ESP32-C3 USB Haberleşme ve Serial Objesi

Başlatan berkay_91, 27 Ağustos 2023, 16:11:10

berkay_91

Merhaba, ESP32-C3 denetleyicisi ile USB haberleşmesi yapmak istiyorum ilgili bacaklara (IO18 ve IO19) USB kablosunu bağlayıp (USB-UART Çeviricisi kullanmadan) Arduino derleyicisinden program yükleyebiliyorum fakat
Serial.print("Test");
ile string gönderemiyorum, nasıl bir Serial objesi kodu kullanmam gerekiyor?




mehmet

İlgili modülün firmware içerisinde
dönüştürücüsü yoksa, başka pinler ile
kullanmalısınız.
Ya da micropython ile sorunsuz kullanabilirisiz.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

berkay_91

aşağıdaki kodlar ile sorun çözülmüştür

void setup() 
{
  USBSerial.begin(9600);
}

void loop() 
{
 USBSerial.println("Test");
}

akkoyunlu74

Selamlar, aşağıdaki videoda esp32 programlanırken ne ch340 ne de ft232 gibi uart dönüştürücü kullanmamış. Oysa bütün esp32 geliştirme kartlarında  cp2102 gibi usb-seral dönüştürücüler kullanılıyor.
Sorum şu; esp32 modülü direk olarak usb üzerinden programlanabilirmi?
Eğer programlanabilirse bu adamlar neden cp2102 yi kullanmış? yada ben neyi karıştırıyorum (neyi öğrenmeliyim?). Açıklarsanız bana büyük iyilik yapmış olursunuz.

https://www.youtube.com/watch?v=tQ0dL_9M1wI&t=472s

SERRO EFE

#4
Videoda kullandığı esp esp32-s3 olarak görünüyor. Bu model usb desteklediği için program atılabiliyor.

X-Fi

Alıntı yapılan: akkoyunlu74 - 16 Ocak 2024, 23:07:08Selamlar, aşağıdaki videoda esp32 programlanırken ne ch340 ne de ft232 gibi uart dönüştürücü kullanmamış. Oysa bütün esp32 geliştirme kartlarında  cp2102 gibi usb-seral dönüştürücüler kullanılıyor.
Sorum şu; esp32 modülü direk olarak usb üzerinden programlanabilirmi?
Eğer programlanabilirse bu adamlar neden cp2102 yi kullanmış? yada ben neyi karıştırıyorum (neyi öğrenmeliyim?). Açıklarsanız bana büyük iyilik yapmış olursunuz.

https://www.youtube.com/watch?v=tQ0dL_9M1wI&t=472s

Evet ESP32 modüllere herhangi bir çevirici kullanmadan OpenOCD gibi bir USB jtag arayüz ile yazılım yüklenebilir ve aynı USB üzerinden GDB ile debug yapılabilir.

http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

akkoyunlu74





Cevaplarınız için teşekkür ederim. Gönderdiğim resimlerde videodaki ESP32 modülünün aynısı kullanılmış ancak USB-UART köprüsü de kullanılmış. Eğer S3 lerde dahili UART varsa neden bu maliyete girmişler? (Arduino ide kullanabilmek için mi?)
Datasheet lerde 2 hatta 3 UART köprüsünden bahsediliyor, pinlerini kullanıcının tanımlayabildiği. Bu detayları öğrenmeye çalışmamdaki amacım seri üretim yapmayı planlıyorum ve pcb basitliği ve maliyet düşürmek. Bu kartı üretenlerinde derdi benden farklı olamaz. Öylese neden kullandılar?

rms

Aslında dahili UART yok. ESP32-S3&C3 vb. gibi modüllere hem USB üzerinden hem de UART üzerinden kod atılabilmekte. Paylaştığınız kart bir geliştirme kartı. Üretici tüm çevrebirimlerini deneyebilelim diye hepsini dışarı vermiş. Ayrıca dahili USB ile OTG ve HOST olarak da kullanılabilmekte ESP32. Hatırladığım kadarıyla USB ile kod atabilmek için içerisine IDF ile oluşturulan DFU bootloader gömmek ve de BOOT pinini PU yapmak gerekliydi. Her iki yöntemle de hem IDF üzerinden hem de USB ile kod atabilirsin. Biz S3 modelini kullandığımız bir kartımızda CP2102 kullanarak sorunsuz IDF ve Arduino ile kod atabiliyoruz. Bir sonraki revizyonda Çinli muadil olan CH9102 deneyeceğiz. Birçok Çinli üretici sorunsuz kullanmakta CH9102 dönüştürücüsünü. CP2104 ile de pin compatible.

akkoyunlu74

datasheet lere baktığımda S3 modüllerinde peripherals kısmında full-speedUSB2.0OTG,USB Serial/JTAGcontroller ifadeleri var. S3 olmayan modüllerde bu ifade yok. Ayrıca aşağıdaki linkte vatandaş S3 modülünü direk USB ile haberleştirmiş arduino ide üzerinden. Bende bu şekilde ilerlemeye karar verdim. Yinede bu modülü kullanıp USB-UART köprüsü oluşturmak için harici entegreyi hemen hemen tüm esp kartlarında(S3 dahil) neden kullandıklarını bir bilen yazarsa harika olur.
https://www.youtube.com/watch?v=ybPg5RAVJvw

fide

#9
S3 üzerindeki USB sadece programlama desteği değil aynı zamanda USB host olarak da çalışmayı sağlıyor.
Kullanılan editör/bilgisayar USB donanımı tanımazsa seri port üzerinden programlama yapılabilir. Geçmişe dönük destek vermek de ayrı bir konu.
S3 modeli hariç USB donanım desteği yok. USB ekleyince seri port üzerinden programlama desteğini kaldırmamışlar. Tercih meselesi.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com