Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Triac ile 220v fan kontrol

Başlatan kuylus, 13 Ağustos 2021, 19:04:29

kuylus

Merhaba sayın arkadaşlar

  CCS C tabanlı, içinde triac ile 220v fan kontrol kısmıdı olması gereken bir çalışmayla uğraşıyorum, 4x20 lcd li olan devrede ısı, saat, tarih gibi kısımlar ve bir adet alarm ( menüde led diye görünüyor) kısmını bitirdim alarmda ufak bir sorun var onuda çözerim diye düşünüyorum,triac kısmında ise takıldım.

   Kullanılacak olan fan havalandırma fanı ve triac ile kontrol edilmeye müsait, yapmak istediğim ise  sıcaklığa göre fanı hızlandırıp azaltmak,

örnek:
menüden  ısıyı  18 derece alt, 25 derece üst seviye olarak set ettiğimde
fanın da ısı 18 olduğunda  %20 seviyelerine kadar yavaşlaması, eğer ısı 25 oldu ise %100 hızında çalışabilmesi, burada  ısının sürekli değişme olasılığı olacağından , fanı sürekli liner yapmak yerine, ısının alt ve üst limiti arasındaki değer farkını 5'e bölüp bu  bölümlerde fanı kademeli hızlandırıp yavaşlatmak hem fan açısından hemde ani değişimlerde  sıkıntı oluşmaması açından daha mantıklı diye düşünüyorum.

Fanın hızlanma oranını da ekranda görmek istiyorum. Çalışma  okul ödevi değildir kendim için bir çalışma o yüzden, yardım ederim fakat ücret alırım diyen olursa ona da açığım .

Dosyaları zip içine ekledim, proteus versiyonu 8.12 , eklediğim link kendi siteme ait
https://www.protekreklam.com/triac%20kontrol.zip

Saygılarımla

Kamil KAYA 






fide

dimmer hakkında genel bilgi

Triac sürme konusunda kesmeleri zerocrossing kısmını oturtman gerek. Fan hız kontrolünde ışıktaki gibi kırpışma problemin olmayacağı için dimmer ile faz dilimleme yapmak yerine 1 saniye içinde 10 alternans çalış 90 alternans bekle, 40 çalış 70 bekle, 50 çalış 50 bekle de yapabilirsin. Timer kesme süresi uzayacağı için daha rahat çalışabilirsin.
Takıldığın yerlerde yine buradan destek olabiliriz.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

kuylus

Zerocrossing kısmını donanımsal olarak yaptım, fakat sıfır noktasını yakalayıp buna göre bir timer kurup daha sonrada ısıya göre bölümler halinde kontrol kısmını maalesef yapamadım

fide

#3
Bu olay aslında basit kısmı.
Faz dilimleme için konuşursak:
Bir timer kur. Saniyede 10.000 defa çalışsın. Saniyede 100 alternans var. Bunun herbirini de 100'e böleceiğimizi var sayıyorum. 100 kademe dimm yapılacak yani.
Her alternansta zerocrossing tetiği gelecek. Bunu int0 yada int1 gibi bir interrupt pinine bağla ve kod kısmında gerekli ayarı yap.
Global int olarak sayac ve dimm isimli iki değişken tanımla. Global olması önemli çünkü hem main rutini hem de interrupt bloğunda kullanılacak.
Şimdi timer kesme içinde sayacı 1 artır. Zerocrossing içinde sıfırla.
Hesaba geri dönelim. Zerocrossing saniyede 100 defa, timer 10.000 defa çalışıyor. Yani teorik olarak timer sayacın 0 ile 100 arasında saydırıp, zerocrossing ise 100e gelince yada 99da sıfırlayacak.
%5 dimm için sayac 95e gelince triacı süren mcu pinini aç. 97e gelince mcu pini low yap. (Kapatmak önemli. Çünkü kapatmayınca diğer alternansta açık kalacak)
%30 dimm için 70te aç 97de kapat.
%90 dimm için 10da aç 97de kapat.
Bunun gibi deneme yanılma ile yaparsın.
Kritik noktalar:
1) Triac sürücü Moc3021 yada 3022 olsun 3083 serisinde zerocrossing var. Dimm yapamazsın.
2) rezistif yük sürüyorsun, snubber devresi ekle
3) zerocrossing interrupt pini için alçalan kenar yada yükselen kenar seçimine göre tetiklemen sıfıra giderken yada sıfırdan geçip yükselirken gelecektir. Bu da dimm olayında sınırlara yaklaşırken sıkıntı çıkarır. Yada kafadan %10 - %90 aralığında dimm yap.

Skop varsa interrupt karın birbirine göre durumlarını ve Triac sürme pini ile zerocrossing arasındaki süreyi iki kanalı bağlayıp rahat görebilirsin.

Başka bir konu olursa yine yardımcı olmaya çalışırım.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

mehmet

Triyak canınızın istediği yerde
kapanıyor mu?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

fide

Alıntı yapılan: mehmet - 14 Ağustos 2021, 13:34:29Triyak canınızın istediği yerde
kapanıyor mu?

Canım isteyince kapanmaz ama ben Triac sürücü optoküplörün ledini kapatınca, alternans geçişinde Triac kapanır.

"Triyak süren pini low yapman gerekir" diye uzun yazmadım.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

MrThinking

#6
Bir aralar spiral makinesine aşağıdaki kendi tasarımım olan devre ile dijital hız kontrollü yapmıştım.
1 khz lik bir pwm sinyalinin duty leri ile oynayarak yapmıştım.
Sıfır geçişi falanda aramadım hiç. Sonuçta basit bir spiral dedim. Hem zaten o zaman çok fazla yazılım bilgim de yoktu. Makinenin sapında devreyi sığdırabileceğim çok fazla yerde yoktu.
8 pinli smd bir pic,iki buton,bir opto ve bir triakla.
Pwm ile bir triağı tam kontrol edemiyorsunuz. Sadece faz açısını değiştirebiliyorsunuz. Bu nedenle spiral biraz aptallaştı ama nihayetinde çalıştı ve işime yaradı. Hala kullanırım.
Dijitalde iyi bir triak kontrolü ve dimlemesi yapmak için sıfır geçişlerinden sonraki alternans yükselişlerini yakalayıp bölmek önem arzediyor.


Ego=1/Knowledge