Güç kaynağı laboratuvar tarzında özellik detayında (hazır/Toplama)

Başlatan carso, 16 Ağustos 2023, 13:48:44

carso

Merhaba forumdaşlar,

Aklımın içinde güç kaynakları hakkında geçmiş konuları okuyup inceledim ve videolar izledim.

Şimdi hobi ve daha çok zamanlarda kendi işimi çözdüğüm Anakart üzerinde devre değişimi (kapasitör SMD direnç vb.) yakın çevremde katkı sağlıyorum ama bu bana yetmiyor. Kendimi ileri taşımak istiyorum sebebi ise voltaj enjeksiyonu yaparak veya dışarıda parçayı test etmek için voltaj uygulayarak sağlamlık testi gibi gibi bununla sınırlı kalmayıp elektronik kartlar ile ilgili inceleme yapabileyim istiyorum.

Laboratuvar tarzı güç kaynağı almak istiyorum Korad daha çok kullanan gördüm burada @taydin açıklamalarını okuydum yine kendisine mantıklı tecrübeye dayanaraktan şahsi olarak yazmayıp herkesin faydalanması için konu açtım.

Genelde kendim bir şey yapmaktan daha haz alıyorum tecrübe katıyor

1: Hazır Korad gibi güç kaynağı mı alsam?
2: Hazır kutusuz PCB hazır devre alıp mı toplasam ?
3 : Bakır levha alıp ütüleme yönetimi ile devre hazır olarak varsa uygulamasını kendim mi yapsam.?
Tabi maliyeti, stabil ve güvenli çalışması ön planda !

Aklımı karıştıran noktalar bundan sonra başlıyor

Kısa devre koruması OCP var , hassas ayar yapılabiliyor. CC sabit akım ve CV sabit voltaj sağlaması gibi gözüme çarpanlar....

https://www.amazon.com.tr/dp/B0B2CJJXT2?ref_=cm_sw_r_apann_dp_FZGGANHP92BBNFBAV7H8

Hazır sistem olarak ( kutusuz)

https://tr.aliexpress.com/item/32702714880.html

Örnek olması açısından ekledim.Daha farklı işlevsel varsa paylaşırsanız sevinirim.

https://youtu.be/RhwKEZwj6I0

frat

Hazır alın.

Güç kaynağı gibi bir ürün "amaç değil araç" olsun. Güç kaynağını kullanarak daha da iyi projeler çıkartın ama enerjinizi, zamanınızı bu tür basit bir ürüne harcamayın... derim. :)
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

ilyas KAYA

Benim genel olarak tavsiyem kullanmak için bir ürün yada cihaz ihtiyaciniz var ise kendiniz yapmaya çalışmayın. Oturup herseyi ben yapayım derseniz hiçbirsey yapamazsınız.

Yok ben bunun ticaretini yapacağım diyorsanız o başka.

kralsam

Korad akım gerilim sınırlaması versiyonu temel pek çok işini görecektir. Fiyatı da makul. Bence oradan devam edebilirsin.

132kHz

bence korad alın ileride 2. bir güc kaynagına ihtiyacız olursa kendiniz yapmayı değerlenddirin ben de bu ikilemde kalmıştım trafo maliyetini görünce dijital ekranını da sevmemle birlikte  korad almaya karar verdim kendiniz yapmak isterseniz forumda şöyle bir konu mevcut https://www.picproje.org/index.php?topic=78026.0



ahmetbudak

Simetrik çıkışı olan bir güç kaynağı daha kullanışlı olmaz mı? Mesela simetrik besleme gerektiren projelerde çok işe yarar.

asma

Alıntı yapılan: ahmetbudak - 23 Ağustos 2023, 19:56:50Simetrik çıkışı olan bir güç kaynağı daha kullanışlı olmaz mı? Mesela simetrik besleme gerektiren projelerde çok işe yarar.
Daha sonra olabilir.
İlk etapta simetrik veya dual çalışan güç kaynağı için bütçeden pay ayırmak gerekli olmayabilir.
Genellikle iki tip simetrik kaynak gerekiyor. Düşük güçlü , düşük gürültülü , düşük voltajlı (+/-5V ila +/-20V) güvenilir ve ucuz. Bu tip kaynaklar el yapımı olabilir.
Bir de yüksek güçlü , nispeten yüksek voltajlı , regüleye ihtiyaç duymayan kaynaklar var. Amfi beslemesi gibi.
Onlarda çok çıkışlı trafo ve simetrik besleme devresiyle (köprü diyot ve iki kondansatör) hazır bekler.  ;)  Gerektiğinde bağlantıyı yapar kullanırsın.
Kolay gelsin.


veliusta

Benim merak ettiğim gerçekten akım sınırlamalı güç kaynağı var mı acaba? Örneğin güç kaynağını 100mA sınırladık, Uçları kısa devre ettiğimde Pik akımını 10 Amper üzerinde olmak yerine 100mA okuduğun bir güç kaynağı...
Bunun sebebi, Çıkışında bağlı olan kondansatör boşaltıktan sonra akımı sınırlamaya başlıyor oluşu..

asma

Alıntı yapılan: veliusta - 24 Ağustos 2023, 19:43:41Benim merak ettiğim gerçekten akım sınırlamalı güç kaynağı var mı acaba? Örneğin güç kaynağını 100mA sınırladık, Uçları kısa devre ettiğimde Pik akımını 10 Amper üzerinde olmak yerine 100mA okuduğun bir güç kaynağı...
Bunun sebebi, Çıkışında bağlı olan kondansatör boşaltıktan sonra akımı sınırlamaya başlıyor oluşu..
Çıkışında 47uF ve 100nF olan güç kaynağının kısa devre akımını çok abartmaya gerek yok.  ;)
Ama opamp daha hızlısı comparatör ile akım koruma yaparken , transistörü kesime götürmek için gereken süreyle birlikte akım hızla max değere doğru tırmanır. Elbette kısa süre de olsa set değerini (100mA) geçer  sonra set değerine geriler.


Cetinal