Freze/Torna/Cnc makinelerde en hizli ve en dogru sifirlama islemi

Başlatan z, 20 Ağustos 2021, 13:01:07

z

Isparcanizin bir noktasini tezgahiniza sifir noktasi olarak tanitmak icin kullandiginiz en sorunsuz ve hizli yontem icin nasil bir sifirlama aparati kullaniyorsunuz?

Bugune kadar pilli duduklu sifirlama aparati, dansoz ve komparator kullandim hic birisi de hosuma gitmedi.

Aklimda tasarlanip yapilmayi bekleyen bir iki calisma var.

1) USB mikroskoplu sifirlama aparati.
2) CD Romlarda optik kafa icinde bulunan 4 bolgeli optik diyod sensorle aparat yapmak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ex_machina

Yüzey frezeleme için konuşursak;

Tezgah çalışırken çakı iş parçasına hafifçe yaklaştırılıp dokundurulur. Bu noktada yaklaşık 0.1-1mm kadar toz paso alınır. Elde edilen temiz yüzey artık sizin sıfır noktanızdır.

Tornalama, kanal frezeleme, diş açma vs. Bu işlem üç aşağı beş yukarı hep bu mantıkla gider. Bu yöntemin yeterince hassas olmadığını düşünebilirsiniz. Talaşlı imalatta çok hassas iş(0.05mm altı tolerans) çıkarmak zordur. Daha hassas yaklaşma için taşlama gerekiyor.
Bu arada, iş parçası tezgaha sabitlendiğinde(torna aynası ya da freze mengenesine) hiçbir zaman tam düzgün şekilde oturmuyor. İşte bu kaçıklığı gidermek için önce hafiften bir toz paso almakta fayda var.
İş parçasını tezgaha düzgün şekilde sabitlemek ayrı bir bilim zaten.

Bütün bunları zaten bildiğinizin farkındayım. :)

Benim asıl dikkat çekmek istediğim konu şudur:
Siz sıfırlama işlemini tek noktadan ne kadar doğru yaparsanız yapın, eğer iş parçası tezgaha düzgün sabitlenmemiş(eksenlere paralel değise) veyahut tazgahızın kızakları yeterince doğrusal hareket etmiyorsa, sıfırlamanın bir anlamı kalmıyor.

Sıfırlama aparatlarına gelince:
Optik sıfırlama genellikle küçük iş parçaları ve taşlama için kullanılıyor.
Temaslı aparatlar ise ilk dokunmada deformasyon yapmadığı , daha hızlı ve güvenli olduğu için kullanılılyor.

Manuel talaş kaldırma işlemleri için en iyisi yine klasik yöntemler. (komparatör + çakı).





z

Benim en buyuk sikintim daha once hic islenmemis bir parcada degil. Parcayi islemisim mengeneden sokmusum sonra bir sebeple tekrar mengeneye baglamisim ve yeni islem yapacagim.

Iste bu durumda sifirlama dert oluyor. Bu durumda paso alma sansim yok.

Kesiciyi sokup sifirlama aparati takmak da angarya geliyor. Makine govdesine sifirlama cihazimi monte edeyim o surekli dursun.  Bu cihaz ile konik arasindaki mesafeyi bir kereligine gerekirse bir gun boyunca ugrasip olcer ve ofset degeri olarak kullanirim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ex_machina

Alıntı yapılan: z - 21 Ağustos 2021, 11:45:53Kesiciyi sokup sifirlama aparati takmak da angarya geliyor. Makine govdesine sifirlama cihazimi monte edeyim o surekli dursun.  Bu cihaz ile konik arasindaki mesafeyi bir kereligine gerekirse bir gun boyunca ugrasip olcer ve ofset degeri olarak kullanirim.

O zaman, bu durumda USB mikroskoplu bir aparat daha hızlı ve kolay görünüyor.

Bunun haricinde; makinanın herhangi bir yerine, herhangi bir açıda monte edebileceğiniz touch-off-gauge denilen, hem elektronik hem de dijital versiyonu bulunan aletler var. Benzerini kendiniz de yapabilirsiniz.

z

Bir aparat yaptım.

Hoca yolda yürürken yerde bir nal bulmuş. Alıp heybesine atmış. Keyifle geriye kaldı 3 nal bir de at demiş.

Ben de ayn durumdayım. 1 nalım oldu.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Mikroskopun kamera cipinin ekseki ile ismili koniginin ekseni montaj hatasindan dolayi ayni hizada degil. Ayni hizaya getirmek icin ince vidalarla kamerayi hareket ettirip konik ile eksenleri cakistirmak gerek. Fakat sart degil.

Is mili konigini 360 derece dondururken hedef nnoktanin 120 derecelik donuslerden 3 ayri fotosunu cekmek gerekecek. Gerekli hesaplamalari bilgisayar yapip is mili konigi ile hedef nokta arasindaki X,Y degerleri hesaplanacak.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

engerex


z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com