Ne zaman yapacağız bundan bir tane.

Başlatan Mr.Thinking, 01 Nisan 2022, 11:03:19

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: eti - 05 Nisan 2022, 03:43:57Robot işi ile uğraşanların robotları insana benzetme gayretlerini anlayamıyorum.
Benim benzetme gayretimin bir sebebi var. Onu yaparken insan anotomisini ve yaratıcının onu nasıl yarattığını anlayıp hayreti şayana kapılma arzusu ve salgıladığı çok miktarda iman endorfini bağımlılığım.
Zaten yaratılmışların dışında bir şeye benzetme imkanı da yok. İnsan benzetimi bu endorfini en çok salgılatan sadece. Eğer bahsettiğiniz şirk ise o bende yok. Konu derin ve burası uygun değil.
ego=1/Knowledge

Firzen

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 04 Nisan 2022, 21:21:38Bahsettiğiniz şeyleri biraz açar mısınız. Nedir bunlar?
Olay aslında şu robotu gerçek hayatta yapmadan gerçek hayattaki sonuçlara yakın değerler elde etmek için simülasyon ortamları var.4-5 sene öncesine kadar Matlab-Simulink tekelinde olmasına rağmen günümüzde genellikle Ubuntu işletim sisteminde çalışan açık kaynak ve akademik literatürde çokca kullanılan simülasyon yöntemleri var "ROS" gibi. Amaç ise aslında forumda çokca konuşulan ve sizinde ilk başlıkta yazdığınız gibi. Elinizde malzeme yok ama olsaydı şöyle böyle robot yapardım diyen bir sürü insan var. ROS ve benzeri programlar buna izin veriyor. Siz 3D modelinizi çiziyorsunuz (FreeCAD ücretsiz). Ardından bu çizimi .obj ve URDF formatlarına dönüştürüyorsunuz. Sonrasında ise çevre ortamlarını belirlemek için ROS kurulu bir bilgisayarda RVIZ uygulamasında açıyorsunuz. Sistemin için yüzlerce sensor ve actuator kayıtlı.  Herbir önemli olan bağlantı noktasını ve sensörleri orada belirledikten sonra, hangi tip programlama kullanacağınızı söylüyorsunuz (C/C++ veya Python). Sensör verileri ve actuator verileri Publisher ve Subscriber olarak nitelendirilip birbirleri ile bağlantı sağlanıyor. Bu satede gerçek hayatta daha sistemi kurmadan sanal ortamda neredeyse birebir bir cevap elde edip çalıştırıyorunuz. Dahası yazdığınız kodda hiçbir değişiklik yapmadan içine container olarak yada cross-compile yapılabiliyor kullandığınız karta göre.
Kararsız...

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: Firzen - 05 Nisan 2022, 12:56:16Olay aslında şu robotu gerçek hayatta yapmadan gerçek hayattaki sonuçlara yakın değerler elde etmek için simülasyon ortamları var.4-5 sene öncesine kadar Matlab-Simulink tekelinde olmasına rağmen günümüzde genellikle Ubuntu işletim sisteminde çalışan açık kaynak ve akademik literatürde çokca kullanılan simülasyon yöntemleri var "ROS" gibi. Amaç ise aslında forumda çokca konuşulan ve sizinde ilk başlıkta yazdığınız gibi. Elinizde malzeme yok ama olsaydı şöyle böyle robot yapardım diyen bir sürü insan var. ROS ve benzeri programlar buna izin veriyor. Siz 3D modelinizi çiziyorsunuz (FreeCAD ücretsiz). Ardından bu çizimi .obj ve URDF formatlarına dönüştürüyorsunuz. Sonrasında ise çevre ortamlarını belirlemek için ROS kurulu bir bilgisayarda RVIZ uygulamasında açıyorsunuz. Sistemin için yüzlerce sensor ve actuator kayıtlı.  Herbir önemli olan bağlantı noktasını ve sensörleri orada belirledikten sonra, hangi tip programlama kullanacağınızı söylüyorsunuz (C/C++ veya Python). Sensör verileri ve actuator verileri Publisher ve Subscriber olarak nitelendirilip birbirleri ile bağlantı sağlanıyor. Bu satede gerçek hayatta daha sistemi kurmadan sanal ortamda neredeyse birebir bir cevap elde edip çalıştırıyorunuz. Dahası yazdığınız kodda hiçbir değişiklik yapmadan içine container olarak yada cross-compile yapılabiliyor kullandığınız karta göre.
Şu an ROS u araştırıyorum....Yönlendirmeniz için Teşekkür ederim.
ego=1/Knowledge


Mr.Thinking

#19
Şimdi siz bu ros ve eklentileriyle robotu gerçekte uğraşmadan her türlü motoru, actuatoru ve sensörleri ile birlikte gerçeğe yakın şekilde tasarlayacagimi mi söylüyorsunuz. Tasarımdaki bu motorlari, actuatorleri ve sensörleri gerçek piyasada bulup kullanabileceğimi ve mekanizmanın tüm metal ve plastik aksamının, CNC, freze, 3d printer,torna v.s. ölçülerini bu programlardan edinebilecegimi mi söylüyorsunuz.
ego=1/Knowledge

Firzen

#20
Alıntı yapılan: MC_Skywalker - 05 Nisan 2022, 20:28:21https://developer.nvidia.com/isaac-sdk ROS simiasyonu için

Hi ISAAC SIM çok güzel ama küçük bir sıkıntısı var. Gereksinimleri arasından mim GTX1080Ti ve 8GB üzeri GPU hafızası istiyor. Direk ROS için bu şartlar gerekli değil.

06 Nisan 2022, 21:32:18
Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 05 Nisan 2022, 22:15:12Şimdi siz bu ros ve eklentileriyle robotu gerçekte uğraşmadan her türlü motoru, actuatoru ve sensörleri ile birlikte gerçeğe yakın şekilde tasarlayacagimi mi söylüyorsunuz. Tasarımdaki bu motorlari, actuatorleri ve sensörleri gerçek piyasada bulup kullanabileceğimi ve mekanizmanın tüm metal ve plastik aksamının, CNC, freze, 3d printer,torna v.s. ölçülerini bu programlardan edinebilecegimi mi söylüyorsunuz.


Kısaca Evet.
Kararsız...