Gps olmadan insansız hava araçları uçup hedef vurur mu?

Başlatan mir_as82, 09 Ekim 2020, 13:39:52

Sozuak

İha radarla da takip edilir, kameralarla izlenip pilotaj yapılıyor uzaktan yani hedef şu git vur gel aslanım denmiyor.  Misil olsa hedef belirlenir ve gönderilir ama artık kör uçuş yerine uçarken de hedef  verisi güncelleniyor.
Sadece olası jamming de return to home sorun olur yani bağlantı koparsa evine otomatik dönme.
GPSlerde kapanma değilde veriler şifrelidir yada hata payı arttırılır halka açık olanlardaki gibi. Askeri olanlarda örneğin Amerika gps sistemine erişim için şifre verir. Mesela NATO sisteminde her gün şifre verilir. Böylelikle sistemler tanınabilir.
Cografi  belirgin yerler işaretlenir. Yeryüzü takibi yapar kamera ile.

Endorfin35+

Jiroskop ile birşeyler yapıldığını duymuştum. Bir de birgün Thy den bir pilot ile sohbet şansım oldu. Dedimki gece gps bozuldu diyelim görsel referansta yok ne olacak diye sormuştum. Orta dalga vericileri üzerinden yön tayini yapıldiğini anlatmıştı...
"İşi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar."

muhittin_kaplan


ipek

@Endorfin35+

bene bir sivil havacılık kazası seyretmiştim,ortadoğu ülkelerinden biri kapsama alanını genişletmek maksadıyla yerel orta dalga vericisini başka bir yerleşkeye taşımıştı.ve cehalet bunu IARU'ya bildirmemişti,pilotlar ne yapsın  doğru dağa gittiler.. belki son çare ama doğru bir yöntem değil.

muhittin_kaplan

Biraz jimlastik yapalım.
elimizin altında yaklasım 30x30m gridlerle yükseklik verisi bulunan sayısal harita olsa gps vb işaretciler olmadan nerde olduğumuzu bulabilir miyiz?

kudretuzuner

#20
30x30 demiyelim de kolay olsun diye 100x100 cm daha iyidir. Hız faktörü grid te önemlidir diye düşünüyorum.

 
Amatör

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 10 Ekim 2020, 17:06:23Biraz jimlastik yapalım.
elimizin altında yaklasım 30x30m gridlerle yükseklik verisi bulunan sayısal harita olsa gps vb işaretciler olmadan nerde olduğumuzu bulabilir miyiz?

kutup yıldızına bakıyorlar sanırım :D


muratdu

Elbette beyin fırtınası yapmak faydalı. Ama kısa yoldan öğrenmek için Selçuk Bayraktar'a sorulabilir. :P

Sozuak

O da bu tip sistemleri hazır alıyor. Yapacak kapasiteleri olmasını bir yana bırakın bu cihazlar bir anda ben yaptım oldu denilebilecek basit teknolojileri içermiyorlar.

10-15 yıl olmuştur bir otopilot sistemi üreticisinin reklamı vardı. Artık rotaları vektörlere bölüp düz çizgilerden oluşturmuyoruz yay çizebiliyoruz teknolojimizle diyordu.

Yerdiğimi sanmayın yerli ihalarla ilgili olarak. Emeklemeden yürümek yürümeden koşmak olmaz tabi. Bu tip aviyonikleri üretenler köklü firmalar. Yıllardır çeşitli jenerasyonları üretip bugün bilmem kaçıncı jenerasyon cihazlarını üretiyorlar. Haliyle birkaç senede bizden birilerinin bunu üretmesi imkansız gibi birşey. Piyasadaki firmalarda milyar dolarlık arge bütçeleri olan dünya devleri.

Asıl olay bunları üretmek  ve ihanın tamamını yerli yapmak değil güçlü devlet olup üretenden almak istediğinde karşı koymayla karşılaşmamak.

Bugün 100.000 usd paran varsa ve bakım-onarım-havaalanı kirası gibi bedelleri karşılayabiliyorsan basit te olsa bir uçak sahibi olabiliyorsun. Haliyle çok daha fazla ulaşılabilir durumda birçok şey. Mesela 80 li yıllarda hava kuvvetlerinden emekli olunca dedemler arkadaşları ile Cessna firmasının Türkiye distribütörü olmuşlardı. Tarım ilaçlama uçaklarını satıyorlardı. Uçak parçalarını yasak olduğu için araba yedek parçası diye getirtiyorlarmış. Oysa Kanada ve Amerika da adamlar uçak sahibi hatta kendi uçaklarının pilotları olabiliyorlardı.
Yani demek istediğim kapalı olmanın dezavantajları, uçak teknolojilerine çok uzak kaldık yıllarca. Yasak felan olmasaydı çok daha önceden uçak üretir (Hürkuş ve Demirağ'lara Allah rahmet eylesin) bugün basitte olsa  daha fazlasını üretebiliyor olurduk.

Mesela dikkat  ettiniz mi bilmiyorum ama pervaneli uçak tipindeki bazı ihalar, A400m gibi pervaneli  kargo uçaklarının motorları aslında türbin motorları, içten yanmalı piston motorları kullanılmıyor. Yani bir nevi jet motoru tıpkı helikopterlerdeki gibi çalışıyorlar.

mufitsozen

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 10 Ekim 2020, 17:06:23Biraz jimlastik yapalım.
elimizin altında yaklasım 30x30m gridlerle yükseklik verisi bulunan sayısal harita olsa gps vb işaretciler olmadan nerde olduğumuzu bulabilir miyiz?
Evet, ne kadar butcemiz var ona gore hassasiyet ve sensor vb analizi yapalim.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

berat23

net söylüyorum ki TB2 GPS olmadan eve bile zor döner. zaten bu sınıfta bir İHA'dan böyle bir beklenti anlamsız. neticede gördüğün hedefi işaretleyip atış yapabilirsin buna bir engel yok da GNSS olmadan işaretleyicinn bile performansı düşer. zaten İHA denen araç GNSS olmadan birşeyler yapmak üzere tasarlanan birşey değil zira en temelde uçakta pilot yok, nerde olduğunu mutlaka bilmeli ki GNSS bundan başka işlere de yarar.

yerli İHA'lardan ancak ANKA'nın ataletsel seyrüsefer sistemi bir süre idare edecek bir performansa sahip ki o da kısa bir süre.

bu iş jet'lerde oluyor zira 1 saatte oluşan INS hatası görece göreve engel değil. bu sürede de hızın avantajıyla görevi yapabilir. ki en büyük avantaj uçak üzerinde gören, karar verebilen bir pilot var, GNSS olmadan da yıllardır uçuyor pilotlar. burda şunu unutmamak lazım, evet ataletsel navigasyon diye birşey var ve bu belirli ebat-fiyat-doğruluk üçgeninde var, mükemmel değil.

tabiki ileride birçok metod çıkar, INS'ler çok ucuzlar küçülür vb. mutlaka ancak inetrnetten paper'lardan bulduğunuz çoğu navigasyon metodu ya çok pahalı örneğin star tracker ya da şimdilik akademik ödev tadında henüz uygulamada çalışmıyor. yoksa bu kapsamda bin tane yöntem var GNSS'e alternatif yok görüntü işe, yıldıza bak, yer şekillerine bak, dünyanın manyetik alanı vs.

muhittin_kaplan

Alıntı yapılan: kudretuzuner - 10 Ekim 2020, 18:11:1030x30 demiyelim de kolay olsun diye 100x100 cm daha iyidir. Hız faktörü grid te önemlidir diye düşünüyorum.
Abi cm değil Metre.

Alıntı yapılan: mufitsozen - 10 Ekim 2020, 23:22:59Evet, ne kadar butcemiz var ona gore hassasiyet ve sensor vb analizi yapalim.
Para, canınız sağolsun kadar. :)

muhittin_kaplan

Alıntı Yapnet söylüyorum ki TB2 GPS olmadan eve bile zor döner
bunları kullanan bir pilot olduğunu, başka birimlerin bu havada uçan cihazları pilotla kurulan telsiz bağlantısıyla yönlendirebildiğini biliyorsunuzdur umarım.

mufitsozen

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 10 Ekim 2020, 23:47:07Abi cm değil Metre.
Para, canınız sağolsun kadar. :)

Demin bir dokuman okudum, 100,000usd'den daha fazla paramiz varsa 0.01derece/saat diyor.
NRE maliyeti icin biraz tutucu olup x400 desek, ortalama proje sureside 18 ay olsa 40M usd ile ilk surumu yapariz herhalde (kabaca)
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.