ABS Filamentlerdeki bu sorunu çözemiyorum.

Başlatan Mucit23, 03 Kasım 2023, 12:05:25

Mucit23

İlk kez ABS filament ile baskı yapıyorum. ABS filament ile bakı yaparken yaşadığım çekme sorununu bir türlü çözemiyorum.

Baskı resimden de anlaşılacağı üzere hızlı soğuduğu için çekme köşelerden kalkma ve katmanlar arası boşluklar oluşuyor. Aşağıdaki resimlerde sorun net bir şekilde görülebiliyor.




Aynı yazıcıda PETG ve PLA filament ile baskı yaptığımda gayet iyi sonuçlar alıyorum. PETG özellikle basım parametreleri olarak ABS ye oldukça benzer fakat ABS deki sorunların bir çoğunu yaşamıyorum. Fakat ABS de olsa PLA da olsa köşelerden kalkma yapıyor biraz.

ABS de ayarlarım ise aşağıdaki gibi

Yazdırma sıcaklığı 240Derece Tabla Sıcaklığı 100Derece, Soğutma fanı kapalı ve Yazdırma hızı Dolgu 50mm/s, Duvar 25mm/s

Öneriniz var mı acaba ortam sıcaklığı etkili oluyor olabilir mi? Ne yapmak lazım?

ilyas KAYA

#1
Ben sürekli abs basıyorum.

Pei tabla harici hiçbirsey fayda etmiyor. Çelik pei tabla alın kullanın. Az önce ali den aldığım yeni creality k1 max için pei tablam geldi.


Cr6 se yazicimda vardı bu yeni yazıcının ki 10dk önce geldi. Daha denemedim bile 😆

Ekleme: abs olarak esun marka deneyin esun ile diğerleri arasında çok fark var. Tablaya yapismasindan yüzey kalitesine kadar.
Ekleme2: ABS ile baskı yaparken kenarlarına BRIM ekleyin.

Fgocmen

ABS Filament Sıcağı sever Ben Yazıcının bütün elektronik aksamını dışarı çıkartıp. Yazıcının üstüne kutu yerleştirmiştim  kutu içi sıcaklığını 48 derecede sabit tuttum ve  28 saatlik baskıda sorun olmamıştı.
YaFeS

Mucit23

Cihazın üstüne epoxy den bir kapak yapacağım. Sermoon D1 Kullanıyorum. Normalde zaten dört bir etrafı kapalı. Sadece üstü açık. Orayı da kapatırsam ortam baya sıcak olur.

fide

Kenar kalkma sorunu tabla sıcak üst katman soğumaya başladığı zaman ortaya çıkıyor.
Hiç ABS baskı almadım ama planda bu sorunu ilk birkaç katmanı bastıktan sonra tabla sıcaklığını 50°C düşürerek çözdüm.

Katman kırılması genel olarak ABS filamentte karşılaşılan bir durum. Bu yüzden iki seçenek var. Ya basılan cismi parça parça basmak ve yapıştırmak yada baskı ortamını sürekli olarak sıcak tutmak.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

ilyas KAYA

Yazıcının kapalı olması yada açık olması bir erken tabi ancak super bir etken değil. Cr6 yazicim açık mesela. Kendi tablası ile baskı alamadım hiç.




Etrafı açık bunun. Ancak hava çok soğuk olursa veya rüzgar olursa baskı etkileniyor.

Şuan kullandığım öteki yazicim kapalı. K1 max in kendi tablası ile yine doğru düzgün baskı alamadım.

Ona da pei kaplı tabla aldım ve dün denedim. Sonuç yine harika. Atma kalkma derdi olmuyor.

Mucit23

Benim yazıcı için PEI tabla bulamıyorum. Tablamın ölçüsü 275x275mm. Aliexpress de var ama umduğumdan çok çok pahalı. Gerçekten pahalıymış genel olarak.

ilyas KAYA

Evet biraz pahalı ancak malesef başka çözüm bulamadım. Yapıştırıcı da denedim , kapton bantta denedim, aklınıza gelmeyecek bir çok yöntem denedim. En son pahalı mahali vereyim onu alayım dedim ve suan pla basmıyorum. Çünkü pla az bir ısıda form değiştiriyor ve ömrü 2 yıl. 2 yıl sonra dış mekanda kum gibi dağılıyor.

sezgin

Alıntı yapılan: Mucit23 - 04 Kasım 2023, 09:31:20Benim yazıcı için PEI tabla bulamıyorum. Tablamın ölçüsü 275x275mm. Aliexpress de var ama umduğumdan çok çok pahalı. Gerçekten pahalıymış genel olarak.

cr6 da kendi tablasından hiç randıman alamadım, yerli bir firmanın ürettirdiği pei tablaya geçtim eskiye göre iyi ama ya filament ya tabla istediğim kadar iyi tutunma yapmadım. Çareyi tabla genişliğinde maskeleme bandında buldum şu an gayet sağlıklı baskı veriyor. pei yerine alternatif olarak düşünülebilir.

ilyas KAYA

#9
.

Fgocmen

Kendi Yazıcım CR6 SE Kendi tablasında da baskı aldım Ayna üzerinde de Cam Üzerinde de (PLA PETG için) Hiçbir Sorun yasamadım Hatta urunu çıkartırken zorlanıyorum. Son 2 senedir Aynanın Arkasını Kullanıyorum Güzelce Cif ıle yıkadıkdan sonra elimi sürmeden saç kurutma makınası ile kurutuyorum ilk karman baskısında Fan kapalı yazma hızını manuel olarak %50 düşürüp z ofsetide 0.9mm asağı cekiyorum. ilk Katmanı yavaş bastırarak yazıyorum. ikinci katmanda z ofseti 0 a çekip fanı %50 yapıyorum 3. Katmanda Z ofseti +9mm ye çekip hızı normal ve fan full yapıyorum. Hiç Sorun Yaşamadım PEi Tabla Prit bant hıçbir yapıstırıcı kullanmadım sadece ABS de Saç Spreyi sıkmıştım okadar.
YaFeS

ilyas KAYA

#11
.

sezgin

Şu 3d baskı işi ne zaman rahata erecek bekliyorum, malzemeye, basılan modele, sıcaklığa vs göre sürekli ayar ve takip istiyor. Dilimlemesi ayrı incelik, basması ayrı. Her baskıda teknisyen edasıyla çalışıyoruz.

Fgocmen

Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 06 Kasım 2023, 10:26:08Abs deneyin birde. :)

Kapton bantı bile sökecek kadar çekme yapıyor.

Pla için zaten cam dan tutun tahta bile olur. Pla için bu kadar uğraşmak abes olmuş. Alkol ile tablayi silmek yeterli oluyor du halbuki. :)))
Alıntı yapılan: Fgocmen - 06 Kasım 2023, 07:46:32Kendi Yazıcım CR6 SE Kendi tablasında da baskı aldım Ayna üzerinde de Cam Üzerinde de (PLA PETG için) Hiçbir Sorun yasamadım Hatta urunu çıkartırken zorlanıyorum. Son 2 senedir Aynanın Arkasını Kullanıyorum Güzelce Cif ıle yıkadıkdan sonra elimi sürmeden saç kurutma makınası ile kurutuyorum ilk karman baskısında Fan kapalı yazma hızını manuel olarak %50 düşürüp z ofsetide 0.9mm asağı cekiyorum. ilk Katmanı yavaş bastırarak yazıyorum. ikinci katmanda z ofseti 0 a çekip fanı %50 yapıyorum 3. Katmanda Z ofseti +9mm ye çekip hızı normal ve fan full yapıyorum. Hiç Sorun Yaşamadım PEi Tabla Prit bant hıçbir yapıstırıcı kullanmadım sadece ABS de Saç Spreyi sıkmıştım okadar.
Alıntı yapılan: ilyas KAYA - 06 Kasım 2023, 10:26:08Abs deneyin birde. :)

Kapton bantı bile sökecek kadar çekme yapıyor.

Pla için zaten cam dan tutun tahta bile olur. Pla için bu kadar uğraşmak abes olmuş. Alkol ile tablayi silmek yeterli oluyor du halbuki. :)))
Cok Uzun Süren  Baskılar Alıyorum PLA da abes olacak birsey yok işimi sağlama alıyorum. ABS de Esun ve Porima kullanıyorum  yukarıda da belirttiğim gibi ABS için extra saç sıpreyi sıkıyorum.
YaFeS

mustafa_cmbz

Tabla üzerine pei dedikleri bir malzeme var bunu yapıştır hatta net bir düzlem istiyorsan ayna kestirip aynaya yapıştır abs yi sökemezsin o derece sağlamdır yapışması. Ama gçvdedeki çatlaklar için dikkatli okumadım ama abs kendini çabuk çeker kapalı tip yazıcı olması gerekir.