Nuvoton işlemciler nasıl? Nereden başlanır?

Başlatan sigmoid, 01 Kasım 2022, 18:04:59

sigmoid

Genel kültür seviyesinde bilgi öğrenmek için bu başlığı açtım. 40 yaşından sonra yeni bir işlemciye başlayabileceğime pek ümidim yok. 10centlik işlemci başlığını görünce aklıma geldi. Özdisan stoklarında mevcut gözüküyor. Özdisan'da ilginç bir şey yapmış, ürün stok adeti yazıyor fakat fiyat bilgisini çoğu üründe yazmamışlar.

* 32bit ARM modellerine başlamak istesek programlayıcı için nasıl bir şey almalıyız? ne kadarlık bir yatırım gerekir.

* DIP kılıflı başlangıç modeli veya temel bir deney seti, stm32bluepill veya nucleo benzeri kartları var mıdır?

* Derleyici ve IDE olarak hangi programı kullanmamız gerekir. Ücretsiz midir?

Kullanan arkadaşların deneyim, tecrübe ve görüşlerini paylaşırlarsa sevinirim.
Teşekkürler. Herkese iyi çalışmalar.

tunayk

Aynı durumda biri olarak ;

DIP konusu zayıf.

Keil ile programlanıyor. Belli bir boyuta kadar ücretsiz. Keile ilgili paketler yükleniyor.

Demo kartı var. Özdisan sitesi üzerinden alınabiliyor. Programlayıcısı üstünde.

Bir-iki deneme programı derleyip yüklemek dışında tecrübem olmadı ancak mecburiyetten buna geçeceğiz yakın zamanda :)

MCansız

ben geçtim kullanıyorum. Eclipse idesini kullanıyorum. BSP içerisinde bolca örnekler mevcut, kütüphane olarak stdlib kullanılıyor. ayrıca kod oluşturmak için geliştirme sürecinde oldukları codegerenator(cubeMX tarzı) uygulaması var. internette ST kadar destek olmasada özdisandan destek alabilirsiniz.

quarko

#3
Bende son birkaç projede nuvoton kullandım. M0 serisini de M4 serisini de tecrübe ettim. Gayet güzel. Ve alışılması da zor değil. Kütüphaneleri STM32 ler gibi karmaşık değil. Daha basit. NuEclipse isminde Eclipse tabanlı bir derleyicisi var. Ben onu tercih etmedim. Ücretsiz M0 ve M23 çekirdeklere verilen lisans sebebiyle Keil ile başladım. Sonrasında IAR a geçtim. Şuan hem STM32 lerde hem Nuvoton larda IAR kullanıyorum. NuLink adında bir programlayıcısı da var. Aliexpress ten klon olanlarından aldım. O da gayet güzel çalışıyor.



Geliştirme kiti istersen, onlarda mevcut. Özd..an da satılıyor.

Pinleri ayarlamak, program atmak, çalışırken pin durumlarını takip etmek, clock ayarlarını yapabilmek için ufak tefek yardımcı araçları da mevcut. Tercih edilebilir bir işlemci artık. Bir tek analog performansı pek iyi değil. Datasheet te, ADC bölümünde, ADC miz 12 bit ama biz 10 bit garanti ediyoruz diyorlar. 12 bit görünümlü 10 bit adc miz var demek gibi olduğu için bu durum pek hoşuma gitmiyor. Onun haricinde genel olarak gayet iyi.
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

neccarzade

STM8S yerine N76E00xx serisi mcu'ları mevcut. https://embedded-lab.com/blog/getting-started-nuvoton-8-bit-microcontrollers-coding-part-1/ Adresinde başlangıç için güzel bilgiler vardı yanlış hatırlamıyorsam.
ARM serilerinde @quarko'nun da belirttiği gibi 12bit görünümlü 10bitlik ADC'leri var. Ölçüm cihazları tasarımında bulunduğum esnada yazılımcı arkadaşım da detaylı datasheet okumalarından sonra fark etmişti. Tüm STM serilerini tedarik sıkıntısından dolayı bir anda Nuvoton'a geçirmek durumunda kalmıştım 2 sene önce. SPI UART ADC I2C gibi temel çevre birimlerini kullandım. Olumsuz gelebilecek bir durumla karşılaşmadım diyebilirim. Özdisan başlarda iyi destek de oldu. Çünkü bir nevi onların da Argesini yapıyorduk seri üretimdeki cihazlarımızla. Şu anda halihazırda bir sıkıntı yok. Eskiye nazaran daha fazla teknik doküman da oluştu sanırım. STM32'nin CubeMx gibi bir programı da vardı sanırım(emin değilim) pinleri initialize etmek adına.