ESP8266 ile ürün Geliştirme.

Başlatan Mucit23, 11 Haziran 2021, 23:48:13

Mucit23

#15
Bu iş Wifi ile Yapılacaksa Wifi Mesh gibi ağ topolojileri ile yapılmak zorunda sanırım. Biraz araştırdım ama çok fazla soru işareti var aklımda. Topolojiyi çok iyi anlayıp uygulamak gerekiyor. Bu durum slave aygıtların kod boyutunu çok uzatıyor. Çünkü çok fazla olasılık var. Küçük bir alanda 50'den fazla cihaz olacak. Bu cihazları ağ içinde yönetilmesi beni baya yorar.

RFM69 baya pahalı bir modülmüş. RF ile yapmak istemiyorum açıkçası. Maliyetimi çok yükseltiyor ve şuan ki trend wifi yönünde ilerliyor.

Ben bu sistemi ilk başta 60 cihaz için yapacağım. RF sistem düşünülebilir ama iki katlı 3 katlı yerlerde yine sorun olacak. Ağ tabanlı bir sistem olursa eğer bu sorun olmayacak. Aslında daha önce ESP8266 gibi SOC barındıran bir sistem ile ürün geliştirmedim. Bu konuda aklımda soru işareti oluşturuyor. Fakat gerçekten çok ucuza mal oluyor. 3-4$ maliyete Hem MCU hemde wifi işini çözmüş oluyorum.

Kafam baya karışık sürem kısıtlı :-\ ESP8266 ile yaparsam bu proje için uzaktan kontrol işini çözemezsem bile ileride geliştirip Wifi Mesh gibi uygulamaları yapabileceğim bir ürün geliştirmiş olurum.

Çok fazla Modem yada router kullanarak çözmek nasıl olur? Mesela Bir Router max 30 cihaz destekliyorsa Her 30 aygıt için bir tane router olsa nasıl olur? Bu router'lar kendi aralarında nasıl haberleştirilir?

Ekleme: NRF24L01 kadar salak bir modül görmedim. Havadan nem kapıyor. Bir türlü düzgün çalıştıramıyorsun. Her şeyin kusursuz olmasını bekliyor.

Mucit23



Wifi Mesh yapısını ilk etap da yapamasam bile Router sayısını arttırarak buna benzer bir yapı oluştururum. Farklı Wifi SSID adlarıyla her modeme bağlanacak aygıtları belirlemiş olurum diye düşündüm.

ilyas KAYA


EMP_Otto

500 m2 alanda 100 tane RF cihazı paketçakışması olmadan konuşturmak oldukça problemli olacaktır.Paket çakışmasını engellemek için TDMA tarzı bir yöntem kullanmanız gerekir ki zamanın kısıtlı olduğunu yazmışsınız.
RFm69 yada diğer RF çipler hepsinde paket çakışması olacağından projenin genişletiletilebilir olmasını etkileyecektir.
Bu yüzden en kolay yöntem Wifi ile daha fazla Access point kullanarak çözmek olacaktır.
Normal modemler max 32 yazsada eğer ağ trafiğiniz fazla ile ağdan kopmalar yaşanır.Bu yüzden Kurumsal yada Enterprise olarak geçen modellerden kullanmak mantıklı olacaktır.
Bu işler zordur,özveri ister...

fide

Ubiquiti AP ve ya AP LR modellerini deneyin. Satıcı ile görüştüğümde otellerde aynı anda yüzlerce kişinin bağlandığını söylemişti. Tabiki tek bir ap kullanılmamıştır ama AP başına 100 bağlantı da kopma olmadan bağlantı sağladığını söyledi. @SercanTEK bu konuda daha iyi bir öneride bulunabilir belki. Çünkü uzun bir süre bu konularda çalışmış.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

ByTEK

#20
Alıntı yapılan: fide - 21 Haziran 2021, 21:18:40Ubiquiti AP ve ya AP LR modellerini deneyin. Satıcı ile görüştüğümde otellerde aynı anda yüzlerce kişinin bağlandığını söylemişti. Tabiki tek bir ap kullanılmamıştır ama AP başına 100 bağlantı da kopma olmadan bağlantı sağladığını söyledi. @SercanTEK bu konuda daha iyi bir öneride bulunabilir belki. Çünkü uzun bir süre bu konularda çalışmış.

Daha önce bir çok kurum ve fabrikalara UBNT ve mikrotik ürünleri kurdum ve kullandım. Endüstriyel ortamlarda genelde cisco AP ler tercih edilsede alternatif olarak ve erişebilirlik olarak UBNT UAP serisinden bir ürün veya Mikrotik RB951 gibi Wifi gücü yüksek ürünler tercih edilebilir. Ben açıkçası tercih yapacak olsam tercihimi mikrotikten yana kullanırdım. normal piyasadaki AP ler veya modemler ile süreklilik esas değildir. kopma sorunları gibi rahatsız edici sorunlar yaşarsınız.

İlavetten sahada kablosuz repeater gibi cihazdan başka cihaza aktarılan networklerde daima kopma ve yavaşlama sorunu yaşanmaktadır. En temizi Ap ye merkezi switch üzerinden cat6 kablo ile bağlantı sağlayıp yıldız network kurmaktır. Ama AP üzerinde birden fazla port varsa kablolar ile atlamalar yapılabilir.