3x3 Boyutundaki Matris İle Direnç Ölçümü

Başlatan Ceyran Engineer, 19 Temmuz 2019, 10:07:35

Ceyran Engineer

Merhaba arkadaşlar,
Bir projemde 8x8 boyutunda dirençlerden oluşan bir matriste her bir direncin değerini CPU ile okumak istiyorum. Daha basit olması için burada 3x3 boyutundaki matris üzerinden problemimi anlatıyorum. Devrede Q4 ile Q5 (2n7002L/N-Kanal Mosfet)iletimde diğerleri kesimde. Devreye Sabit Akım kaynağından akım uygulauarak ilgili direnç üzerine düşen gerilimi ADC ile okuyup V=IR den direnç değerini belirlemek istiyorum. Ancak Proteus simülasyonunda da görüldüğü gibi devrede sadece Q4 ile Q5 iletimde diğerleri kesimde olmasına rağmen akım tüm dirençler üzerinde dolaşıyor.
Benim sorum; bu akımın tüm matriste dolaşmasını nasıl engelleyebilirim?
Şimdiden teşekkür ederim...


best image hosting site free

M.Salim GÜLLÜCE

transistörsüz anhtarlarla dene..
Birde anahtar kutupları arasındaki eşdeğer direncin ne olduğunu düşün.
Sonuçta tüm dirençler aslında iki nokta arasındaki tek direnç gibidir.
Ölçü aleti al eline fiziksel olarak ölç.

Smulasyondaki gibi mi anla..

naschibo


M.Salim GÜLLÜCE

#3
Alıntı yapılan: naschibo - 22 Temmuz 2019, 14:34:01her bir MOSFETin topragi ortak mi?
Olay mosfetlerden bağımsız..

Matris dirençler seri paralel karışık bağlantı oluşturduğundan hepsinden de + yada - yönde akım akmak zorunda.
Hangi kutuplardan (Düğümden)  + -  verdiğine bağlı

Gençliğimizde küp şeklinde bağlanmış dirençlerin birbirine en uzak köşeleri arasındaki direncin değerini hesaplamıştık.
Aşağı yukarı aynı şey.
3 boyuta çekerseniz yakın olur.



yas

Bu bağlantı ile akım dolaşımını engellemek mümkün değil. Bunu tuş takımı gibi düşünürsen bütün tuşlar basılmış gibi bir durum. Her bir direnç için ayrı bir anahtarlama kullanman gerekli yada akımın tek yönde akması için her bir dirence seri diyot bağlaman gerekli.

yas


ankyra

Şöyle bir yaklaşım nasıl;
Bahsettiğin şartlarda okuduğun direnç, devrenin ilgili iki noktasına göre eşdeğer direnç. Transistörleri sırayla anahtarlayarak 9 farklı eşdeğer direnç okuyabilirsin. Her durum için devrenin ayrı ayrı denklemini yazabilirsen, 9 denklem 9 bilinmeyen olur ve çözülür. Ancak bu haliyle bile beyin yakan bir problem gibi duruyor.

yesilu

#7
matris devrelerde bol miktarda 4148 diyot görüyorum, sanırım sana lazım olan da bu. bir diğer fikir; 3x3 matrisle birkaç dakika bakıştık, neden tüm matriste akım dolaşıyor anlayamadım, bence dolaşmaması lazım. mosfetlerin dahili koruma diyotları nedeniyle olabilir...

Ek: biraz daha bakışınca gördüm, bal gibi de dolaşıyor, mosfet diyotlarıyla alakası yok.

naschibo

Akim kaynagi yerine Gerilim kaynagi kullanildiginda problem ortadan kalkiyor.

http://tinyurl.com/y35zrqfr


M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: naschibo - 23 Temmuz 2019, 10:01:36Akim kaynagi yerine Gerilim kaynagi kullanildiginda problem ortadan kalkiyor.

http://tinyurl.com/y35zrqfr


Yaptığınız matris değilki.
3 katman daha eklerseniz göreceksiniz.

naschibo

#10
Haklisin Salim hocam,

http://tinyurl.com/yxcg5t3o

asagida potansiyeller ile birlikte ksia bir aciklama yapmaya calistim.

https://naschibo.wordpress.com/blogbeitraege/


Dolayisi ile "aktif" olan MOSFETin Drain ucuna 1 adet diyot eklenmesi sonucu problem cözülmüs olacaktir.

Linki asagidadir.

http://tinyurl.com/yytjhatg

yas

10 tane cevap yazıldı ama soruyu soran ortada yok. Adama birde isis da çalışan simülasyon hazırladım. Cevap bile yazmadan buradan alacağını alıp gittiyse ayıp etmiştir @Ceyran Engineer isimli arkadaş. Bundan sonra prensip olarak 1 mesaja sahip olan üyelere cevap yazmamayı benimseyeceğim. Üyenin bir mesajı var o da sorduğu soru iki gündür bir çok kişi önerilerde bulunmuş muhatabında tık yok.

yesilu

sabit akım kaynağı ve her dirence bir seri diyot lazım bence

Ceyran Engineer

Alıntı yapılan: yas - 23 Temmuz 2019, 16:42:0910 tane cevap yazıldı ama soruyu soran ortada yok. Adama birde isis da çalışan simülasyon hazırladım. Cevap bile yazmadan buradan alacağını alıp gittiyse ayıp etmiştir @Ceyran Engineer isimli arkadaş. Bundan sonra prensip olarak 1 mesaja sahip olan üyelere cevap yazmamayı benimseyeceğim. Üyenin bir mesajı var o da sorduğu soru iki gündür bir çok kişi önerilerde bulunmuş muhatabında tık yok.

Hocam öncelikle sizin mesaja cevap vermeyle başlayayım. Bu sayfada daha yeniyim ve açtığım bu konu, sayfa yöneticisi tarafından uzun süre onay sürecinde bekletilince umudu kestim. Bu yüzden konuyla ilgili gelişme olup olmadığını takip edemedim. Onaylandıktan sonra herhangi bir bildirim mesajı almadım. Ayrıca siz ve diğer hocalarımın konuyla ilgili sunduğu fikirler yine bildirim olarak gelmediği için mesajlarınızı göremedim. Bu yüzden hepinizden özür dilerim. 

Ceyran Engineer

Verdiğiniz fikirler için hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla her dirence seri diyot bağlayarak problemin üstesinden gelinebiliyor. Ben konuyu açarken konunun anlaşılır olması için projemin detaylarından fazla giremedim. Şöyleki projede matris içinde harici başka eleman kullanılamıyor(Yer sıkıntısı ve üretim sürecinden dolayı). Projenin detayına inecek olursak; proje aslında tam anlamıyla direnç okuma sayılmaz. Matriste, direnç olan yerlerde normalde MEMRİSTÖR denilen eleman ("Hafızalı direnç") olacak ve bu elemana pozitif akım(mA seviyelerinde) uygulayarak hafızasına yazma, negatif akım uygulayarak(uA seviyesinde) hafızadan veri okuma işlemi yapılacak. Dolayısıyla dirence seri bağlı diyot düşüncesi hem yer sıkıntısı nedeniyle hem de negatif akım uygulanması durumunda projenin işlevselliğini yitirmesine sebep olacaktır. Birde bu detayları göz önünde bulundurarak fikirlerinizi sunabilirseniz çok memnun olurum.