Metel Dedektörleri ve Elektroniği Hakkında

Başlatan berkay_91, 03 Mayıs 2022, 13:43:41

Hattusa

Alıntı yapılan: berkay_91 - 05 Mayıs 2022, 10:08:43bu devredeki TE1 isimli entegreyi bobinden gelen sinyalleri okumak için kullandığını düşünüyorum doğru mu? BOM listte TE1 -> TE2012 yazıyor fakat aratınca datasheet çıkmıyor. TL082 isimli Op-Amp'ın buradaki görevini anlayamadım 



o TE1 yazan o devreyi tasarlayan tarafından özel tasarlanmış analog bir yapıdır. sende kendi devrene uygun analog bir yapı oluşturup böylesi bir kite dönüştürebilirsin. tabi derdin pulse bir cihaz yapmaksa...

ordaki tl082 nin görevi gerilimi 2 ye bölmek, buna neden ihtiyaç duydu derseniz. o devreyi tasarlayan kişi (alıntıladığı cihaz delta pulsenin şeması olduğunu düşünüyorum) n kanal bir mosfetle bobini sürdüğü için ve sinyalin +v kısmında oluştuğundan dolayı o sinyali opamplarla devrenin kendi besleme aralığında işlemek istediğinden dolayı böylesi bir gerilime ihityaç duymuştur.

derdiniz pulse bir cihaz tasarlamaksa üzerinde çalıştığınız devrenin şemasını eklerseniz size adım adım işlevlerini BİLDİĞİM kadarıyla yardımcı olabilirim.
vardım ilim meclisine eyledim talep, meğer ilim en gerideymiş illa EDEP, illa EDEP <muhyiddin Arabi K.S.>

Hattusa

Alıntı yapılan: Kılıç - 03 Mayıs 2022, 20:07:39Belgeselde görünüyordu. Taramaya başlamadan önce havada sıfırlama yapılıyordu. Bu değere göre fark aranıyor. Mutlak kalibrasyon hatalı olur. Mekana göre ayar yapılır.

 cep telefonuna  bağlanan  dedektör
https://consumerreports.metaldetectorsforgold.net/Turn_your_smartphone_into_functional_metal_detector.html

bu videodaki cep telefonundan dedektör yapıldığı iddia edilen sistemin ütopik ve kandırmacadır. Zira cep telefonlarında kullanılan MAG3110 tarzı magnometre sensörleri demir,cobalt ve magnezyum içerikli metallere tepki verip diğer aliminyum, bakır vb metallere tepkisi yoktur ve o sensörler genellikle max. 100nT hassasiyetteki sensörlerdir. bu açıklamayı yapma nedenim bizim milletimiz herşeyin kolayına kaçmayı sevmesi ve kandırılmaya müsait olmasından dolayı para kaptırdıklarından dolayı açıklama ihtiyacı duydum. geçmişte belli android tablet cep tel. ve programlarına 1000-2000 dolar para verdiklerini duydum tabi sonuç fiyasko ve hayal kırıklığı...
hatta o programın adı da yanılmıyorsam scorpion du sanırım
vardım ilim meclisine eyledim talep, meğer ilim en gerideymiş illa EDEP, illa EDEP <muhyiddin Arabi K.S.>

power20

Alıntı yapılan: Hattusa - 05 Mayıs 2022, 11:32:55bu videodaki cep telefonundan dedektör yapıldığı iddia edilen sistemin ütopik ve kandırmacadır.
Telefonun kendi sensörü kullanılmıyor dışarıdan devre takılıyor. Gibi göründü bana

Hattusa

Alıntı yapılan: Kılıç - 05 Mayıs 2022, 11:47:58Telefonun kendi sensörü kullanılmıyor dışarıdan devre takılıyor. Gibi göründü bana

hocam o konuda bilgi yok ancak ilave bir devre ile bobinden elde edilen sinyali USB aracılığı ile iletebilir ancak gene de afaki bir derinlik verisi vermeyeceğini sanıyorum.
vardım ilim meclisine eyledim talep, meğer ilim en gerideymiş illa EDEP, illa EDEP <muhyiddin Arabi K.S.>

sinus

Alıntı yapılan: berkay_91 - 03 Mayıs 2022, 13:43:41Merhaba, 2 farklı bobin ile PI modda 12V ile çalışan ve 1-2 metre derinlikteki 3 cm ve üzeri boyutlardaki metal objeleri bulabilen metal dedektörü yapmak istiyorum, bu konu hakkında anlayamadığım bazı noktalar var...

1. Kalibrasyonu nasıl yapacağım?
2. Objenin yakınlık uzaklık bilgisini gelen sinyalin frekansı üzerinden mi genliği üzerinden mi anlayacağım?
3. Bobinleri hangi tip sinyal ile süreceğim?
4. Objeden gelen sinyal için nasıl bir filtre ve amplifier devresi kullanmalıyım?

İki farklı bobin dedğiniz nedir?

PI modda derine inebilmek için bobini büyütmek gerekiyor. Fakat bobin büyüdükçe küçük cisimlere hassasiyet azalıyor. Siz önce bir tasarım yapın, amacınıza göre şekillendirin. Toprakta deneme yapmadan hiçbir tasarım netlik kazanmaz. Metal aramalarında toprak yapısı, aranan cismin şekli, konumu oksitli olup olmayışı gibi birçok çok değişken olduğu için şu şudur denemiyor.

Kabaca PI modda metal dedektörlerinde bobine kare dalga akım basılır. Akım kesildikten sonra bobin sönümleme eğrisi analog anahtarlar yardımıyla integratore girilir. Oluşan değer dc bir değere dönüştürülür. Bu değer boştaki değerlerle karşılaştırılarak metal var mı yok mu karar verilir.

Kalibrasyon ise şu şekilde olur. Adc'den gelen değer kalibrasyon tuşuna basıldığında okunan değer sıfır kabul edilir. Bir miktar eşik bırakılır, bunun altı ve üstü değerler metal algılaması olarak kabul edilir.



Yakınlık ve uzaklıkla alakalı literatürde herhangi bir bilgi edinme yöntemi yok bildiğim kadarıyla. Çünkü metal dedektörleri geri beslemesiz çalışıyor. Metaller konum, şekil ve toprak yapısına göre çok farklı etkiler yaratabiliyor. Aynı cisim farklı(dik-yan gibi) konumlarda farklı değerler verebilir.

Bence en önemli kısımdan birisi arama başlığıdır. Performansın %50'si başlığa bağlı gibi düşünebilirsiniz. Bobinin sarımı, sabitlenmesi, ekranlaması vs VLF dedektör yapıyorsanız çok gıcık işlerdir.

mustafa_cmbz

Derinlik işini bobine bastığın akımı kısarak yada açarak elde ettiğin sinyalleri örnekleyerek elde edebilirsin diye düşünüyorum.

Hatta Çin malı fakat tutulan bir makine şeması da görmüştüm ama hangi sistem idi hatırlamıyorum..

sayangku

pi dedektörler verimsiz  opensource kaynak  teknolojiekibi.com da var ister al ister demonte kit al istersen projenin pcb kendin düzenle hiç  farketmez lugatek open source var fakat hepsi aynı pi :)
masa başında stabil çalışır fakat  sahaya indiginde seni delirtir inan bana pi de vlf de kullandım  hatta devreler yaptım bu konu hakkında çok kafa patlattım ne yazıkki hepsi çöp :) internet deki videolar da hikaye özellikle metal  ayrımı  videolarını görünce çok gülüyorum :) ki eskiden bu görüşü savunan ve bunu  yapabilecegimi inanan biri olarak görüyordum kendimi.
ayrım işini en fazla şöyle yaparsın magnetometer altın algılamıyor istersen gözüne sok sensörün :) eski küflenmis metalleri iyi algılar yalnız yapacagın iş şu  pi tutarsın öter sonra magnetomerı tutarsın oda öter yada led yakar veya da gösterir herneyse ozaman dersin bu metal kazıp kazmama sana kalmış belki kılıç bulursun hiç belli olmaz :) magnetormeter bir güzel yanıda yeni metallere karşı duyarsız biraz eski toprakdaki oksitlenmiş metalleri iyi görüyor daha önce yaptim saha da denedim  lugatek bunla ilgili proje yapıp paylaşmıştım 5 sene önce felan

timpati

insan kulağı özellikle 1kHz civarına çok duyarlı ve 1 Hz'lik farkları bile algılayabilir. Ayrıca teknolojinin ürettiği "kulaklar" aynı frekanstaki testere dişi dalgayla üçgen veya kare dalganın arasındaki farkları "göremezken" insan kulağı "tını" denen sesin özelliğini "görür", makinalar kördür bu konuda şimdilik.

Yani bir metal dedektörüyle tarama yapıyorsanız en sağlıklısı kulaklıkla dinlemektir, farklı arazi koşullarında dedektörünüzü deneyip tepkilerini kuşağınızla dinleyip beyninize kaydedeceksiniz ve sonra yorumlayıp tecrübenizi artıracaksınız. Toprağın kendisi bir sürü metaloksitten oluşuyor, o karmaşada sırf kendi aradığınızı algılamak, hatta mesafe,cins ve açı bilgilerini körlemesine yöntemlerle ölçeceğini sanmak, sadece saflık olur.
why mr. anderson, why ?

tunayk


z

#24
Avustralyada dedektorle altin arayanlarin videolarini izleyin.

Eger dediginiz gibi (altini ayirt eden, derinlik bilgisi veren) yetenekli cihazlar olsaydi onlar kullanirdi.

Adamlarin arama algoritmasi asagidaki gibi.

1. Dedektorle gezin.
2. Sesde degisim oldumu?
3. Hayir ise goto 1
4. Topragi kaz.
5. Kazdigin topragi biraz uzaga koy ve bu topraga dedektorle bak.
6. Sesde degisim var mi?
7. Evet ise, metal ayirdigin toprakta Goto 9
8. Goto 4
9. Ayirdigin topraktan birazini avcuna al
10. Dedektor avucunda otuyormu?
11. Hayir ise Goto 9
12. Avucunda metal var.
13. Avucundaki topraga bak. Altin parcasi mi var yoksa demir vs mi?
14. Altin ise sevin. Altini siseye koy. Goto 1
15. Kufret.
16. Goto 1

Aynen bu siralama ile adamlar takir takir altin buluyorlar.
Sanslari Avustralya gibi altin zengini bir ulkede olmalari. Zaten adamlar dedektorle en fazla 50 cm derine bakiyorlar. Altin yuzeye cok yakin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Epsilon

#25
Alıntı yapılan: tunayk - 13 Ağustos 2022, 01:06:22Buna ne dersiniz?

yeraltı görüntüleme

olasılık var mı?

Bu tür cihazlar zaten var.
Yoksa yeraltında bu kadar "yoğun" oluşumların olduğu şehir merkezlerinde ,örneğin temel kazmak  için uygun olup olmadığına nasıl karar verilebilirdi?

Sistemin adı GR (Ground Penetrating Radar)

Vikipedi Linki
Cihaz



Ayrıca metal dedektörlerinin son derece kaliteli olanları var .Bu özellikleri içinde malzeme ayırt etme özellikleri olanlarda var.Tabiki  çok hassas ayırt etmek özellikleri yok ama değerli ve değersiz diye ayırd edebiliyor .
Son derece pahalılar ama en önemlisi onların dilinden anlamak çok tecrübe gerektiriyor