Isı sensörü için termal dolgu malzemesi

Başlatan ACM, 23 Şubat 2021, 22:20:52

ACM

Alıntı yapılan: Sozuak - 24 Şubat 2021, 19:44:36Sunu da ekleyeyim sensor isi farkinin yuksek oldugu bir yerde ise metal kabinin genlesip daralmasi sert yapisitiricilarin catlayip ayrilmasina ve sensorun sivi almasina sebep olabilir

 DS18B20 max. 120 derece ölçebiliyor , bu sıcaklıktaki genleşme epoxye zarar verirmi bilmiyorum. Birde kılıf ile kablo arasında 1-1,5mm boşluk var , epoxy bu arayı dolduruyor , tam bir dolgu değil Sozuak hocam.

ilyas KAYA

Epoxy macuna 1200 derece uyguladım herhangi bir sorun çıkarmadı.

mozkan87

Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 24 Şubat 2021, 21:28:15Epoxy macuna 1200 derece uyguladım herhangi bir sorun çıkarmadı.
Hangi marka model macun du acaba?

Sozuak

Epoksi ve japon olarak bilinen yapistiricilar 60 derece civarina dayanir bilginiz olsun 1200 derecede toz olur. Metalden epoksi temizlemek icin isitiyorum 100 150 derece sonrasinda kolayca kaziniyor.

ilyas KAYA

Alıntı yapılan: mozkan87 - 24 Şubat 2021, 21:30:56Hangi marka model macun du acaba?

Markasına ofise geçince bakarım gri renkli yoğurunca donan tiplerden.

Silindirik kutu içinde satılıyor.

ilyas KAYA

Alıntı yapılan: Sozuak - 24 Şubat 2021, 21:44:10Epoksi ve japon olarak bilinen yapistiricilar 60 derece civarina dayanir bilginiz olsun 1200 derecede toz olur. Metalden epoksi temizlemek icin isitiyorum 100 150 derece sonrasinda kolayca kaziniyor.

Hocam yanlış olmasın ? Bu hızlı yapıştırıcılari ben yüksek ışıklara maruz bırakıyorum ilk anda biraz koku yapıyor ama ondan sonra kaya gibi oluyor. 300 400 derece civarlarında hiç sorun yaşatmadi. Hatta sıcak hava tabancasınin rezistansini tutan seramik kırıldı hızlı yapıştırıcı ile yapıştırdım. Halen kullanıyorum.


Sozuak

#21
Mesela burada Japon yapıştırıcısı için 82 derece olarak verilmiş.  Farklı katkı maddeleri ile farklı japon yapıştırıcısı ile benzer yapıştırıcılar var ve ısı dayanımları yüksek ama sıradan olanlar düşük.

http://www.metsan.gen.tr/tr/product/super-glues/general-purpose-super-glues/item/EMS-FORCE-807-Super-Glue/

Loctite ın siyah bir cyanoacrylate yapıştırıcısını kullanıyorum. Bunu bir arkadaşının motorunun marş motoru mıknatıslarını yapıştırmak için ararken buldum. Biraz geç donuyor ama çok iyi yapışıyor ve ısıya dayanıklı sanırım 150 derece gibiydi. Tam modelini iş yerine geçince yazarım.
Bahsettiğim yapıştırıcı : https://www.henkel-adhesives.com/ae/en/product/instant-adhesives/loctite_480.html

Epoxy için de elbette çeşit çeşit özellikte olanlar mevcut.  Aşağıda Loctite multipurpose  çift karışımlı  epoksi yapıştırıcının veri kağıdı var. Sürekli servis  için 49 derece, kısa süreli (aralıklı)  servis dayanımı olarak 150 derece verilmiş.

https://dm.henkel-dam.com/is/content/henkel/TDS-1943587-US-Loctite-Epoxy-Clear-Multi-Purpose-Carded-Syringe-0.85-fl-oz-2016-04-07pdf

Dediğim gibi piyasadan sıradan aldıklarınız düşük dayanımlı ısıya karşı ama özel tiplerden kullanmıyorsanız  bu şekilde. Epoksinin de yüksek ısı dayanımlı modelleri var.


ACM

#22
  Sozuak hocam içime kurt düştü , epoxynin ısı dayanımını bir deneyip emin olayım

   Loctite 480 20gr 160tl den başlıyor , sensöre doldururken elim titrer benim , kıyamam valla.Ama ems force 807 iyi fiyatı tam benlik , 30 tl civarında , epoxy ise sürekli serviste 49 derece demişsiniz , 80-90 derecelerde uzun zaman bekleyebilecek sensör.
   
   İlyas hocam kullandığınız epoxyi bende merak ettim , paylaşırsanız onu kullanabilirim

  Sensörü boşta bırakma fikri çok iyi oldu , max 3 saniye sürmüyor algılama.Resimdeki gibi lastikle kabloyu boğarak sensöre dolgu malzemesinin geçmesini engellemeyi hedefledim. Dolguda bir sorun olsa bile sıvının sensöre ulaşmasını engelleyebilir.Kauçuk lastik yoktu , kauçuk paket lastiği olsa daha iyi olacaktı. 
 
       Daha iyi fikri olmayan o lastik olmaz demesin bunu bulana kadar aklım çıktı zaten.


Sozuak

480 i dayanıklı olması açısından örnek verdim ama veri kağıdına baktığımda 100 derece  1000 saat gibi bir ömrü varmış. Yoksa tutupta burada kullanın diye değil. Özel bir yapıştırıcı. Yalnız bayağı bereketli onu da söyleyeyim kolay kolay bitmiyor. Dolgu amaçlı kullanılmaz ayrıca.

Bence sensörü kaliteli bir silikon yapıştırıcı ile mühürleyin. En kötü senaryo geçenlerde araba için almıştım würtz 70 ml siyah ısıya dayanıklı conta silikonu 35 TL  yada 200 ml gri ısıya dayanıklı conta Reinz  gibi bir marka silikon 70 TL. Yüzeyi yağdan alkol gibi bir madde ile temizlerseniz çok iyi yapışıyor.

ACM

#24
  En iyi ısı iletkeni diye bilinen termal macunla mühürlemiştim , uzun sürüyor algılamıyor. Conta silikonun termal macundan daha iletken olma ihtimali düşüktür diye tahmin ediyorum.

  "Verilen en kötü karar kararsız kalmaktan daha iyidir" düşüncesiyle boşta bırakıp girişi kapatarak yapacağım. 12 tane sensör hazırladım , gözüm hepsini üstünde olacak. Zamanla bir sorun çıkartırsa diğer önerilerin hepsini not ettim.

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.


ACM

#27
Alıntı yapılan: digiman - 25 Şubat 2021, 17:45:55https://www.etelec.com/en/products/low-voltage/gel-fillers/crystalgel-2/
boyle birsey olabilir.

Fiyat sordum.

Sozuak hocam sensörleri epoxy ile yaptım donmasını bekliyorum , önerdiğiniz contayla nasıl olacağını merak ettim onuda denemek için sipariş vereyim dedim , zaten lazımda oluyor ama 35 tl yede var 75 tl yede. 75 diyenler çok karmı eklemiş , 35 tl diyenler çakmamı satıyor bilemedim. Sizin aldığınız bir site varsa yardımcı olabilirmisiniz ?  Benim baktıklarım bunlardı

Yuunus

yanlislik olmasin benim ornek izlasyon icin jel kivaminda bir urun muhtemelen

z

Sendorun transistor kilifinda bir seymis.
Kablo baglantisi icin minicik bir pcb ciz.
Cipi pcb ye yatik olarak kenardan sifir olacak sekilde daya ve lehimle.

Kablolarinida lehimle.

Cipin pcb tarafindan 1mm kadar kisimi, pcb ve kablolari epoxy recine ile kaliba yatir.

Kurudugunda sensorun suya dayanikli ve termal ataleti cok az olacaktir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com