayın şuan benim istediğimde bu şekilde 4-20ma kalıp bir cümle olduğu için o şekilde ifade etmisim.

Transistör koruması benimde gözüme takıldı ama akşam fazla vaktim olmadığı için yoğunlaşamadım.


Göz attığımda hep giriş için koruma yapıldığını gördüm çıkış için koruma nasıl yapılmalı? 

Erol YILMAZ

Alici devrenin sense direnci 250 ohm degil  de 47 ohm oldugunu varsayalim...

Max Akim artik 20 mA degil 106 mA oldu...

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 04 Mayıs 2019, 17:51:29Alici devrenin sense direnci 250 ohm degil  de 47 ohm oldugunu varsayalim...

Max Akim artik 20 mA degil 106 mA oldu...


İyide hocam bilmediğimden soruyorum tüm 4-20ma girişi olan şemalarda 250R standart kullanılıyor.Yani bu sabit kart üzerindeki direnç değeri hangi şartlarda değeri değişir ve 4-20ma çıkış veren taraftan fazla akım çekmeye başlar ki ?


Erol YILMAZ

Butun 4-20 mA girislerin 250 ohm oldugunu ben bilmiyordum.
Bu nerede yaziyor ?

mustafa_cmbz

#10
Hocam bilmediğimi öğrenmeye çalıştığımı baştan izah ettim.

Tüm şemalarda 250R direnç değeri aynı ifadesi evet biraz yanlış olmuş sanırım oda benim ilk paylaştığım şemada R2 iptal dedikleri için onu iptal ettikten sonra böyle bir şey düşündüm.Şu son yüklediğim şemaya bakarmısınız.




Burada 0-20ma üreten kısmın çıkışında hep sabit 250R kullanırsak 0-20ma to 5v kısmındaki şemanın girişindeki 250r'u kaldırırsak benim dediğime gelmiyor mu durum ?

Sonuçta 0-5v to 0-20ma çevirici benim kuracağım şema bunu atıyorum 4-20ma bir plc input kartına girdiğimde sorun yaşar mıyım ?

Yani sizin dediğinizden şunu anlıyorum sen 0-20ma çıkış veren bir dönüştürücü yapabilirsin 0-20ma to 5v kısmınıda kendin yaparsın ama sen başka bir 4-20ma input'a 5v to 0-20ma kartını bağlarsan yakabilirsin diyorsun doğrumudur yada hatalı ölçüm alırsın demek istiyorsun yani doğrumu anladım..

mustafa_cmbz

#11
 


Çıkış için koruma devresi örneği buldum denediğimde kısa devre durumunda akımı max 32mA olarak sınırlandırıyor.Şuan için başka bir sıkıntı varmıdır acaba ?

http://www.ti.com/lit/ug/tidu414/tidu414.pdf

Burada prof tasarımlardan bahseden bir dökümanda var.Faydalı olur diye paylaşıyorum..

Birde @Erol YILMAZ hocam sizin dediğiniz şekilde karşı tarafta da 47r olursa ki akım artıyor ve birde ölçüm aralığı değişiyor böyle bir durumun olması ne kadar mümkündür ? yani bu için bir standartı yokmudur onu demeye çalışıyorumm


yas

Hakkında ayet olmamakla beraber standart plc lerin akım okuyan ADIN modüllerin neredeyse tamamına yakını 250 giriş empedansına sahipler ancak son zamanlarda yeni nesil plc ler daha düşük giriş empedansına sahip modüller var mesela wago nun 750 serisi gibi. Bu da çok büyük problem değil aslında örneğin giriş 250 ohm dan düşük  X ohm ise 250-x eşdeğerine sahip bir direnç akım yoluna seri bağlanıp aynı devre kullanılmaya başlanabilir.
@mustafa_cmbz hocam 0-5 arası çalışan sensörünüzün ne olduğunu tam bilmediğim için yanıltmak istemem, eğer devreniz sadece sensörden ibaretse ve 4mA amperden daha az akımla çalışıyorsa yapmak istediğiniz akım kaynağı devrenizi 4-20mA transdesur şeklinde yapmanızın sizce bir sakıncası yoksa bu yöntem daha pratik ve daha sağlam bir yöntem olacaktır. En azından devre kalabalığı ve kablolama azalır iki telle bağlayıp geçersiniz.
Sensörünüzü buna benzer bir devreye uyarlayabilirsiniz.


yas

#13
Belirtmeden geçmek istemiyorum. 0-20mA okumaya göre 4-20mA okuma yöntemini seçmek çok daha sağlamcı bir yöntemdir. 0-20 mA ile çalışılırken sensör bağlı değilse yada kablo kopması temassızlık vs. varsa bilinemez sensörün 0 değeri ürettiği varsayılır. 4-20 mA yöntemi tercih edilirse eğer ölçülen akım 0 olursa sensörün bağlı olmadığı yada iletim hattında arıza olduğu değerlendirmesi yapılabilinir.

mustafa_cmbz

:P hocam sanırım ben bu aralar hadislere takılıyorum o yüzden çıkmazlardayım :D şu empedans olayının standartını açıklamanız iyi oldu bende bunu soruyordum aslında.

4-20ma okumak evet daha mantıklı dediğiniz gibi ama ben fazla uğraşmadan elimdeki sensör 0-5v çıkışı olduğu için 0-20ma tasarım yapmak daha kolayıma geldi.Ama ilerisi için daha güzel ve daha mantıklı bir çözüm olur.Kaldıki şuan dediğiniz 4-20ma gibi bir tasarım yapmak bahsettiğiniz gibi hattın kopması vs. durumlarda daha faydalı olacaktır.

elimde 1 adet ph 1 adet ec 1adet 40kpa max çıkışı olan basınç transmitteri mevcut.Şuan için evde ufak çaplı bir sistem yapıyorum herşey dip dibe ama ilerleyen zamandalarda büyük ölçekli bir sera vs. düşünürsem sensörler ile pano arasındaki mesafe artacak olursa 0-5v okumaya çalışmak aptalca olacak.

ec ve ph için mecburen işlemci kullanacağımı tahmin ediyorum.ama basınc transmitterini direk lm358 li bir 4-20ma çevirici ile halledebilirim.

aslında şuan sizin dediğiniz gibi bir tasarım yapmak yani 0v iken 4ma çıkış verecek 5v iken 20ma çıkış verecek bir sisteme ihtiyacımız var.Lm35 li örnekteki şemayı deneyeceğim eve geçtiğimde.