Cold welding

Başlatan z, 21 Şubat 2021, 13:14:35

mustafa_cmbz





https://www.n11.com/urun/magmaweld-id-300-t-dc-pulse-300-a-argon-tig-kaynak-makinesi-1557004

alet bu hocam.alüminyuma kaynak yapmak istediğimizde vınlama sesi çıkıyor kaynak noktasından.

tüp litresini hatırlamıyorum ama dalgıç tüpünden az daha uzun.

z

#61
Tupun yanina cetvel koyup foto atarsan cok sevinirim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

yas

Alıntı yapılan: z - 18 Eylül 2021, 23:58:41Merak edenler icin anahtar kelime. Cold welding waveform

Alıntı yapılan: devrecii - 19 Eylül 2021, 13:39:48Waveform olayı işin fantezisi, kaynak toplumu yayvan mı bunu  belirliyor şu an için gereksiz

Alıntı yapılan: z - 21 Eylül 2021, 10:52:32Aluminyum icin AC gerilim gerekiyormus. Basit TIG ile olmaz

Tig makinelere göre Cold Welding makinelerde fark oluşturan Waveform özelliği çok önemli galiba. Alüminyum yada diğer metal yüzeyler için farklı dalga formları oluşturuluyor muhtemelen. Acaba bu formlar deneme yanılmayla mı oluşturuluyor yoksa bu işin bir matematiği olabilir mi?

z

#63
Biraz arastirinca acaip labaratuvar cihazlari yaptiklarini gorum.

Mesela elektrodu insan elini titretmeden uzun sure tutamaz. Adamlar cnc mekanizmasi ile elektrodu tutturuyorlar ve mekanige bilgisayarla hukmederek elektrodla isparcasi arasindaki mesafeyi hassas olarak ayarliyorlar. Akimin hangi degerinde ark hangi boyda metal erimesi ne durumda, bu esnada akim hangi degerde hepsini grafige dokup fotograflayabiliyorlar.

Dolayisi ile bol  bol deney yapabiliyor ve sonuclarina bakabiliyorlar.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mustafa_cmbz

#64
Alıntı yapılan: z - 21 Eylül 2021, 15:17:32Tupun yanina cetvel koyup foto atarsan cok sevinirim.

https://resim.host/ib/leNvOU

1000tl ye yakında para verdik hatta 2 türü varmış biri argon diğeri argon carbon karışıkmıymış neymiş yanlışta hatırlıyor olabilirim

z

Tupun depozitosuna ne kadar verdiniz? Yada bazilari depozito yerine dogrudan tupu satiyor metal tup artik sizin oluyor.

Ben henuz yuzyuze tupculerle gorusmedim.

Fakat 700 TL tupe para vereceksem fotonuzdaki gibi kuflu pasli tupe para vermek istemiyorum.
700 TL vereceksem pril piril yeni uretilmis tup almak isterim.

Cunku tupe para verdim artik olunceye kadar kullanirim diyemiyorsunuz. Her yil yada onun gibi bir sey teste gitmesi ve testi gecmesi gerekiyormus.

Dolayisi ile madem tupun yenisi 700 TL ben de yepyeni tup isterim mantigindayim.

Bos tupe ne kadar verdiniz onu da ogrenebilirmisin?

Gaz fazla para tutmuyor.  50TL civarinda.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z


Bu videoda aluminyum sadece AC kaynak ile kaynatilir konusundaki iddiadanin yanlis oldugu soyleniyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

@z ark kaynagini modifiye ederek tig yapmaya calisiyorsun fakat izledigim videolarda sanki surekli yuksek voltaj ile plazma olusturularak kaynak yapiliyor izlenimine kapildim, siz bu yuksek voltaji sadece ark baslatmak icin kullaniyorsunuz ve devamini ise 80V luk ark kaynagi ile devam ettireceksiniz sanirim, sanki burada bir yanlislik var gibi :)

mozkan87

Alüminyum da sadece AC olması değil de kaynak makinasının gücü de önemli, ısıl iletkenliği iyi bir malzeme olduğu için ve ısınınca çok hızlı oksitlendiği için kaynatması zor bir malzeme. Özellikle sızdırmaz alüminyum kaynağı baya dertli bir iş. En iyi kaynak ustaları bile %100 başarı sağlayamaz sızdırmazlık konusunda. Genelde %80 başarı çok iyi sayılır. Kaynatma öncesi büyük iş parçalarında ön ısıtma kullanılan bir yöntemdir. Çoğu yerde adı geçmez.
 
Alıntı yapılan: z - 21 Eylül 2021, 19:08:20Biraz arastirinca acaip labaratuvar cihazlari yaptiklarini gorum.

Mesela elektrodu insan elini titretmeden uzun sure tutamaz. Adamlar cnc mekanizmasi ile elektrodu tutturuyorlar ve mekanige bilgisayarla hukmederek elektrodla isparcasi arasindaki mesafeyi hassas olarak ayarliyorlar. Akimin hangi degerinde ark hangi boyda metal erimesi ne durumda, bu esnada akim hangi degerde hepsini grafige dokup fotograflayabiliyorlar.

Dolayisi ile bol  bol deney yapabiliyor ve sonuclarina bakabiliyorlar.


Kaynak mühendisliği diye yüksek lisans bölümleri mevcut. Ülkemizde de bazı özel kuruluşlar mühendislik eğitimi üzerine sertifika eğtimleri düzenliyor. Lisanstan bir iki arkadaşım aldı diye hatırlıyorum. Temel olarak malzeme mühendisliği konusu olsa da fizikçiler de bu alanda sertifika alabiliyor diye biliyorum. 

z

#69
Alıntı yapılan: Yuunus - 23 Eylül 2021, 23:15:56@z ark kaynagini modifiye ederek tig yapmaya calisiyorsun fakat izledigim videolarda sanki surekli yuksek voltaj ile plazma olusturularak kaynak yapiliyor izlenimine kapildim, siz bu yuksek voltaji sadece ark baslatmak icin kullaniyorsunuz ve devamini ise 80V luk ark kaynagi ile devam ettireceksiniz sanirim, sanki burada bir yanlislik var gibi :)

Ilk denemeden sonra makinanin akim uzerinde daha kontrollu olmasi gerektigini farkettim ve kontrol elektronigini MCU'ya cevirdim ancak yazilimlari bitmedi.

TIG de amac surekli yada ardisil olarak plazma uretip metal cubukla beslemek gibi gorunuyor. Fakat plazma akimi da sanki kesik kesik. (Cikan sese gore bu yorumu yapiyorum)

Amacim tam olarak TIG degil cold welding.

Benim cold welding videolarinda gordugum gucun cok dusuk olmasi.

Insallah kaynak makinasinda bir seyleri yakmadan sonuca ulasirim. En buyuk korkum su anda bu.

Yuksek voltajla plazma uretip bununla kaynak yapmak cok zor. Cunku HV kaynaginin cok guclu olmasi gerekir. Bu da teknik olarak pek mumkun degil.
Plazma olustugunda plazmanin omik direnci plazmanin gucune bagli olarak cok dusuyor. Kaynak makinasi cok guclu oldugu icin HV kaynagi kisadevreye yakin empedansla yukleyemeyiz. HV ana akim tarafindan devam ettirilen plazma sonerse devreye giriyor.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı yapılan: z - 19 Eylül 2021, 14:07:45....Bu arada makine 60Khz de calisiyor. Kendini korumaya aldiginda gucu tamamen kesmeyip kaynak akimini en dusuk degere set edip frekansi 16KHz'e dusuruyor. Buradaki amaci da anlayamadim....

Burdaki amaci kismen anladim.

Elektrod saseye dokunup yapisirsa bunu kontrol elektronigi anlasin diye elektroda voltaj giden, + ile sase arasina opto baglamislar.
Elektrod yapisirsa optonun ledi sonuyor.

Kontrol elektronigi bu durumu optodan anlayip gucu iyice kisiyor, Bunun icin de cok dusuk duty ve 16Khz kullaniyor.
Eger gucu tamamen kesseydi bu durumda sekonderde hic voltaj olmayacak ve yapisma kalksa bile opto ledinin yanabilmesi icin voltaj bulunmadigindan kontrol karti hala yapisma var sanacakti.

Bu nedenle koruma olsa bile cikista ledi yakacak kadar voltaj olusturmak onemli.

Bir diger sebeb te yapisma kalktigi anda ark olusup plazma olmali ki ardindan full enerji verildiginde plazma devam edebilsin.

Burada tek bir soru kaliyor.

Elektrod yapismasi tespit edilince dutyyi iyice dusurup 60Khz ile devam etmek varken neden frekansi da dusuruyor?

Simdilik dogru cevabi bulamadim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

Yuksek frekans ta yüksek kayıp demek,
O sartlarda dusuk frekansı yeterli görmüs olabilirler.

z

#72
Keske dedigin gibi basit bir nedeni olsa.

Klasik elektrod kaynagi yazilimlari bitti ve denemeye korkuyorum.

Bosta calisacak ondan yana korkum yok. Fakat kisa devre yaptigimda su anda 16Khz de dusmeyip sadece akimi minumuma indiriyorum 60Khz ile devam ediyor.

Ne ise yaradigini tam bilemedigim bu 16Khz meselesi kafami bulandiriyor.

Eger STM32, elektrod kaynagi modunda donanimi patlatip catlatmadan kullanabilirse TIG yazilimina gececegim.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

devrecii

İgbtnin belli bir uS zamandan daha kısa sürülmesini engelliyor uS minimum değeri geçerse tepeler arası mesafeyi uzatıyor (freeakns) bu sayede igbt patlamasını engelliyor . Eğer igbt çok kısa süreli , mesela mhz mertebesinde sürülürse tam iletime geçemez, eğer yük varsa yarım iletim patlama nedenidir .

Büyük ihtimal tl494 varsa comparatörde voltaj bellii değeri geçerse bir transistör devreye sokup ikinc kondansatör ile freaknası düşürüyor ? üzerindeki entegre ne ?

Sen yük bağladın mı  senin devrede feedback çalışıyor mu ?

 

z

#74
Dusencen mantikli gibi ama kafama yatmayan yerler var. Frekans 60khz iken %1 duty de surdugumde dedigin gibi mesela 1us boyunca tam iletime gecemedi ve  asiri isindi tamam ok.

Iyi ama IGBTyi %50 duty ile surdugumde de gene o ilk 1us icinde tam iletime gecemeyecek. Geri kalan surede iletime gececek.

Dolayisi ile o 1us zaman araliginda o kayip hep olacak.

Orjinal kartta UC3845 var.

Henuz yeni tasarimi guc katina baglamadim. (It gibi korkuyorum, tek mermim var)

O yuzden bu 16 Khz meselesini kesin halletmem lazim. Sen de aynisini yap 16Khz'e dusur diyebilirsiniz ama bu kismi anlamak istiyorum.

Simdi cihaz 60Khz de bosta calisirken elektrodu is parcasina dokundurdun aksilik bu ya yapisti kaldi.

Bahsettigim optolu duzenek zaten bu durumu aninda kontrol unitesine bildiremiyor. Elektrodlar acik devre iken 100uF lik bir kapasitor Diyod ve 10K uzerinden elektrod uclarindaki voltajla zener sinirlamasiyla 18volta sarj oluyor. 18V altinda 1K ile beslenen opto ledi durumu kontrol elektronigine bildiriyor. Her sey yolunda elektrodlar acik devre diyor.

Elektrodlar yapisip uclarindaki gerilim birden sifir olunca o 100uF 1K uzerinden optoyu bir sure besleyecek. Bu da hatiri sayilir bir gecikme demektir. Yani elektrodlar yapistiktan sonra kontrol elektronigi bu durumdan yaklasik 300ms boyunca haberdar olamayacak.

Bu 300ms boyunca sistem Isens girisinden dolayi korumaya girecek. Fakat %0 duty ile cikis yapilmiyor.

Makinanin akim ayarini 0 yapsaniz bile cikista hep voltaj oluyor. Zaten kaynak yapilmiyorsa trafo %50 full gaz suruluyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com