Pwm vs uzay vektör pwm

Başlatan mehmetali5454, 02 Aralık 2023, 04:18:22

mehmetali5454

Merhaba
Pwm dalgasinda pwm periyodun duty cycle nı ayarlayarak gerilim akim ayari yapiyoruz,bunu anlayabiliyorum,pwm periyodun dolu ve boş kisimlarini ayarlayarak akim vb ayarlar yapiyoruz.
Birde uzay vektör pwm varki pwm periyot ta hiç boş yer yok , bu durumda akim,gerilim ayari nasil oluyor anlayamadim.
Bizi aydinlatan olursa sevinirim,

Tagli

Forum mesajları ile anlatılması zor bir konu, görsellik de gerekiyor çünkü. Ben az çok bilsem de, anlatabilecek kadar konuya hakim değilim zaten. İnternet üzerindeki kaynakların incelenmesi gerekir, ki videolar/animasyonlar da buna dahil.

Benim şimdiye kadar denk geldiğim en kapsamlı anlatım ve animasyonlar bu sitede:
https://www.switchcraft.org/learning/2017/3/15/space-vector-pwm-intro
Gökçe Tağlıoğlu

mehmetali5454

Gökçe hocam
Bu sayfaya baktim
Burada 3. Harmonic ve modulasyon endeksinden bahsediyor, tekrar bir okuyayim,

mehmetali5454

swichcrat sitesindeki animasyonlarda her faza ait Vcontrol geriliminin büyüklügü Iq akimina bagli,Vcont= empedans×Iq
Degerin büyükluğüne göre svpwm  animayonlardaki gibi hareket etmez,pwm in merkez kismi degersiz olur,bu alan küçülür yada büyür,bu alanda akim cikişi olmaz motora

quarko

Sinusoidal PWM de, taşıyıcı üçgen sinyalle sinusoidal sinyali (saf sinüs ve harmonik enjeksiyonlu sinüs) karşılaştırarak pwm sinyalleri oluşturuluyor. Üç fazlı bir sistem için arada faz farkı olacak şekilde faz kollarına ait pwm sinyalleri elde edilir ve uygulanır.

Uzay Vektör PWM de mantık farklıdır. Örneğin 3 fazlı bir sistem için bir periyot boyunca fazlara ait fazörlerin bileşkesi dönen bir vektöre karşılık gelir. Bu dönen vektörün, 360° lik bir periyotta her biri 60'ar dereceye karşılık gelen sektörlerden hangi sektöre denk geliyorsa, dönen vektörün o anki değerine göre anahtarlama durumlarından oluşturulmasıyla pwm sinyalleri elde edilir.



3 fazlı/2 seviyeli bir sistem için faz kollarından oluşturulabilecek durum sayısı 8 dir. Bunlardan ikisi sıfır vektör (0,0,0 ve 1,1,1) dür. "0" ilgili faz kolunun alt anahtarının iletimde olduğu duruma, "1" ise üst anahtarın açık olduğu duruma karşılık gelir. Her sektörde iki aktif ve bir sıfır vektör uygulanır.

Örneğin 10kHz anahtarlama periyodunda 100us periyodumuz vardır. Yapılması gereken şey 100us nin ne kadarında hangi sektöre ait hangi vektörün uygulanacağıdır. Sektör_1 için görselde görüleceği üzere periyodun bir kısmında V1 vektörü (0,0,1), V2 vektörü (0,1,1) ve birde sıfır vektör uygulanır. Bu şekilde açı değerine karşılık gelen sektör hangi sektör oluyorsa ilgili vektörler uygulanarak anahtarlama sinyalleri oluşur.


"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

mehmetali5454

#5
quarko hocam,
açıklamanız için teşekkürederim,sağolunuz
uicrodenetleyici(stm32g4) ile svpwm uretimi için kaynak gösterebilir misiniz,switchcraft sitesinde bir faz svpwm periyodu merkezden iki zıt yöne doğru gidiyor,yani aynı anda farklı iki deger sürülecek.

mehmetali5454

#6
quarko hocam,
mümkünse şunuda sizden öğrenmek isterim,bir sektörde 2 aktif vektör değilde 6 adet vektör çalışıyorsa nasil yorumlayayım? 3faz/2 seviye derken buradaki 2 kutup sayisi mi etkili ,
6 kutup varsa 6 seviye 6 vektor mü demeliyim?bldc motor manyetik kutuplarini kastediyorum

quarko

3 faz / 2 seviye derken; buradaki 2, inverter devresinin seviyesi ile alakalı. Kutup sayısı değil. Konu ile ilgili multilevel topolojileri araştırırsan anlayabilirsin. (Örnek : 3 seviyeli evirici, 5 seviyeli evirici vs vs.)
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

M.Salim GÜLLÜCE

Vektörü ve fazları dinamik değil de statik düşünürsek...
Step motor ve tork gibi hesaplayarak...
Encoder feedbak destekli yaparsak..
3 Faz Motorun herhangi bir noktada sabit kalmasını sağlayabiliriz.
PWM darbe boşluk torku, PWM fazlar arası ilişki de pozisyonu belirler.
Böylece Yüksek rezulasyonlu step motor gibi kullanılabilir. Rezulasyonu belirleyen ise encoder rezulasyonu olur.

Bunu sadece 2 yarım köprü (H-Bridge) ve tek Yük-Bobin üzerinde uygularsak bir sinüs dalganın PWM lerle oluşturulmasında SPWM-Bipolar metodu olduğu anlaşılır. Bipolar metod ta PWM Süreklidir. H köprüsündeki 2 kanadın PWM lerinin arasındaki farkbaşka bir form üretir.

Bu benim anlatımım.
Doğru yada yanlış olması olası. Belkide tam anlatamadım.

BiPolar:


UniPolar:



mehmetali5454

Merhabalar
Uzay Vektör PWM dalgasinda eğitim amaçlı T0,T1,T2 aynı dalga üzerinde gösterilsede bunun pratik olarak mümkün olmadığını farkettim,bu durumda şunu bilenlere sormak isterim;Uzay Vektör PWM dalgasının merkezindeki T0,üst anshtar grubuna mı,yoksa alt anahtar grubuna mı ait? ve Uzay Vektör PWM dalgasinin merkezindeki T0 zamani T0/2+T0/2 seklinde bitişik iken diğer TO zamanı PWM daldasinin iki ayrı uçlarinda kalmaktadir,uçlardaki PWM daldasinin uygulanmasi T0/2zamani ilgili anahtar grubuna uygula,sonra aciya uygun vektör zamani uygula
Evet karişik oldu ama şu soru olustu;vektörlere uygulanan T0,T1,T2 zamanı algoritması,akiş semasi nasil olmali

sedronjames

zamanında uzak vektör ile 3 fazlı dc motor kontrolü yaptım. senin gibi hazır algoritma, hesap-kitap, formül aradım. sayısız datasheet, uygulama, kod inceledim. her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu için biri birini tutmadı. ben de başladım en temelinden, formülleri elle tek tek yazdım. inan ki daha sağlam oluyor. çünkü muhakkak ilk yazdığın kod düzgün çalışmayacak ve hata ayıklamaya çalışacaksın. başkasının yazdığı kodu yamamaya çalışmak çok daha zor. o yüzden tavsiyem al eline kağıdı kalemi, güzel bir tane de teorik açıklama bul, formülleri tek tek yaz. açma kapama sürelerini tek tek bul, çok daha fazla verim alacaksın.

Tagli

Alıntı yapılan: mehmetali5454 - 12 Mart 2024, 09:03:24Uzay Vektör PWM dalgasının merkezindeki T0,üst anshtar grubuna mı,yoksa alt anahtar grubuna mı ait?
PWM diyagramlarını hep üst anahtar grubuna göre çiziyorlar.
Gökçe Tağlıoğlu

mehmetali5454

Normal,tek faz,merkeze dayali pwm de T0 zamani yoktur,bu T0 zamani 3faz PWM de zaman ayari için kullaniliyor,ayni ölü zaman benzeri , işin mantiğı bu acaba Vektör çakışmasını önlemek için mi T0 zamanina ihtiyaç duyuldu?

mehmetali5454

Eğer vektör çakışmasın diye T0 zamani kullaniyorsak hangi durumda üst anahtarlari, 
Hangi durumda alt anatarlari kullanacağız,
Herhalde pwm zamaninin sonunda alt anahtarlari 
PWm zamanin başında üst anahtarlari V0 vektörü olarak kullanacağız

sedronjames

3 fazlı yapmak için de T0 zamanını kullanmak zorunda değilsin. center aligned pwmdeki T0 zamanı tamamen anahtarlama kayıplarını azaltmak için kurgulanmıştır. her bir state geçişinde farkettiysen yalnızca 1 anahtar durumu değişmektedir. bu olay sonucunda daha az anahtar aç-kapa yapıldığı için anahtarlama kayıpları azaltılmaktadır.

swpwm'e cok benzer bir yöntem de 3. harmonik eklenmiş sinüs dalgasıdır. bunu da kullanabilirsin tek fazlı bir sistem için