Isı sensörü için termal dolgu malzemesi

Başlatan ACM, 23 Şubat 2021, 22:20:52

ACM

DS18B20 metal kılıfının dibine çok az termal macun sıkıyorum  , sensörü dibe kadar iteliyorum ,  şırıngaya epoxy doldurup tahminen macundan az yukarıya kadar iteleyip dolduruyorum. Bu şekilde su içerisinde çalışıyor izolasyon tamam ama çok ağır , çıplak halinden dört , beş kat fazla zamanda algılıyor. Normaldir demeyin çünki çin malı kılıflı olanların çıplak halinden iki katı kadar fazla zamanda ölçtüğünü test ediyorum. Bunları yazdım belki yöntem yanlışsa öneride bulunasanız diye

  Belki bir yöntem veya uygun malzemeyi bulan varsa diye konu açtım.

Buradaki linkte uygun bir macun var gibi

Buradada iletken silikon yapıştırıcı diyor

Kılıflı sensörler var ama fiyat olarakda kendim yapmam daha avantajlı.

Bunlar uygun değilse denemek için boş yere para vermeyeyim  , yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

sezgin05

Hocam Epoksi ısı iletiminde  iyi değil diye biliyorum. Çünkü zemin ısı izolasyon kaplaması olarak tercih edilir.

ACM

  Sezgin hocam kılıfın dibine termal macun döküp sensörü bu macuna gömüyorum once. Üstünüde epoxy ile dolduruyorum kemikleşsin diye.Epoxyi görmüyor olmalı sensör.

tekosis

Kullandığınız metal kılıfın et kalınlığı, malzeme cinsi sıcaklık aktarım sürecini etkiliyor olabilir. Maliyeti bilmem ama alüminyum veya bakır hızlı sıcaklık transferi için uygun olabilir. Ayrıca çin malı sıcaklık sensörlerini metal kılıfa sokmadan önce sensörün dışındaki siyah orjinal plastik kaplamayı da bir miktar törpülüyor olabilirler.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

ACM

  tekosis hocam resimdeki kablolu siyah büyük sensör 3 saniyede algılamaya başlıyor , benimkiler (boştaki krom kılıf) 8 saniyeyi buluyor , kılıf aynı. Küçük siyah kablolu olan yanındaki küçük metal kılıfa giriyor algılama 2 saniye , oda krom. Bakır veya alüminyum bu süreleri dahada azaltacağı kati ama  bu kadara gerek yok.

  Dolgu malzemesinin etkisi büyük olacağını düşünüyorum , linkini verdiğim malzemeleri kullanan veya başka bir malzemede tecrubesi olan arkadaş yardımcı olursa çok iyi olacak.

  "Ayrıca çin malı sıcaklık sensörlerini metal kılıfa sokmadan önce sensörün dışındaki siyah orjinal plastik kaplamayı da bir miktar törpülüyor olabilirler." , bunu deniyeceğim.
   
   






tekosis

#5
Yapmışsınızdır mutlaka ama yinede yazayım. Sensörü kılıfın içine sokarken tüpü ortalamadan, metal yüzeye mümkün olduğunca temas ettirerek sıkıştırmak iyi olabilir. Kılıfı tüpün iç yüzeyine en fazla temas edecek şekilde dairesel yapıda törpülemek iyi olur. Sadece termal macun yerine ilave olarak sensörü bakır talaşı ile sıkıştırmakta düşünülebilir.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

z

Benim icini acip baktigim Cin mali metal tup seklindeki PT100 de dolgu malzemesi falan yok. PT 100 sensor paslanmaz celik tupun ortasinda duruyor. Hic bir yere temas etmiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ACM

#7
tekosis hocam resimdeki gibi yay yaptım sensöre baskı yapması için. Bakır tozunu termalle karıştırıp sensörü sardırmak iyi olabilir , bunuda deneyeceğim.



  Z hocam boşta bırakamam , sıvı içerisinde çalışacak sensör , izole etmem lazım. Ama yalnızca sensörün kafası boşta geri kalan dolgu yapabilirsem olabilir , bunuda deneyeceğim.

Linkini verdiğim dolgu malzemesinin biri 100$ imiş , hani bu iyiymiş alayım diyen olursa satıcıya  "altıncılar haricinde aramayın yazsanıza açıklamaya" diye çıkışmayın benim gibi  , ama diğerinin fiyatı 18tl , tam bana göre ,sipariş verdim.

z

Bendeki de bosta ciplak degil. Sensor bir tarafi kapali celik tupun icine konmus. Fakat sensor malzemesi ile tup arasinda herhangi bir dolgu yok. Tupun arkada akalan acik agzini sivayip kapamislar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

#9
Tüpün içine metal tozu vs doldurduğunuzda o materyallerin de ısı soğurması nedeni ile gecikmeniz daha da artacak hatta soğuma durumunda da ısı tutulumu bir süre devam ettiğinden  negatif yönde de gecikmeyle karşılaşacaksınız. En akıllıca yöntem metal tüpü mümkün olduğunca küçük boyutlu yaparak ısının ısıtmak zorunda olduğu kütleyi azaltmanız.
Hatta sızdırmazlık için kullandığınız yapıştırıcı bile az ısı iletken olmalı ki o da ısınma soğuma da gecikmeye yol açmasın.

muhendisbey

Isınan kütle fazlalaştıkça ısınma ve soğuma süresi artar. Bu da gecikmeye neden olur. Kapladığınız tüp uzun olsa bile bu etkiye neden olacaktır.

Bir de tüp içinde metal tozu, bakır gibi bir malzeme kullanılmamalı. Bakır iyi bir ısı iletkenliğine sahip olmasının yanında daha fazla ısıyı tutma özelliği de vardır. Yani 1cm^3 lük bir bakır, alüminyumdan daha geç ısınır, daha geç soğur; neredeyse homojen ısınır, homojen soğur o ayrı. Boş olup ağzı kapalı olsa ve içinde yüzeye temas etse daha hızlı çalışabilir. Yay kullanmadan yaparsanız daha iyi olur. Kabloyu ileri iterek mühürlerseniz zaten yay gibi bir etkiye sahip olur.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

ACM

  Üç mühendiste aynısını söylüyorsa tersine gitmeyeceğiz elbette. Yarıdan fazlasını boş bırakıp ağzını mühürleyeyim o zaman kılıfın.Birde törpülersek tekosisin önerdiği gibi olur umarım. İkinci linkteki siparişi vermiştim gelince onuda deneyip sonucu yazarım.
 
  Çinden aldığım bir grup sensör boştaydı , birde çövdürdüydüm çekiklere , günahını almışım meğer.

  Sizlerde olmasanız yandık gibi keten helva gibi sormayın gitsin.

ilyas KAYA

Epoxy macunu grafit tozu ile karıştırmayi deneyin birde. Grafit tozu tam iletken değil ve iyi bir isi ileticidir.

ACM

#13
Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 24 Şubat 2021, 16:50:00Epoxy macunu grafit tozu ile karıştırmayi deneyin birde. Grafit tozu tam iletken değil ve iyi bir isi ileticidir.

Tesadüf oldu demir üç klörür sipariş vereceğim sitede grafit tozuda varmış sipariş verdim İlyas hocam.

Sozuak

Sunu da ekleyeyim sensor isi farkinin yuksek oldugu bir yerde ise metal kabinin genlesip daralmasi sert yapisitiricilarin catlayip ayrilmasina ve sensorun sivi almasina sebep olabilir