Bilmece bulmaca. 3 bacakli sensor tasarlamaca (Yeni bir konsept)

Başlatan z, 28 Temmuz 2021, 09:21:51

z

Aklima hos bir tasarim sorusu geldi.

Mesela isik var isik yok seklinde 1/0 bilgisi ureten bir sensor tasarlamak isteyelim.

Bu sensorun Vcc, Gnd ve Out olmak uzere 3 kablosu olacak.

Ancak, kablolari cihaza gelisi guzel nasil baglarsam baglayayim sensorum her durumda calissin ve bagli oldugu cihaza sinyal gondersin.

Ek bilgi:  Sensorun baglanacagi cihazin DATA girisi 100K pull down dirence sahiptir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

Her pine birbirine ters schotky diyot baglanir diyotlarin anodu beraber katodu beraber birlestirilir ve besleme ucu boylelikle herhangi bir sekilde baglansa bile dogru polarma alir.
Cikis sinyali ise karedalga secilirse yine her pine bagli bir kondansatorle aktarilip dis devrede ayristirilabilir.  Dis devrede de besleme devresi karedalga nedeni ile bir diyot kondansatorler duzenlenmeli bence.

ilyas KAYA

2 kablolu olanlar var. Nasıl çalışıyorlar. Hemde fotoelektrik sensor

tunayk

Alıntı yapılan: Sozuak - 28 Temmuz 2021, 10:16:22Her pine birbirine ters schotky diyot baglanir diyotlarin anodu beraber katodu beraber birlestirilir ve besleme ucu boylelikle herhangi bir sekilde baglansa bile dogru polarma alir.
Cikis sinyali ise karedalga secilirse yine her pine bagli bir kondansatorle aktarilip dis devrede ayristirilabilir.  Dia devrede de besleme devresi karedalga nedeni ile bir diyot kondansatorler duzenlenmeli bence.

Besleme işi hallolduktan sonra, çalışan işlemci, pinleri kontrol eder ve hangi pinden çıkış göndereceğine karar verir. Kare dalga olma zorunluluğu yok açıkçası.  + ve - nin geldiği pinler güçlü oldukları için besleme ile durumu kontrol edilir. Kalan bacak Outbacağı olacaktır.

muhendisbey

Üzerinde çalışılırsa tek kablo dahi yeterli olur. Parazitik besleme olarak geçer. AC bir besleme yapılırsa faz ile toprak arasındaki kapasitans ile tek taraflı yapılan harcama devrenin beslemesini sağlayabilir. Güneş paneli şeklinde davranan ışık sensörleri ile tüketim değerleri değiştirilebilir, elektriğin tüketimine göre ışık var ya da yok bilgisi alınabilir. Mesela evde bağlantı hatası kaynaklı olarak ışığı açıp kapatan anahtar nötr hattı olup sürekli bir AC besleme olursa ya da doğru bağlanmasına rağmen nötr hattında çok fazla parazit olursa bazı LED ampüller tam olarak sönmezler. Vishay BPW34 güneş paneli tipi bir fotosensör. İster ters kutuplayarak fotodiyot gibi kullan, ister güneş paneliymiş gibi iki ucu arasında potansiyel fark ölç. Bunun dışında devresiz LED'lerin neredeyse tamamı fotodiyot özelliğine sahip. Yani aydınlatma yapılan LED'den tasarlanacak bir devre ile de ambiyans ışığı miktarı ölçülebilir.

AC parazitik besleme ilgili ufak bir video. Işığın kapatılmasına rağmen LED'lerin sönmeme sebeplerinden birisidir. Bunun dışında UHF RFID etiketlerde de parazitik bir beslemeden bahsedebiliriz. 1-Wire protokolünde bazı cihazlarda da vardı diye hatırlıyorum.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

fide

Baymak kombiler üzerinde ayrılabilir termostat modülü var. Evdekini söküp dağıtmak istemiyorum şu anda ama pert yada ıskarta bir kombi üzerinden bakılabilir. Kombi üzerindeki tuşlar ve komuta kısmı merkezle 2 kablo ile haberleşiyor. Kabloların nasıl takıldığının da önemi yok. Uzun sözün kısası 10-15 yıldır baymak kombi bu sistemi kullanıyor. 2 kablo hem besleme hem data olarak.

Ayrı bir tasarım olarak besleme voltajı biraz yüksek tutulup besleme hattına yapılacak pullup direnci ile 1 seviyesi için atıyorum 10 volt, 0 seviyesi için 5 volt çıkış verilip duruma bağlı değişkenlik elde edilebilir. Kullanılan pin sayısı da azalmış olur.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

yas

Çok eskiden beri 2 telli adreslenebilir alarm sistemleri var. Muhtemelen aynı mantıkta çalışıyorlardır. Tüm sensörler aynı hattan haberleşiyor ve besleniyor. Haberleşme yokken hat gerilimi 24 volt, haberleşme anında 12 volta düşüyor. Hattaki değişimi mcu nun uartRx i takip ediyor. Mcu nun uartTx i ise bir transistörü sürerek hat empadansını düşürüyor master birimde aynı mantıkta bunu seri olarak alıyor. Power on communication gibi bir ismi vardı galiba, yanlış hatırlamıyorsam forumda daha öncede konusu geçmişti. Sensör uçlarınde bir köprü diyot kullanılırsa hangi bağlantının tersi düzüde olmaz.

Üç uçlu yapmak daha karmaşık sanki :du:

elektronik