Yalitkan malzemeler nasil polarize olur?

Başlatan z, 27 Ekim 2021, 17:30:32

z

Bir kondansatorun icindeki yalitkan malzemeyi gozunuzun onune getirin.

Sarjli bir kondansatorde plakalara bakan yuzeylerde yalitkan tabaka polarize olmus resmedilir.

Kafama yatmayan kisimlar.

Yalitkan malzemelerde serbest elektron diye bir sey yoktur. Atomun etrafinda surekli donup duran  parcaciklar nasil olur da polarize olur?

Yalitkan malzemenin elektronlari nasil olur da bir tarafa yigilir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

Polarize olan iletkendir ama ince oldugundan gosterimde kolaylik olsun diye oyle ifade ediliyordur.

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

FullMetal

#3
Yalıtkan malzemede az da olsa serbest elektron bulunur, yalıtkanda; valans bandı ile iletim bandı arası mesafe yarıiletkenlere göre daha yüksek değerde olduğundan yalıtkan bir malzemede yarıiletkenlere nazaran çok daha az sayıda elektron termal etkiyle valans bandından kurtulup serbest duruma geçecektir(bununla birlikte malzemenin saf olmaması yada katkılanması da birim hacimdeki serbest elektron sayısını değiştirir.) Birim hacimdeki serbest elektron sayısı az olduğu için akım taşımaya katılan elektron sayısı azdır yani yalıtkanların direnci iletken ve yarıiletken malzemelere göre gayet yüksektir, bu yüzden yalıtkanda delinme dayanımına kadar çok düşük bir akım akabilir.

Sayfa 13: https://academic.uprm.edu/pcaceres/Courses/MatEng3045/EME4-2.pdf

z

#4
Ben kondansatorden hic anlamiyorum.

Kim bana bu aleti izah edebilir.

Iki metal levha arasina yalitkan bir malzeme koyunca neden kapasite degeri artiyor ve bu esnada yalitkan icinde ne gibi olaylar oluyor?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

devrecii

Kondasatör elektron protonun çekimi sayesinde çalışıyor , elekrik verildiğinde iki plaka birbirni çekiyor ve yapışmak istiyor ama olmuyor , işte depolanan enerji kapasitörün enerjisi oluyor.

Plakalar biribirne yakınlaşırsa kapasite artıyor neden çünkü çekim artıyor demek ki araya konulan malzeme E-P arası cekimi artıyor.

İki plakaya elektrik versek birbirini ne kadar çekiyor diye ölçsek daha sonra araya naylon koysak daha çok çekecek demek  ki ilginç  :-\ .

z

Anlamadigim yalitkan icinde cekirdegin etrafinda firdil firdil donen elektronlar yerlerine cakili vaziyetteler. Yani bu yorungeyi terkedemiyorlar.

Sonra da deniyor ki yalitkanda ust taraf - alt taraf + polarize.

Bence elektronlar donuyorsa ve bir metal buna yaklastirilirsa  elektron donerken statik yuku metale bir yaklasip bir uzaklasacagi icin metalde AC bir gerilim indukler. Ama bu anlatilan gibi trilyon kere trilyon elektron gelisiguzel anlarda yaklasip uzaklastiklari icin induklenen gerilim 0 olacaktir.

Fakat elektrik alani etkisinde bunlar ez zamanli yaklasip uzaklasirlarsa osilator mu olur?

Kafam ancak bu kadar basiyor. Keske fizik okusaydim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

devrecii

Elektronun protonun etrafında dönmesi uydurma bir şey.

Elekron protonu çekiyorsa neden yapışmıyor sorunu ortaya çıkmış, birisi de dünya ile güneş birbirini çekiyor ve yapışmıyorsa öyle demiş yapıştırmış.

Şimdi düşün hidrojen ve oksijen birleşiyor oradaki elektronlar ne oluyor hep karşı karşıya gelip çarpışmazlar mı ?

Hocam fizik okusaydın şimdi prof olmuştun yurt dışındaydın.

z

Carpismazlar. Tam ayni hizada karsi karsiya birbirine hizla yaklasirlarsa birbirlerini iter elektronlar yoldan pirtar. Birbirlerini gecince asil yollarindan devam ederler.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

@z fizik te okusan bizim memlekette bu konunun izahini ispatini deneyini yapacak adami zor bulursun, olsa bir kapasitor fabrikamiz coktan olurdu.

Andromeda

.. benim hatırladığım kadarı ile öyle bir tarafa elektron yığılması diye birşey yok..
 iletkende bile bütün elektronlar hareket etmiyor..
polarize denince aklıma yön geliyor.. yani belki oldukları yerde bir hareket yapıyordur parçacıklar..
bende bir soru sorayım..
Yalıtkan nedir? Dielektrik madde nedir?
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

z

#11
Alıntı YapYalıtkan nedir? Dielektrik madde nedir?
Hic farki yok diye biliyorum.

Tamam yalitkani unutalim.

Demir atomlarinin normalde miknatisiyet ozelligi yok.

Fakat kuvvetli bir magnetik alana girince miknatisiyet kazaniyor.

Simdi demir atomlarina ne oluyor da miknatisiyet kazaniyorlar.

Cevabini bilirsek yalitkanlardaki diipolu de aciklayabiliriz o zaman.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

asma

Maddeyi oluşturan tanecikler yine tanecikli yapıda değil mi. Bunlar da polarize manyetize veya ne bileyim kategorize oluyorlar.
Bu madde katı sıvı gaz (ve diğerleri) halinde olabilir. Sıvı ve gaz akışkan özellik taşırken katı maddelerin tanecikleri sabit mi , bir birine kenetlenmiş durumda mı. Mutlak sıfırı atalım bir kenara her madde molekül veya atom lardan oluşuyor ve bunlar sürekli titreşiyor. Titreşim yoğunluğu ısısını belirliyor. Çünkü foton yayıyor ve biz bunu ölçüyoruz. katı sıvı veya iletken yalıtkan fark etmeden temazsız ölçüm yapıyoruz.
Katı cisimler bizim düşündüğümüz gibi katı değil  :du:
Serbest bölge diye dağıttım biraz , toplamaya çalışayım.
Katı haldeki demir parçayı kuvvetli manyetik alana maruz bıraktığımızda içindeki tanecikler dirsek temas hizaya gel komutuyla dizilir. Sonra yavaş yavaş muhabbet falan derken sıra yavaşça bozulur.
Bu arada bu nesne (demir çubuk) manyetik alandan etkilenebiliyorsa her bir tanecik için (pil gibi) kutupları vardır diyebiliriz. LCD çalışma prensibi gibi (ama likit değil bunlar)
Manyetik alanın yönüne göre cephelerini dönüyorlar , izlediği yola göre sıra oluyorlar. Etki ortadan kalkınca materyalin tepkisine bağlı bir hızda eski haline geri dönüyor. (belkide bu işi yaparken aldıkları enerji azaldıkça eski haline dönüyordur)

Zaten atom modelini bile şüpheli , elektron çekirdeğin etrafında  , dünya güneşin etrafında hatta bir de kendi etrafında dönüyormuş. Bize hep yalan söylediler.
 
Dünya düzdür. Gerisi büyük yalanın parçaları. İnanmayın.

Not: Bu işten bile kazanç sağlanıyormuş. Ben de bir kaç video seyrettim çorbalarına tuz attım galiba.

z

Demiri miknatislayalim ardindan tek atom kalana dek zimparalayalim.

Nihayetinde nasil bir atom yapisi ile karsilasiriz ki magnetik ozelligi olan bir tek atomumuz olur?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#14


Fizikciler okusa kiclariyla gulebilirler. Fikir cimlastigi benimkisi.

Simdi resimde sol ustteki gibi bir iletkenden akim akitirsak sekilde goruldugu uzere N vs S kutuplari olusuyor.

O zaman cekirdek etrafinda donen elektron da (resimde sol altta) dondugu icin magnetik alan olusturur.

Eger bu atomu tepe taklak yaparsak magnetik alan yonu degisir. (Resimde sag altta.) Resimde N ve S i yer degistirmeyi unutmusum !!!

Cekirdek yerinden oynamayacak sekilde elektrona bir kuvvet uygulayip yatay olan yorungesini resimde sag ustteki gibi pek ala her hangi bir aciya getirebilirim.

O halde bir demir kutlesinde trilyonlarca cekirdek ve elektron var. Elektronlarin her birisinin yorunge acisi farkli. Sonuc olarak ortalama magnetik alan sifir.

Ama bir kuvvet etkisiyle tum  yorungelere ayni aciyi verirsek ve sistemi kendi haline birakirsak artik demirimiz miknatis haline gecer.

Hic bir atomun yerini fiziksel olarak degistirmedik. Sadece fir dondulerin acisini degistirdik.

Bu durumda hidrojen atomu tek basina bir miknatistir.

Tek bir demir atomu da miknatistir. Tek bir bakir atomu da.

Miknatis teorim nasil?


Bakir atomlarinda her bir atomun en dis yorungeslerini nasil ayni aciya getiririz. Bunu aciklayamiyorum. Eger bunu basarirsak her cins atomu da mesela bakirdan aluminyumdan miknatis yapabiliriz demektir.

Atomlari bir biri ile bag kuracak sekilde bir araya getirirsek molekul yapiyoruz. Belki atomlari bir arada tutan elektron baglarindan dolayi bakir vs de bu yorunge acilari ni degistiremiyoruzdur. Demirde degistirebiliyoruzdur. (Salladim.)

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com