weinberg topolojisi

Başlatan Yuunus, 25 Temmuz 2021, 22:38:56

Yuunus

merhaba, bu topolojinin push pull'a gore ustunlugu nedir acaba, verim ise neden, giristeki trafonun amaci nedir, akim sinirlama olmadigini dusunuyorum.


tunayk

İlginç bir topoloji. Bunun neden kullanıldığı konusunda, NASA ;
"For these reasons, a flyback-current-fed push-pull (Weinberg) topology was chosen. The advantages are high power conversion ratio (efficiency), continuous conduction to the output node, lack of flux imbalance in the power transformer, and no possibility of damaging the switching elements due to switching overlap. One shortcoming of this topology"
demiş.
Detay için 20020083039.pdf

yas

İncelemeye değer, gerçekten çok akıllıca düşünülmüş gibi duruyor. İlk bakışta şu şekilde yorumladım (hatalı yorumladıysam lütfen konunun uzmanları düzeltsinler); Çekilen akım artıkça D3 ü besleyen sargıdaki faz farkı 90 dereceye kadar yaklaşacak dolayısıyla D3 ile doğrultulan gerilim D1 ve D2 ile elde edilen tam dalga doğrultmanın arasındaki boşlukları doldurarak tam dalgaya göre daha dolgun bir doğrultma gerçekleşecek. Bu sayede verim artacak, çıkış kapasitesinin esr kaynaklı sorunları azalacak ve daha uzun ömürlü olacak.

Yuunus

#3
Alıntı yapılan: yas - 25 Temmuz 2021, 23:30:12İncelemeye değer, gerçekten çok akıllıca düşünülmüş gibi duruyor. İlk bakışta şu şekilde yorumladım (hatalı yorumladıysam lütfen konunun uzmanları düzeltsinler); Çekilen akım artıkça D3 ü besleyen sargıdaki faz farkı 90 dereceye kadar yaklaşacak dolayısıyla D3 ile doğrultulan gerilim D1 ve D2 ile elde edilen tam dalga doğrultmanın arasındaki boşlukları doldurarak tam dalgaya göre daha dolgun bir doğrultma gerçekleşecek. Bu sayede verim artacak, çıkış kapasitesinin esr kaynaklı sorunları azalacak ve daha uzun ömürlü olacak.
duty dusukken bende bosluklari doldurur diye dusundum ama pwm %50 yaklastikca fazla anlami kalmiyor, tam tersine bu seferde ana trafonun akimini sinirlayacak, neyse fazla yorum yapmak istemiyorum, bilen bir arkadas izah etse daha iyi olur, bizde fazla tirmalamayiz, belkide amac zaten budur, bu sayede ana trafonun boyutu daha kucuk secilebilecek, sanki yardimci bir flyback takviyesi var gibi olacak. hakikaten guzel tasarim bulan adama bir kez daha hayran kaldim. @tunayk ingilizcem cok iyi degil o yuzden buraya sordum, tesekkurler.

yas

https://www.ti.com/seclit/ug/slyu036/slyu036.pdf?ts=1627248721687

Sayfa 147 de anlatılıyor. Zannedersem çokta yeni bir topoloji değilmiş.

Bu arada Texas ın "Power Stage Designer Tool" aracında güzelmiş.  ::ok

z

Flyback yapidaki snubber kayiplarindan kurtulmak amaclanmis gorunuyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com