Pic Programlamaya Giriş Tavsiyesi

Başlatan fatih9088, 11 Nisan 2023, 17:24:26

fatih9088

Herkese Merhabalar

Ben 24 yaşındayım Lisede elektronik okudum üniversiteye devam etmedim ama pic konusunda zamanında kendimi çok geliştirdim şimdi bu konuya biraz daha ağırlık vermek istiyorum ufak tefek kendi projerimi yapıyorum bize lisede CCS C Compiler ve Proteus öğrettiler o günden beri bu ikisinden şaşmadım. kolay olsun uğraşmayayım derdim yok öğrenmeye açım ancak boşa kürek çekmek istemiyorum
Örneğin bir forum sitesinde sadece Pic Basıc kullanılıyor birinde CCS C vs vs Ben Programlama öğrenmek istiyorum dediğimde sizlerin tavsiyesi hangi programlama dili ve derleyicisi olur ?
MPLAPX Nedir mesela bunu bilmiyorum sanırım bir yazılım dili. Asembly bir yazılım dili CCS C  Pic Basıc.    Değerli bu işe kendini adamın hocalarımız abilerimziden destek rica ediyorum.

Pic programlamak günümüzde ne kadar mantıklı ? İleriye adapte olmakt için yeterli mi ? Başka bir işlemciye mi geçmeliyim ? Misal ARM  STM gibi

Hangi Programlama dili daha evrensel ve ölmeyecek bir dil ? gibi. Sizlerden ricam bu yola sıfırdan çıkacak olan bu kardeşinize tecrübelerinizi aktarmanız.


Hayırlı Günler

Melih1802

Bence bunu Chatctp4 e sormalısın.

fatih9088

#2
@Chatctp4    Kim Tanımıyorum bir kişi mi uygulama falan mı ?

11 Nisan 2023, 22:22:43
Alıntı yapılan: Melih1802 - 11 Nisan 2023, 21:51:53Bence bunu Chatctp4 e sormalısın.


@Chatctp4

Sozuak

#3
Birden fazla işlemci öğrenmende  sorun yok. Kompleks işlerde arm,  basit işlerde pic kullanırsın. Pic ile de  görece kompleks işler olur.  Bazen de maliyete ve yapılacak işe göre ne kullanacağın değişir  (hız, giriş çıkış sayısı, hazır kütüphaneler, çevresel birimler)  Hatta bir yerlere arduinoyu da sıkıştır derim.  bence her üçünde  de ilerlersen iyi olur.

 MPlab bir ide dir yani yazılım geliştirme ortamı. Kur incele ,  CCS c ile işini görebilirsin. Tek başına  bile belki yeterli olur gelecekte. C tabanlı diller artık temel olduğundan ufak tefek farklarla çeşitli türevleri bunlar C dilinin. Ayrıca hangi derleyicileri bulabildiğin, ücretli ücretsiz edinebildiğin de önemli.

fatih9088

Çok teşekkürler yanıtnız için.

Şunu soramam gerkeiyor o zaman ben şuan CCS C Compiler kullanıyorum C dili ile  MPLAXD dediğimiz derleyici de aynı dili kullanablirim ? doğrumu anlaıdm

fide

#5
Pic ile uzun süre profesyonel olmayan bir seviyede uğraştım. Ccs c ve proteus kullandım.

Karşılaştığım sıkıntıların başında ide, 32 bit mcu ile ccs c kullanmama, debug vardı. Debug olayını bir şekilde seti porttan gönder, yazdır ile çözdüm ama editör ciddi sıkıntı, programlayıcı ciddi sıkıntı. Bu aralar tedarik de ciddi sıkıntı.

Size birkaç tavsiyem olacak.
1) Kılıf çizme konusu proteusta olsa da zahmetli. Easyeda ve kicad netten yüklenen kılıflarvüzerine daha başarılı.  kicad ve altium öğrenin. Kicad ücretsiz olduğu için Altium ise bu işin en çok kullanılan programı olduğu için avantajlı.
2) arm işlemciye geçin. Tavsiyem stm32 ikinci sırada ise nuvoton.
Stm32'nin hem ST ide hem de debug tarafında eli çok kuvvetli. Debug olayı hem keil hem de ST toollar ile çok kolay ve cihazlar ucuz. Pic tarafındaki gibi yok icd3-icd4 yok Real ice gibi oldukça pahalı olan türlü türlü programlayıcı yada emülatör gerekmiyor. Stlink v2 yada v3 yeterli.
Nuvoton ise ucuz ve şu anda tedariği var.

3) Bir işlemciyi iyi seviyede tanımak için bootloder yazmayı deneyin. Çok uğraştırır ama öğretir.


Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

Sozuak

Ben ilk dört listesini sordum.
1-Arduino
2-Raspberry Pi
3-Pic
4-STM32

Şeklinde cevap verdi.

Arduino: Arduino is a very popular family of microcontrollers for beginners due to its ease of use and large community of users. Arduino boards are pre-programmed with a bootloader that makes it easy to upload new programs to the board. There are also many pre-built libraries available that simplify common tasks such as controlling LEDs or reading sensors.

Raspberry Pi: The Raspberry Pi is not strictly a microcontroller, but a single-board computer that can be used as a microcontroller. It is popular due to its low cost, versatility, and ease of use. The Raspberry Pi runs a full operating system and can be programmed using a variety of languages, including Python.

PIC: PIC microcontrollers are a family of microcontrollers made by Microchip Technology. They are popular due to their low cost, ease of use, and wide range of available features. PIC microcontrollers can be programmed using a variety of languages, including C and assembly language.

STM32: STM32 is a family of microcontrollers made by STMicroelectronics. These microcontrollers are known for their high-performance capabilities and low power consumption. They are also versatile and offer a wide range of peripherals and communication interfaces. STM32 microcontrollers can be programmed using a variety of languages, including C and C++. There are also many development boards and tools available for STM32, making it a popular choice for both hobbyists and professional developers.

Okan AKÇA

Pic programlayacaksanız ccs fazlasiyla yeterli. Başka bir derleyici aramaya gerek yoktur. En basitten zor projelerin altından rahatlıkla kalkarsiniz.

fide

#8
:-X
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

Okan AKÇA

#9
Pic programlama için ccs dedik.  Arm için demedik. Hangi derleyicinin hangi mimariye derledigini bu forumdaki herkez bilir. Arkadaşımız pic konusundaki sorusuna bildiğimiz kadarıyla cevap verdim.
Laf olsun torba doldursun diye mesaj yazmaya gerek yok.

fide

#10
 :-X
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

power20

#11
pic veya hangi mcu kullanılacaksa firmanın kendi kullandığı derleyicileri kullanmak daha iyidir.

Gerçek bir seri üretim yapılacaksa işi görebilecek kadar bir mcu ve onun derleyicisi seçilir. Fazlası keseye zarar.
Maharet göstermek sanat yapmak alkış almak için MCU programlanmaz. o çipi bitirdim falanca çipe geçtim madalyayı hakettim diyemezsiniz.

Erol YILMAZ

Düşünüyorum da,
MCU olarak genellikle PIC serisi kafi ancak MCU işin bütünü için kafi değil.

Türkiye'de tasarımcının maalesef tam takım olması gerekiyor.

Dolayısı ile MCU'yu takıntı yapmaya gerek yok. Hangisini kullanabiliyorsanız onda ilerleyin.
Yoksa MCU'da hergün acemi olursunuz.

Bu işin daha;
Beslemesi, I-O'ları, Analog Frontend'i, Haberleşmesi, Kullanıcı arabirimi, PCB tasarımı vs var.

Dengeli bir çalışma için bahsettiğim listenin hepsinde ilerleme göstermenin doğru olacağını düşünüyorum.

MC_Skywalker

Alıntı yapılan: Melih1802 - 11 Nisan 2023, 21:51:53Bence bunu Chatctp4 e sormalısın.
Sordum ben bu arkadaşın foruma sorduğusoruyu ChatGPT3'e aldığım cevap aşağıda. Yapmay mapay diyoruz amm bayağı zeki :)

Alıntı YapTabii, öncelikle PIC mikrokontrolör programlama konusunda öğrenmek istediğiniz şeylerin farklı seviyeleri olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle, size aşağıdaki adımları takip etmenizi öneririm:

    Temel elektronik bilgisi edinin: PIC mikrokontrolörleri programlamadan önce, temel elektronik bilgisi edinmek önemlidir. Bu, temel bileşenlerin ne olduklarını, elektrik akımı, gerilim, direnç, kondansatörler, diyotlar, transistörler, entegre devreler vb. gibi temel kavramları öğrenmek anlamına gelir. Bu bilgileri edinmek, temel elektronik projeleri yaparak ve elektronik kitapları okuyarak başlayabilirsiniz.

    PIC mikrokontrolörleri hakkında bilgi edinin: PIC mikrokontrolörleri hakkında bilgi edinmek, programlama süreci için çok önemlidir. Bu, hangi PIC mikrokontrolörünün ne tür projeler için uygun olduğunu, çıkış pinlerinin ne işe yaradığını, giriş/çıkış yapısını, bellek yapısını, vs. gibi bilgileri öğrenmek anlamına gelir.

    Programlama dili öğrenin: PIC mikrokontrolörleri programlamak için, genellikle C dili kullanılır. Bu nedenle, C dilini öğrenmek için bir programlama kitabı veya kursu takip edebilirsiniz. Ayrıca, PIC mikrokontrolörlerin programlanması için özel olarak tasarlanmış birçok farklı yazılım aracı vardır, bu araçların nasıl kullanıldığını öğrenmek için bu araçlarla ilgili dokümantasyonları okuyabilirsiniz.

    Programlama aracı edinin: PIC mikrokontrolörler programlamak için kullanabileceğiniz birçok farklı programlama aracı vardır. Bunlar arasında MPLAB, MikroC, CCS C Compiler, Hi-Tech C Compiler vb. gibi araçlar bulunur. Bunlardan birini edinerek, PIC mikrokontrolörlerinizi programlamaya başlayabilirsiniz.

    Pratik yapın: PIC mikrokontrolörler programlamak için, pratik yapmak çok önemlidir. Başlangıçta basit projelerle başlayın ve ilerledikçe daha karmaşık projelere geçin. PIC mikrokontrolörlerin işlevlerini ve kodlamayı daha iyi anlamak için deneyler yapın.

    Kaynaklarınızı genişletin: PIC mikrokontrolörleri hakkında bilgi edinmek için birçok kaynak vardır. Bu kaynaklar arasında elektronik dergileri, forumlar, online topluluklar, video eğitimleri vb. bulunur. Bu kaynakları takip ederek, yeni bilgiler öğrenebilir ve


zamzam23

pic bitti artık, bence vazgeçilmeli. aynı maliyete daha iyi denetleyiciler hatta işlemciler, işlemcili modüller varken neden pic kullanayım. Ben bitirdim tavsiye ederim.