Yer çekimi

Başlatan MrThinking, 11 Şubat 2022, 17:26:44

MrThinking

Yerçekiminde bizi ve her şeyi yere çeken nedir. Koca bir mıknatıs mı? Dünyanın çekirdeği mi? orada neler oluyor da bizi yerde sabit tutuyor?
Bir topun etrafına minik oyuncak askerler yerleştirsem top dönerken o askerlerin düşmesini engelleyen yapay bir yerçekimi veya deneysel bir ortam yaratılabilir mi?
Bilim kurgu filmlerindeki, uzay gemilerinde, geminin anons siteminden duyulan "Yapay yerçekimi oluşturuluyor" anonsu ne kadar gerçektir?
 
Ego=1/Knowledge

brandice5

#1

Sozuak

Nurtopu gibi bir yeni Z miz daha olmus yasasin.

z

#3
Filmlerde uzay gemilerindeki yercekimi donen silindir ile elde ediliyor.

Insanlar silindirin icinde oldugu icin silindir dondugunde olusan merkezcil kuvvet insanlari iyice silindire yapistiriyor. Insanlar silindirle birlikte donup duruyor tabiki.

Lunaparklarda silindir icinde motosikletle tur atip yercekimine meydan okuyanlarla ayni prensip.

Top orneginde malesef oyuncak askerleri top tarafindan cekip dusmelerine engel olamazsin.

Yer cekimi kuvveti oncelikle kutlenin buyuklugu ile orantili oldugundan. Topun kutlesinin olusturacagi cekim kuvveti cok cok zayif olacak.

F=M1*M2*G/r^2 

Burada M1 topun kutlesi, M2 askerin kutlesi, r topun merkezi ile askerin kutle merkezi arasindaki mesafe, G de bu topa ait evrensel cekim kuvveti sabiti olacak. (Tabiki bu deneyi kutlelerden (dunyadan aydan gunesten vs) cok cok uzak olacak sekilde uzayda yapmak lazim.)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

Zeminin altında süper iletkenlik için -291 derece fahrenhahhayt selsius gradyan bölü saniyede  tutulan amorilenyumsilikat iletkenler var. Bu iletkenlere özel bir cihazla -348 Amperlik hadron akımı uygulanınca sonuç olarak positif yüklü organik maddeleri çekebilir hale geliyor. Interstellar filminde  bir ara akım düşmüştü, o sırada havuzdaki suyun felan nasıl havalandığını görmüşsünüzdür. O filmdeki gemide bu teknolojinin bir alt cenerasyonu kullanıldığı için ara ara  kablo direnci yükselip  şarj etmeyi zorunlu kılıyordu. Artık bu olay aşıldı. Spreyi var sıkıyorsunuz kablo donuyor hemen.

MrThinking

Dünya'nın çekirdeği diyerek bilmeden bir hipotez mi ortaya attım yoksa?
Yerçekimi ile ilgili okuduklarımda Aristo dan Einstein a kadar çekirdekten bahseden olmamış.
Eğer bu bir hipotez ise bunu çürütebilecek bir antitez var mıdır?
uzay zaman ve kütle çekimi teorilerini algılayamıyorum.
Tek aklıma yatkın fikir, çekirdeğin dönen bir mıknatıs olduğu ve üzerindeki her maddenin de bu mıknatısın çekebileceği özyapıda olduğu fikri.
Eğer düşünecek olursak, çekirdek üzerindeki her maddede istisnasız en çok hangi element vardır. Karbon mu? Belki de bu mıknatıs karbon elementine etkilidir.
Bir fizikçi değilim ama bir alaylı veya düşünür olma oranım yüksek.
Ego=1/Knowledge

MC_Skywalker

Dünyanın manyetik çekirdeğinin etkilerin Van Allen kuşaklarında görünüyor.
Mıknatıs olarak dünya
https://umutayildiz.com/manyetosfer-bir-miknatis-olarak-dunya-konuk-dr-kaan-ozturk-bogazici-uni-b097/

Kabil ATICI

Manyetik alan (mıknatıslık) ve yer çekimi farklı konulardır. Örneğin mars ve ay'ın manyetik alanı yoktur. Çünkü çekirdek ekrafındaki eriyik haldeki magma katılaşmıştır ve bu nedenle gezegenden bağımsız çekirdek dönüşü yoktur. Ama yine de kendi çekimleri vardır.

Teorik fizikte yer çekimi graviton adı verilen parçacıklar tarafından oluşturulduğu belirtiliyor. Ama bir ölçüm ve gözlem var mı, bilemiyorum. Graviton geçek bir varlık olarak tespit edilseydi, bunu yapay olarak üretimi ve kullanımı mümkün olabilirdi.

Film konusu ise, adı üzerinde senaristin ve yönetmenin hayal gücüne kalmış. Eh birazda danışmanların.

Teorik olarak sözünü ettiğin topun içine bir toplu iğne başı kadar nötrino yıldızı parçası koyabilirsen, etrafındaki nesneler durabilir. Ama bu kütleyi nasıl taşırsın bilemem.
ambar7

Sozuak

En çok göz  önünde, en çok farkında olunan ama en az bilgi sahibi olduğumuz konulardan biri. Geçenlerde bir belgesele denk geldim. Jüpiter ve onun manyetik alanının gücünden bahsediyordu. Korkunç bir gezegen. Belki de onun yerçekimi kuvvetinin kaynağı ile daha çok araştırma yapılmıştır. O kadar güçlü bir manyetik alanı (belki de yer çemimi demeliyim) varmış ki  eliptik yapıdaki yörüngeleri olan uyduları bile sürekli küre ile elips şeklinde biçim değiştiriyormuş.  Bu nedenle de uydularında volkanlar  sürekli tetiklenirmiş.

MrThinking

Alıntı yapılan: Sozuak - 12 Şubat 2022, 11:02:34En çok göz  önünde, en çok farkında olunan ama en az bilgi sahibi olduğumuz konulardan biri. Geçenlerde bir belgesele denk geldim. Jüpiter ve onun manyetik alanının gücünden bahsediyordu. Korkunç bir gezegen. Belki de onun yerçekimi kuvvetinin kaynağı ile daha çok araştırma yapılmıştır. O kadar güçlü bir manyetik alanı (belki de yer çemimi demeliyim) varmış ki  eliptik yapıdaki yörüngeleri olan uyduları bile sürekli küre ile elips şeklinde biçim değiştiriyormuş.  Bu nedenle de uydularında volkanlar  sürekli tetiklenirmiş.
O zaman jüpiterle ilgili bu söyledikleri Minkovski nin Uzay zamanı teorisini çürütmüş olmuyor mu? Uzay zaman teorisinde bu elipsleşmeden sözedilmesi imkansız değil mi?
Ego=1/Knowledge

MrThinking

#10
Acaba bir yerçekimi yok mu? Yoksa bizi yere iten bambaşka bir kuvvetten mi bahsetmeliyiz?
"Gökitimi" gibi bir şeyden? Atmosferin katmanlarından biri bu işe yarıyor olabilir mi?
 Alın bir hipotez daha :) Evet biraz saçma oldu; Atmosfer olmayanlar yeni aklıma geldi.
Ego=1/Knowledge

Sozuak

 
Alıntı yapılan: ümitgungor - 12 Şubat 2022, 11:22:46O zaman jüpiterle ilgili bu söyledikleri Minkovski nin Uzay zamanı teorisini çürütmüş olmuyor mu? Uzay zaman teorisinde bu elipsleşmeden sözedilmesi imkansız değil mi?

Bu eliptik yörünge olayında Jüpitere yaklaştıkça çekim gücünden elips şekli alma ve uzaklaştıkça düzelmesi söz konusu ama zaman  olarak bakınca jüpiterde zamanın daha hızlı akması beklenir diye düşünüyorum. İnsan oralara gidip yaşamadığı sürece bunun pek anlamı olmayabilir ama belki oradan uzak uzayı gözlemliyor olsak çekim gücünden dolayı ışık hızı artıp  dünyadakinden daha hızlı şekilde değişimlerin görüntülerini elde edebilirdik.  Öte yandan oradaki uzay araçları bile dünya ile iletişim kurabilmek için eliptik yörünge çizip gezegenden uzaktayken sinyal yolluyorlar bildiğim kadarıyla. ORadan da radyo sinyallerinin gelmesi bayağı uzun zaman alır vs vs vs. KArışık ama keyifli işler.

MrThinking

#12
Aşağıdaki şekle göre; Dünya yerçekiminde oluşturulan bir deneyde, bir iple belinden tavana asılı ve dönebilen bir küre üzerinde yürümeye çalışan insanın, küre üzerinde 200 nevton yük oluşturması için duruş açısı ne olmalıdır? Amacım Dünya da Ay ın yerçekimini simüle etmek.

Ego=1/Knowledge

ankyra

İzlediğim teorik fizik videolarına göre;
Her kütle büyüklüğü oranında uzay zamanı büküyor, bu bükülme miktarına göre diğer cisimler o kütleye doğru çekiliyor. Dünyanın oluşturduğu kütle çekim ayı yörüngede tutuyor, ayın oluşturduğu kütkeçekim gel-git e neden oluyor.
Evrende bikaç büyüklük var sözü geçen, kütleçekim bunlardan biri.

Aşağıdaki foto görsel olarak bu durumu izah etmeye çalışıyor.

https://pbs.twimg.com/media/EXRsJP2XQAYnDgN?format=jpg&name=900x900

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR_asWtMkR8lXuvXUXnQ8zroXiz0H_gj3EIpg&usqp=CAU

JOKERAS

Alıntı yapılan: Sozuak - 11 Şubat 2022, 20:49:14Nurtopu gibi bir yeni Z miz daha olmus yasasin.
Ha ha ha:)

Yer çekimi Çok çekicidir kerata.
Bu sebeple Yer çekimi çekeeer:))
------------

Yerçekimi,Madde,Kütle,Boşluk o, bu, şu.Bence bunların hiç bir önemi yok.
Zaman nedir onu çözersek tüm Problemler çözülür sanırım.
Bildiğim kadarı ile Zamannın ne olduğunu çözen yok.