Evde Chip Yapımı

Başlatan elektronik, 25 Kasım 2021, 15:01:02

MC_Skywalker

Evde chip yapmayı geçtimde şu Youtube deki Ben Eater gibi kendi 8bit bilgisayarını lojik entegreler ile yapacak var mı? hem garj maraj gerekmiyor. Birkaç breadborad, birkaç 74 sersi lojik entegre, LED, direnç, bolca kablo ve masa üsütünde boş alan. Adam oturumuş kendi komut kümesini oluşturmuş.

Garj maraj bahane olsada da yapamazsın. Önceliğimiz olmuş açlıktan ölmemek. Olsa garajlı ev satar daha ufak yere geçer yaşamaya çalışırız adamların yaşam standardına ulaştığımızda o zaman konuşuruz evde cip-mip yapmayı.


foseydon

ben elemanı hatırlıyorum, 16-17 yaşında ilk chipini yapmıştı. ebay üzerinden topladığı malzemeler ile. başka bir eleman vardı, netten topladığı malzemeler ile yangın detektörlerinden topladığı radyoaktif malzemeyi kullanarak atom bombası yapmaya çalışırken yakalanmıştı lanet olası federaller tarafından. adam nerdeyse yapıyormuş.

bizde bu işler olmaz. bu iş sadece para ile alakalı da değil, ne o kültür var, ne de o vizyon. en basitinden 2. el geliştirme kiti alacaksın. e-ticaret sitesinden 600 tl + kargo bedava şeklinde alabiliyorsun diyelim. adam 500 tl fiyat çekiyor  + kargo alıcıya ait diyor. sen satarken uygun fiyat çeksen, bu sefer alıcı abi indirim olmaz mı diyor. veya neden bu fiyata satıyorsun arızası mı var diyor. güven yok, adam kaziklama var. tut ki fiyatlar uygun, alim gücü yüksek (ki çok yakın zamana kadar öyleydi), cebinde parası olan adam gidip kendine yatırım yapmaz. telefonuna, ayakkabısına falan yatırım yapar.

Epsilon

#17
Alıntı yapılan: foseydon - 26 Kasım 2021, 13:09:46....sen satarken uygun fiyat çeksen, bu sefer alıcı abi indirim olmaz mı diyor. veya neden bu fiyata satıyorsun arızası mı var diyor. güven yok, adam kaziklama var.....
Sattığın ürünün çalıştığına ait videosunu ekliyosun"Çalışıyormu?" diye soruyor.Örneğin orjinal JBL kabini çok uygun fiyata satıyorsun kenarındaki ufak çatlağı "şeyinde boncuk bulmuş " gibi anlatıyor.Normali 1000 TL olan ürüne 500 tl dediğinde 200 olmazmı demeleri tam bir cahillik, bu  500 TL lik ürünü, Nişantaşından apartman alacakmış gibi havalı  konuşmalarını saymıyorum bile.
Bir TV kanalında ingiliz antikacısının ülkesinde dolaşıp antika satın alıp sattığı bir program var "Antika Avcisi" idi sanırım adı.

 Bir alışverişte satıcıya sordu "Buna ne kadar istiyorsun " diye .O da "150 Pound yeterli" dedi.
Antikacı:
"Bu 150 paund dan değerli sana 250 paund vereyim" dedi.
Daha sonra da seyirciye bunu :.
"Bu kişilere bu şekilde destek olmazsam bu işlere ilgi duymazlar ve ben satacak ürün bulmakta sıkıntı çekerim " diye izah etti.

Bu kişi zaten "Tam değerinde fiyat verdiği için"pekçok soylu aile antikalarını satmak istediğinde veya büyük antikacılar yeni ürünleri satmak istediğinde  öncelikli olarak bunu çağırıyordu.
Bir kere kazıklarsın sonra ne yapacaksın.
Ankara da  elektronik malzeme satan 3-4 pasajda belki 50 dükkan var.
Ama diğer 45 inin toplamından fazla satış yapan 4-5 mağaza var.
Esnaflık kesinlikle bir kabiliyet.Herkez yapamıyor. 
   

elektronik

#18


--->>> Wafer <<<---

ziyaretci

#19
Alıntı yapılan: MC_Skywalker - 26 Kasım 2021, 12:25:16Evde chip yapmayı geçtimde şu Youtube deki Ben Eater gibi kendi 8bit bilgisayarını lojik entegreler ile yapacak var mı? hem garj maraj gerekmiyor. Birkaç breadborad, birkaç 74 sersi lojik entegre, LED, direnç, bolca kablo ve masa üsütünde boş alan. Adam oturumuş kendi komut kümesini oluşturmuş.

Garj maraj bahane olsada da yapamazsın. Önceliğimiz olmuş açlıktan ölmemek. Olsa garajlı ev satar daha ufak yere geçer yaşamaya çalışırız adamların yaşam standardına ulaştığımızda o zaman konuşuruz evde cip-mip yapmayı.



Ben yaptım hocam. Kendi komut setimi, ide'mi oluşturup, örnek kod yazıp sonsuz döngüde koşturdum. Komut modülleri, çekirdek, program sayacı, ön bellekler, genel amaçlı PORT Ç(çıkış) vs. Dışarıdan sadece program belleğine(32KB paralel eeprom) idemin oluşturduğu kodu yüklemek ve çekirdek belleğini(32KB paralel eeprom) tek seferlik programlamak için PIC kullandım.

Proje bitti, mezun olduktan sonra her sabah uyandığımda karşımdaydı, duvarda yaslı duruyordu. Birkaç ay sonra "bununla nasıl uğraştın lan, gerizekalı!" demeye başladım kendime. Bitirme projesinde şeklimizi koyacaktık tabi, o yüzden uğraştık. :D Da Lanet olası pandemiye denk geldi proje sunum dönemi, kimseye sunamadan aldık notumuzu mezun olduk. Sizinle paylaşmak şimdiye kısmetmiş. :)

Toplamda 300 metre kablo gitmişti veri yoluna. Diğer iki arkadaşım tez dosyasıyla uğraştı.

https://www.elektrocavus.com/Ozgun-islemcimiz



Alıntı YapTEÇHAON nedir?

MİMARİSİ ÖZGÜN

Tamamen öğretim amaçlı özgün mimari ile mikroişlemcilere büyüteç tutar.

EĞİTİM DOSTU


Görsel eğitim destekli olduğundan kafalardaki soru işaretlerini sıfırlar.

TEŞVİK GÜCÜ YÜKSEK


Mikroişlemcinin temel olarak ne kadar kolay bir yapıda olduğunu göstererek, varolan gelişmiş işlemcileri programlama merakı için enerji sağlar.

PROJEDEKİ AMACIMIZ:

Ülkemiz gençliğini, teknoloji müşterisinden teknoloji üreticisine yönlendirmektir. Yeni yüzyıl şimdikinden daha hızlı akacak ve yetişmek için gereğinden fazlası gerekecek.



TEÇHAON | Türkiye'nin mimarisi...
   Gömülü sistem programlamaya yeni başlayan, merakı olan ve bazı konuları anlamakta zorluk çeken arkadaşlarımız için bitirme projesi olarak seçtiğimiz özgün mimariye, 16 bit kelime boyuna, Türkçe arayüz ve komutlara sahip programlanabilir metredenetleyicimizin(1m^2 boyutunda) sistem testleri tamamlandı.

TEÇHAON nedir?
--TEÇHAON bir deney setidir. Programlamaya yeni başlayan adaylara yönelik gömülü sistemlerin mantığını kavramak için mükemmel bir araçtır. Merak uyandırıcı, teşvik edicidir.

Öğrenciler bu deney setinde neyi görecekler?
--Özgün mimarimizin veri yollarını, bilginin işlenmesi aşamasını, adres-veri mantığını ve bilginin nasıl yönetilip anlamdırıldığını, görselleştirmek için kullandığımız ledler üzerinden 1cm^2 modern mikroişlemcilerin 1m^2 lik büyütülmüş halini görecekler ve irdeleyecekler.

Ne kadar özgün?
--Sistem tamamen Flip-Flop(D, J-K), AND, OR, NOT, XOR, XNOR entegreleri ile yani en temelden tasarlanan denetleyicimiz 16 bitlik kelime boyuna sahiptir. Bellek olarak 32KB paralel EEPROM ve sRAM kullanılmıştır. Yani temel sayısal elektronik dersini alan ya da kitabını okuyan herkes doğrudan günümüz mikroişlemcilerinin mantığını kavrayacaktır.

Çalışmalarımız tamamlandı.
Çalışmalarımız hedeflediğimz 1 Mayıs 2020 tarihi itibari ile tamamlanmıştır. TEÇHAON kodlama arayüzümüzde yazılan kodlar özgün mimarimizin üzerinde sorunsuzca koşuyor ve işleniyor.

***Prototip için hazırlanan 11 adet komutumuzun testleri başarıyla tamamlandı.
-TOPLAMA
-ÇIKARMA
-KOPYALAMA
-ADRES ATLAMA
-EŞİTSE ADRES ATLAMA
-EŞİT DEĞİLSE ADRES ATLAMA
-BÜYÜKSE ADRES ATLAMA
-KÜÇÜKSE ADRES ATLAMA
-LOJİK VE
-LOJİK VEYA
-LOJİK DEĞİL

***Kodlama arayüzümüzde yazılan Türkçe kodlar başarıyla derleniyor ve özgün mimarimiz için oluşturulan formata dönüştürülüp sorunsuz bir şekilde koşuyor.

***Maksimum ayarlı kumanda frekansında(20Hz) bir komutumuzun tamamen işlenmesi yaklaşık 70 saniye sürmektedir.
Youtube kanalımız;
https://youtu.be/3NlVp52R4Ys
**Modülleri birbiriyle bağlamak ve köprü ihtiyaçları için yaklaşık 300 metre kablo kullanılmıştır.

Metredenetleyicimizin üzerindeki modüllerin isimleri:

-Çekirdek modülü

-Program sayacı modülü

-EEPROM modülü

-RAM modülü

-Program ön bellek modülü

-RAM ön bellek modülü

-Adres yönlendirici modülü

-Adres yönlendirici modülü ek

-PORTÇ modülü

-Elle programlama modülü

-Sonuç yönlendirici modülü-

-İşlem slotları modülü ek

-İşlem slotları modülü

Aşağıdaki modüller işlem slotlarının üzerinde dik olarak yer almaktadır.

-Toplama komutu modülü

-Çıkarma komutu modülü

-Kopyalama komutu modülü

-Adres atlama komutu modülü

-Eşitse komutu modülü

-Eşit değilse komutu modülü

-Büyükse komutu modülü

-Küçükse komutu modülü

-Lojik Ve komutu modülü

-Lojik Veya komutu modülü

-Lojik Tersle komutu modülü

Ek kartlar;

-Saat sinyali üreteci kartı 1-20Hz

-Metredenetleyiciyi programlamak için PIC ile tasarladığım programlama kartı(Derleyici arayüzünde yazılan ve derlenen kodları metredenetleyicinin program belleğine yüklemek için)

-Çekirdek programı tanımlama kartı

YAPIM AŞAMALARINDAN KESİTLER








Projeyi tasarlarken ve uygularken maddi ve manevi desteklerinden dolayı ekip arkadaşlarım olan Talha YILMAZ ve Alhassane DIALLO'ya teşekkürlerimi borç bilirim.

Erkan ÇAVUŞ

09.07.2020

tunayk

Alkışlanacak iş yapmışsınız. Tebrik ederim.Umarım daha gelişmiş projelere  başlangıç adımınız olur hakettiğimiz yere gelirsiniz.

MC_Skywalker

Tebrikler. Umarım bir sponsor bulur ve VHDL e dökerek FPGA üzerinde koşturmak nasıp olur.